[]

Avrupa'da neden her şey var?

Birkaç günlüğüne iş için Bükreş'e geldim. Şehir pek gelişmiş sayılmaz, merkezden uzaklaşınca İstanbul'un arka mahallelerinden farkı kalmıyor. İnsanların giyimleri de Türkler gibi, koyu renk kabanları botları var. Koton, LC Waikiki gibi Türk markaları da şehirde var. Bizden zengin değiller.

Ancak konu alışveriş yapmaya gelince Avrupa'nın her markası bu şehirde var. Şimdi yanımda bir çanta dolusu yiyeceği İstanbul'a getirecem. Merak ettiğim konu da şu:

İstanbul 16 milyonluk bir şehirken marketlerde, AVM'lerde hep aynı yiyecekler markalar varken, bu İstanbul kadar ülkede nasıl bu kadar çeşit var?

Her ürünün 10 tane farklı Yunan, Alman, Fransız, İtalyan hatta Litvanya ve Estonya markası var. Bunun nedeni ne?

Aklıma gelenler:

A) Avrupa Birliği'nde olduklarından Avrupa ürünleri ortak pazar dolayısıyla vergisiz geliyor.

B) Türkiye Avrupa Birliği'nde olmadığı için Avrupa'dan gelen ürünlere aşırı vergi uyguluyor.

C) Türkler, Şokella'dan vazgeçmiyor. Markete Bio'nun Nuss Nougat'ını, Lotus'un bisküvi kremasını koysak ve aynı fiyata satsak da insanlar en kalitesiz olanı almaya devam edecek.

Bu durum Türkiye için çok kötü değil mi? AB ile birliğe girmeden vergisiz alış veriş yapma şansımız olmaz mı? Ne biz onlardan vergi alalım ne de onlar bizden.

Ekleme: Türkiye'de 1960 - 1975 arasında Ortak Pazar'a girmek için birkaç girişimde bulunulmuş ancak şirket sahipleri iç piyasada rekabet istemedikleri için Türkiye'nin Ortak Pazar'a girmesini istememiş. Üreticiyi korumak için de(?) rekabet ortadan kaldırılmış. Siyasi ilişkileri olan şirketler ülkede kendi ürettikleri dışında ürün üretilmesini ve ithal edilmesini yasaklatmış. Bu nedenle Avrupa'da rekabet var. Bu da üreticinin aynı malı daha kaliteli ve daha ucuza satmasını sağlıyor. Ancak Türkiye'de tek şirketin egemenliği var. Yıllar önce THY dışında hiçbir havayolu şirketinin yurt içi uçuşlara izin verilmemesi gibi.

 
A&B


  • oxygene  (02.03.16 23:17:25) 
serbest pazar dedikleri bu değil mi? yanlışsam düzeltin. her ülke bir şehir gibi.


  • ya ben lan neyse  (02.03.16 23:19:20) 
sana oyle gelmistir. ne de olsa yabanci hayranligi genlerimizde var.


  • baldur2  (02.03.16 23:21:19 ~ 23:21:39) 
hangi sektörden bahsediyorsun yiyecek içecek mi? litvanyanın estonyanın (2 ülkeye de gittim) kaç markası var ki yahu?
benim bildiğim avrupanın çoğu yerinde atıyorum bisküvinin çikolatanın 10 tane ayrı ülkeden markası yan yana değildir. almanya gibi dev ülkelerin zaten kendi markaları domine ediyor. olsun olsun da yanında (türkiyede de olan) italyan markası filan olsun. hadi birkaç da fransız, belçika filan olsun. öyle her markette 10larca ülkeden çeşit çeşit ben görmedim.
neyse madem bükreş için konuşuyoruz (gitmedim) şöyle tahmin yürütüyorum
1-demek ki adamların kendi markası yok? her gelen tezgah açmış
2- lojistik? yakın ülkelerden geldilerse demek
  • niye ama  (02.03.16 23:27:38 ~ 23:28:34) 
o sadece denk gelmiştir.Yoksa türkler için yemek her zaman avrupada sıkıntı..


