[]

biz insanlar şerefsiz miyiz?

mark zuckerberg, steve jobs gibi tanınmış, başarılı insanlar sürekli aynı kıyafeti giyiyor. aynı tişörtten kazaktan belki ellerinde 50 tane var, belki o kıyafetler yıkanmıyor bile, çıkarıp çöpe atıyorlar belki.
acun mesela. her zaman siyah giyiyor. siyah tişört fix.
soru şu, aşırı zengin insanlar aynı şeyi giyince tercih, vs.

( brightside.me )

diyoruz da sıradan insanlar sürekli aynı şeyi giyince neden giydiklerini ezberliyoruz, bunu olumsuz bir şey olarak algılıyoruz? belki sıradan insan için de bu bir tercih meselesidir, elinde aynı kıyafetten onlarca vardır? Neden önyargılarımız bile paraya endeksli?

 
karar verme mekanizmalarını kıyafette kullanmak istemedikleri için öyle.

bende iki mavi, iki krem tshirt var, yazın çoğunu o dördüyle geçiriyorum. para=statü şu anda dünyada, en azından çoğu zaman. ayfonun varsa adam yerine koyuyorlar, ihtiyaçlarımızı görmezden gelip lükslerimize sarılıyoruz, sürekli tüketiyoruz. çünkü her yerde tüketmemiz söyleniyor.

hayır, şerefsiz değiliz.
  • fakyoras  (03.03.16 11:18:33 ~ 11:25:42) 
ben şerefsiz değilim.


  • fatihkkk  (03.03.16 11:28:31) 
ben hep siyah giyiyorum. ama aynı kıyafeti giymiyorum. olumsuz algılayan biri varsa da kendi problemi. fakat dediğinize göre maddi durumu kötü olan biri olmadığım ve özgüvenim yüksek olduğu için(aslında maalesef bu ikisi günümüzde birbiriyle çok ilişkili) için olumsuz algılanmıyor olmalı. Bir insanın kendi kıyafeti hakkında ne düşünüldüğünü umursamasının nedeni bana kalırsa başka hiçbir şey ortaya koyamaması ve gidip bir yerden aldığı kıyafetle öne çıkmaya çalışması. Yoksa Zuckerberg ya da Jobs ya da bir Bilim Adamı başka bir şey ''üretebilen'' , ''başarılı'' insan, tatminini üç beş bir şey verip kıyafetiyle kendini göstermede aramaz. Ortaya koyduğu şey zaten onun için bir tatmin ve kendine güven kaynağıdır. ürettiği şey onu insanlardan zaten öne geçirir. Başka bir şeyler başaramamış insanlar ise dış görünüşe sarılıyor genellikle. bir tür eziklik gibi. kıyafete zaman harcamanın ötesinde bu yüzden kimse saydığınız isimlere ''niye hep aynı kıyafeti giyiyorsun paran mı yok eke eke eke'' diyemez ve kendinde bu hakkı göremez. içten içe ve belki kendi kendilerine bile itiraf edemedikleri üstünlüğü kabul ediyorlar yani. bu yüzden beş parasız ve hiçbir şey başaramamış birini aynı kıyafetlerle gördüklerinde ona üstünlük taslayabilirler. çünkü o da diğer başarısızdan üstün ''görünüyor'' . çünkü ikisi de başarısız ama birinin kıyafeti var. öyle ''görünmüyor''

anlatabildim mi bilmiyorum anlatamadıysam daha da açacağım...

edit: ''insanların zenginleri fakir görmek istediği için aynı giyiyorlar'' önerisine katılmıyorum. gördüğüm kadarıyla türkiye'de ve dünyanın pek çok yerinde insanlar güce ve paraya tapıyorlar. türkiye'nin siyasi seçimi dahi bu yönde. kimse ecevit istemiyor. günümüzde sakıp sabancı gibi şirin görünmeye gerek yok. ali ağaoğlu gibi olursanız insanlar size daha saygı duyuyor. putin'e hayranlığın bile nedeni güce tapma. sanırım değer yargılarının son yıllarda sadece bizde değil tüm dünyada ters-yüz olmasıyla ilgili bu.
  • insomni4c  (03.03.16 11:29:55 ~ 11:45:30) 
fakirler çok zengin sevmez. kıl gider. birinin bütün parasını kaybetmesini izlemek katharsis duygusu yaratır. eğer fakirlere hitap ediyorsan fakir gibi görünecen. bizim patron bile ferrari neyim spor arabaları var ama işyerine normal düz vites lada ile geliyor. (git: www.want2die.com)


  • darksdantes  (03.03.16 11:35:42 ~ 12:06:12) 
onlarınki tercih seninki zorunluluk.

ayrıca want2die +1, o deyince aydınlandım ben de, haklı.
  • baba jo  (03.03.16 11:36:48) 
sadece başlık icin cevap verecek olursak, evet şerefsiz evladiyiz.

geri kalan kısmında want2die hakli.
  • thewizardofearthsea  (03.03.16 11:49:20) 
Onlarınki zorunluluk seninki tercih. Uu bak ne kadar karizmatik hep aynı şeyi giyiyor <3 desinler diye uzmanları tarafından belirlenmiş şeyleri giyiyorlar.www.want2die.com


  • hasmetizm 2046  (03.03.16 12:03:31) 
hahaha. nihayet want2die arti 1 in sitesini yapmislar.
benden de www.want2die.com
dogru demis.
  • baldur2  (03.03.16 12:59:18) 
bana burak özçivit(böylemiydi adamın adı?) nasıl giyinir diye sorsan bilmem ama cem yılmazı bilirim. ali koçu da bilirim. adamlar giyim tarzıyla kendilerini aklına kazıyolar bence mesele bu.


  • KidLazer  (03.03.16 13:26:07) 
Kendilerini kanıtlama, beğendirme gibi bir ihtiyaçları kalmadığı için.
Sebep reklamdan ibaret değil. Tanıdığım zenginlerin pek çoğu sade veya özensiz giyiniyor.

  • 386 dx  (03.03.16 16:37:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.