[]

İsle ilgili ciddi soru

Ben muhendisim. Bi yerden cagirdilar, ama ilanda bahsedilen is icin meslek yuksek okulu mezunu veya ilgili dallardan universite mezunu arandigi yaziyor. Hatta son sinif ogrencisi yazmislar.

Cok buyuk kurumsal bi firma degil.

Ben kucumsemek niyetinde degilim. Ama kardesim ben bosuna da o kadar didinmedim ugrasmadim. Muhendis olarak, muhendis istenen yere girmek istiyorum. Degerimin altinda bir konuma degil. Ama is de ariyorum. Ne yapmaliyim bilmiyorum. Buna ozel degil, bu vb durumlarda. Mesela tamamen farazi soyluyorum samsung gibi bi firmanin bu tarz ilanindan cagrilmis olsam, daha farkli yaklasmaliyim mi? Fikir verir misiniz.

Gotun kalkmis vs aptal saptal laf sokmaya calisan olmazsa sevinirim.

Dogum gunum bugun, bu da ricam sizden.

 
yani senden alt kriter istiyorlar diye başvuru yaparsam harcanırım diye korkuyorsan bence anlamsız korkun. Nihayetinde senin istediğin bir işse ve gereksinimlerini karşılıyorsa bence başla. Zaten en iyi iş çalışırken bulunur bir yandan da bakar olursun ufaktan.


  • gozu acik sevisen yahudi  (02.03.16 20:26:58) 
Yeni mezun birisiysen ve iş bulamıyorsan bir yerden başlamak gerekir diye düşünüyorum. Hele ki maddi olarak ihtiyacın da varsa hiç durma.
Şayet şirket kurumsal bir yer olsaydı zaten gitmeni tavsiye ederdim. Bu tür yerlerde yükselmen daha olası.
Şayet eğitimine(okuluna), pratiğine ve maddiyatına güveniyorsan biraz daha araştırmanı öneririm.
Not: Doğum günün kutlu olsun :)
  • hz mantik  (02.03.16 20:30:13) 
madem kendini daha üstün görüyorsun pozisyondan, gitmek zorunda değilsin görüşmeye

her sektörde ne alaylılar var okullulardan daha iyi. çoğunlukla üni okumak bir ego yanına sektörel manada pek bir şey katmıyor. onu iş tecrübesinde ediniyorsun. ha ben mühendis değilim ama gözlemlediğim bu yönde.

ben olsam görüşmeye gider, iş tanımını detaylıca konuşur, kafama yatıyorsa maaşla beraber başlayabilirdim. fırsatın nereden çıkacağı belli olmaz
  • la noix  (02.03.16 20:30:28) 
Kurumsal firmaların istediği iş tecrübesi böyle işlerle kazanılıyor çoğu zaman.


  • yemrem  (02.03.16 20:32:49) 
bence bunları hiç önemsemeden bi git görüş, ortamı ve maaşı beğenmezsen hayır dersin zaten.

Bana o şirkette etiket krizi yaşanıyormuş gibi geldi. Adamın üç paragraf etiketi var ama yetkisi sıfır, aldığı maaş da çok düşük mesela, o da çok kötü.

şirketin işe alma kriteri çok önemli burada. mesela sen mühendissin, orada mühendislik diploması olmayan ama senden çok daha iyi konumda olan birileri olabilir. ya da doktorası olan ama hiçbir şeyden haberi olmayan birileri de olabilir. bence ilk durumda sorun yok ama ikinci durumdaki gibiyse orada çalışmak mantıklı olmaz. Mesela Google da yazılım mühendisi çalıştırıyor, Apple da, herhangi başka bir yazılım şirketi de. Her yazılım mühendisliği diploması olan Google'daki mülakatı geçemez. Tamam, sen mühendis olmuşsun ama bakalım benim istediğim kadar olmuş musun diye test ediyor seni. Kendini çok hızlı geliştirirsin bu tür bir yerde, kariyerin için çok iyi olur.

ben yazılım mühendisliği okuyorum. iş ilanlarına bakıyorum, yazılım mühendisi aranıyor diye ilan girmişler, içerde bilgisayar, yazılım, elektrik elektronik, matematik, ne ararsan var. Hatta bazıları sadece bilgisayar mühendisliği bölümünden mezun aday arıyor. şimdi ben nasıl elektronik mühendisliği yapamıyorsam ya da 8 sezon house m.d. izledim diye doktorluk yapamıyorsam yazılım mühendisliği diploması olmayan hiç kimsenin de yazılım mühendisi etiketiyle çalışamaması gerekir, ama durum böyle değil. seninki de aynı.

"ben bu kadar vakit ayırdım, başkası kim oluyor da bu etiketle çalışabiliyor ki" argümanı bu. sadece Türkiye'de değil, bütün dünyada var :)) Mesela Kanada'da eğer mühendislik eğitimin yoksa içinde mühendis geçen bir işte çalışamazsın. Yeni Zelanda da öyle. ABD'de Texas ve Florida'da böyleymiş. İzlanda bir adım ileri taşımış, yüksek lisans yapmazsan kullanamazsın demiş. en.wikipedia.org

yasal bir düzenleme olmadığı takdirde işe alınacak adayların özelliklerini belirlemek işverenin insiyatifinde olduğu için bence bunları çok fazla düşünme, git bi ortamı gör derim.
  • hayirsiz  (02.03.16 20:35:08 ~ 20:51:57) 
E gitme o zaman? Ne yani.


  • roket adam  (02.03.16 21:02:23) 
Bazen kariyer sitelerinde ilan verirken, gaza gelip tüm şıkları işaretledikleri oluyor. Bence bir gidip görmekte fayda var. Ortama bakarsın, sonra ayrıntılı görev tanımı ve senden beklenenler hakkında sorular sorarsın. Zaten o zaman, gerçekten bir mühendis mi, yoksa yüksek okul mezunu mu arıyorlar anlarsın. Son olarak, maaş beklentini de seni mutlu edecek bir düzeyde, çok da taviz vermeden belirt. Eğer, "bu işi yüksek okul mezunu da yapar, sizin beklentiniz fazla" vs denirse, görüşmeyi kibarca sonlandırırsın, hiç değilse mülakat deneyimin artar, ama içine sinmeyen bir görevde çalışmamış olursun.

Bu arada mutlu yıllar! Nice güzel, şans dolu senelere!:)
  • agluna  (02.03.16 21:40:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.