  • cenkist  (02.03.16 23:36:41) 
Avrupada her ulkenin marketinde 10 farkli marka yoktur her urunde. Mumkun oldugunca kendi mArkalari domine eder.

Romanya kendisi uretemiyor olabilir, uretmesi ithal etmesinden daha masrafli oluyor olabilir...

Avusturya, almanya, italya vb cok spesifik olmadikca yabanci marka yoktur bile. (Mesela feta garanti yunanistandan gelir, kendi ureten domestik marka olmasina ragmen. Mozzarella italyadan gelir yine uretilmesine ragmen. Zeytinyaginda ispanya, yinanistan, italya secenegin olur, zsytinde de oyle. Dmeek ki yetismiyor, bi yerden alinacak)

Tabi bi belcika cikolatasi olur cunku meshur. Ya da ne bileyim italyadan gelen makarna vb konulur reyona. Fransiz peyniri olur vb

Ama daha fazlasini hicbir yerde gormedim.
Ozel gurme marketler filan haric ki bizde de macrocenter var, binbir cesit marka mevcut.

Bu arada avrupada gitmedigim cok az sayida ulkelerden birisidir romanya. Gormedim yani
  • kuehles blondes  (02.03.16 23:36:51) 
a'nın etkisi büyüktür. mesela snickers türkiyede fabrika açmadan önce bildiğin lüks tüketim maddesiydi (5 milyon falandı ta o zaman), şimdi alelade bir şey oldu 1 liraya falan satıyolar. ithal=pahalı yani.


  • yuto  (02.03.16 23:39:40) 
Biraz araştırma yaptım ve soruya ekledim. İsteyen sorudaki ekleme bölümünü tekrar okuyabilir. Türkiye'nin kaçırdığı fırsatlara biri daha eklenmiş.


  • Traveller  (02.03.16 23:44:30) 
emin olmamakla birlikte snickersın üreticisi ABDli değil mi

yine ticaretten anlamam da biz gümrük birliği anlaşmasını imzalayalı bi 20 sene filan oldu sanki, ithalatta ABye biz ekstradan vergiyi hangi sektörde, ne kadar uyguluyoruz ki?
  • niye ama  (02.03.16 23:45:45) 
sallıyorum, türklerin tutuculuğu ve gelenekçiliği her konudaki.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (02.03.16 23:47:25) 
@niye ama

önemli olan üreticinin menşei değil ürünün ithal edilip edilmemesi. uluslararası şirketler türkiyede doğrudan şirket açtıkları zaman burdaki herhangi bir şirketten farkları olmuyor. üretim de ülke sınırları içerisinde gerçekleştiriliyorsa vergi açısından yerel klasmana girilmiş oluyor. atıyorum üreten şirket "türk unilever ltd. şti." falan oluyor.
  • yuto  (03.03.16 00:37:50) 
yanlışsın.

AB'de 2 sene yaşadım. marketler aşağı yukarı bizimki gibi. tabii ki tüketim alışkanlıkları ve maddi imkanların yüksek olması dolayısıyla bazı ürünlerde daha çok çeşit var ve bizde bulunmayan ürünler bulunabiliyor. ama abarttığın kadar değil. hele romanya, hiç sanmıyorum. adamların ekonomisi belli, milli geliri belli. kim ne kadar tüketebilir ki? sen yolunu kaybedip romanya'nın macrocenter'ına falan girmiş olma? ya da ucuzcu lidl benzeri bir yere girip o haftanın ab ülkesi mallarına denk geldin, kendince şahane bir şey zannettin. ^^ xd za
  • i ve been mistreated  (03.03.16 03:37:29) 
@ yuto
kastettiğin şeyi biliyorum ki türkiye zaten bu nüfusla ve konumla şirket/fabrika açılacak da bir yer, bükreş miyiz biz ayol

sadece snickers örneği özelinde demiştim ben.
  • niye ama  (03.03.16 10:21:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.