[]

Kira Artışı Sorusu

Geçen sene bu zamanlar 1250 tl'den sözleşme yaptık, evde iki bekar kalıyoruz ve ilk zamanlar evi su bastığı da oldu, bir sürü daha sorun yaşadık ve ev sahibi hiç ilgilenmedi. Zaten kirayı da ev sahibine değil emlakçıya ELDEN veriyoruz, arada hep o oldu ev sahibiyle bire bir iletişime geçmedik hiç.

Şimdi emlakçı ev sahibinin 150 tl zam yapmak istediğini söylüyor ve buna gerekçe olarak da aynı apartmanın üst kattaki dairesini bir-iki ay önce 1450 tl'ye vermesini gösteriyor.

İnsan gibi anlatmaya çalıştım, ben aracıyım ev sahibi öyle söylüyor diyerek kıvırdı. Ev sahibiyle konuşalım dediğimde ona da yanaşmadı. Açıkçası bu zamdan ev sahibinin haberi olmayıp emlakçının geçirebildiğini bizden alıp cebine atacağını bile düşündüm.

150 tl zam yasal olarak uygun mu? Kirayı elden verdiğimiz için şikayet etmekle tehdite girişmek ne kadar mantıklı? Bir de yasal zam üzerini kabul etmiyoruz dediğimizde bizi çıkarma hakkı var mıdır?

Biraz uzun oldu cevaplayacaklara teşekkürler.

 
ben zam yaptığım zaman %10 yapıyorum daha şu ana kadar itiraz eden çıkmadı. bazıları tefe tüfe falan diyor ama bence 2 taraf için de uygun olanı %10'dur. sizin zam da 125 tl olsa uygundur ama 150 çok olmuş.
ama kirayı elden vermeyin. ev sahibine bankadan yatırın o konuda ısrarcı olun.

  • sta  (03.03.16 14:14:06) 
Yasal zam belli, üzerini isteyemezler. %5,6 falan sanırım, internette güncel oranı ve bu oranın hesaplanma detaylarını bulabilirsiz.

Kirayı elden verdiğiniz için bu yaptığınız ödemeleri kanıtlama sıkıntınız var. Ayrıca ev sahibi bu sayede vergi kaçırmış oluyor. Kısacası ev sahibi-kiracı sıkıntılarında yasal hakkınızı aradığınızda karşınıza bunlar da çıkacak.

Kontratınız olmadığı için de evden çıkarma meselesi yine karışık. Sizi evden çıkarabilmesi için sizin o evde kiracı olduğunuzu kanıtlamaları gerekiyor. Genelde böyle durumlarda ev sahipleri hukuki yolların dışında yollar izler. Evin aboneliklerini kapattırır vesaire. Kısacası işler çirkefleşebilir.

Bir dahaki kiracılık tecrübenizde mutlaka sözleşme yapıp ev sahibiyle her türlü alış verişinizi banka üzerinden yapın. Ondan sonra hukuki olarak hakkınızı ararsınız. Zaten bu konudaki yasa daha çok kiracıdan yanadır.
  • Abdurrahman  (03.03.16 14:18:14 ~ 14:18:42) 
Kiranızı uygun oranda zamlı olarak ödemeye devam ettiğiniz müddetçe sizi çıkarması için çok uğraşması gerekir, imkansız değilse de çok zor.

Elinizde sözleşme varsa ve bitiş tarihinden 2 ay önce ihbarda bulunmadıysa sözleşme aynı şartlarla yenilenir. Şu anda tefe/tüfe'ye göre zam oranı %5,61. Yani 1320 TL ödeyerek oturmaya devam edebilirsiniz. Adamı da kırmayalım diyorsanız 1350 teklif edin.
  • cakabo  (03.03.16 14:20:12) 
tüfe oranında anlaştık biz. sözleşmede yazıyor. tabii bi yıl tüfenin biraz altında istedi, bi yıl biraz üstünde. öyle alıştık. tüfe şu an %9.58 imiş. senin durumunda 120 liraya denk geliyor. eğer sözlemenizde böyle bir madde varsa onu belirt kendisine.

www.tesk.org.tr 5.61 diyen neye göre dedi bilmiyorum. üretici fiyat endeksi o.
  • blacklabel  (03.03.16 14:26:43 ~ 14:28:23) 
@blacklabel Burası ÜFE'ye göre demiş ve o da şu an %5.94

konuttimes.com
  • chicha  (03.03.16 14:32:00) 
sitede "eskiden" dediği ne kadar eskiden acaba. bizim 5. yılımız. 800'den 5 senede 1100'e çıktı. üfe üzerinden olması zorunlu ise biz mi kazık yedik acaba? cevap verirken soru edindim :D


  • blacklabel  (03.03.16 14:39:29) 
@blacklabel, @chicha

TBK Madde 344: "...Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir..."
  • konsantrasyon  (03.03.16 16:17:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.