[]

uçakta cep telefonu kullanımı

selamlar,

gecen anadolujet ile bir ucus yaparken baktım eleman kalkısta catur cutur telefonla oynuyor. neyse ucak fobim oldugu icin tırmanana kadar ilgilenemedim, normal irtifaya gecince de sordum cok mu önemliydi telefonla yaptıgınız herneyse, neden guvenligimizi riske atıyorsunuz diye. adam ucus modunda oldugunu soyledi, dedim ki iniş ve kalkısta ucus modunda da olsa tutulamaz kapanacak. o arada kabin memuru geldi, ona sorduk sıkıntı yok ya ucak modundaysa dedi. e uyarıda öyle demiyorsunuz dedim, yoo öyle diyoruz dedi.
beni kendimden supheye dusurduler, anadolujette farklı uyarı veriliyor olabilir mi?

 
ya hu mantıklı düşünelim. Eğer gerçekten bir cep telefonu açık şekilde uçağa zarar verecek olsa tek tek telefonlar kontrol edilmez miydi?

Kalkan uçakta 150 kişi varsa 50sinin telefonu açık böyle düşünün.
  • yatagants  (26.02.16 23:50:59) 
soruyu anlamadan cevap kasmak niye?

gayet acık : anadolujet ucuslarında kalkış ve inişte ucak modu da degil tamamen kapalı olacak demiyor mu?

fikrinizi soran olmadı em field guruları
  • galandar kostumu  (26.02.16 23:53:32 ~ 23:54:38) 
Sanırım o bir tek Türk Hava Yolları'nda öyle. Pegasus filan bir şey demiyor uçuş modundaysa.


  • fraise  (27.02.16 00:07:11) 
uçak kalkış ve iniş yaparken birçok anons yapar. bu anonsları dinlemeniz için elektronik cihazları bu sırada kullanmamanızı isterler. uçağın sistemlerine uçuş modunda olan bir telefon zarar vermez. iniş ve kalkışta sadece uçak modundaki telefonu değil, laptop, diskman (eskiden vardı evet ) vb cihazları da kullanmanıza izin vermez bazı hava yolları.


  • krammer  (27.02.16 00:20:36) 
pegasus'un da anonsunda/videosunda kalkışta ve inişte kapalı, sonra uçuş modunda kullanılabilir diyor. Ama kontrol etmiyorlar çoğu kişi kapatmıyordur, hatta uçuş moduna bile almayanlar vardır eminim. Uçağın sistemlerinde bir sıkıntı olursa pilotlar arattırıyormuş galiba öyle 2001 yılından kalma mı ne bi pilotun forum yazısı vardı.


  • rodriguez2  (27.02.16 00:22:45) 
konudan bağımsız ama pilot arkadaşlarım var ben bu telefon meselesini onlara sordum. şehir efsanesi biz kullanıyoruz herhangi bir sorun çıkmadı, çıkması da mümkün değil dedi. sanırım yakın dönemde otobüslerdeki gibi bir durum olacak. otobüslerde frene zarar veriyor diye yasaktı bir dönem.


  • evine santral mesafesi uzak olan adam  (27.02.16 01:28:27) 
em alanlar cok karmasık bi konudur. sistemler stabilken sıkıntı cıkarmayabilir ama bi problem anında akla gelmeyen sonuclar dogurabilir. üstüne yeterli calısma yok, etkiler diyenler var etkilemez diyenler cok. ama en azından hata kabul edilemez kalkıs ve iniş anlarında güvenli bölgede kalmakta fayda var.
bilgilerini ipad'de tutan pilotlar da var, ama bu pilotlardan cok aviyonik sistemcilerin bilecegi bi iş. uçagın hassasiyetiyle otobusu karsılastırmak da cok dogru olmasa gerek.

  • galandar kostumu  (27.02.16 01:38:56) 
Bence ucakran ucaga degisiyor.
Daha gecen gun pegasus hostesi ucak modunda olmasina ragmen telefonumu kapattirdi kalkista ve iniste.

Ama thyde filan ucak modunda iniste-kalkista hic sikinti olmadi.

Bilemedim:/
Ama pegasus ozellikle diyordu "kalkis ve iniste cep teleefonlariniz kapali olsun, normal ucus sirasinda ucak modunda olabilir" gibisinden bir sey. (Yaniliyor olabilirim ama aklimda boyle kalmis)
  • kuehles blondes  (27.02.16 04:01:16) 
www.quora.com

www.quora.com

en.wikipedia.org

üç sebebi varmış.

1-) bazı yolcular güvenlik uyarılarını dinlemek yerine telefonuyla oynuyormuş. (sanırsın 2-b sınıfı ama gerçek malesef, bazı insanlar büyümüyor. "ayşenin saçını çekme", "mehmetin silgisini yeme", "camdan atlama" gibi komutlar vermen gerekiyor)

2-) uçak çok hızlı hareket ettiği için telefon devamlı olarak yeni baz istasyonu arıyormuş, bu da baz istasyonlarını yalama yapıyormuş. bir baz istasyonunun kapasitesi 10bin kişi diyelim, üzerinden geçerken aynı anda 50bin kişi bağlanmaya başlarsa çöker haliyle.

3-) iniş ve kalkış sırasında herkes cayır cayır telefon konuştuğu ve her gün yeni bir cihaz çıktığı için uçağı devamlı "acaba yeni çıkan telefona uyumlu mu lan" diye test edemeyecekleri ve uçak iniş ve kalkış sırasında pilotun kuleyle iletişiminde sorun olmaması için kapatılmasını istiyorlarmış.

ben kapatırım (uçaktan inince de telefonla oynayabilirim ama inemezsem oynayamam, üzerinde çok fazla düşünmeye gerek yok), milyarlarca dolar araştırma geliştirme bütçesi ayıran şirket uçak üretecek ve sen cep telefonunu açık unuttun diye uçak düşecek, işte bu bana saçma gelir. sen de söylemişsin, adam onu bilmesine rağmen kapatmıyor, sence uçak üreticisi bunu düşünmemiş midir?
  • hayirsiz  (27.02.16 04:31:42 ~ 04:36:11) 
anadolu jette ucus modu özelliğiniz varsa onu yapın, ozellik yoksa da telefonu kapatın diyor.


  • fallopian  (27.02.16 05:53:28) 
Pegasus dün tamamen kapat dedi ancak uçak moduna koydum tabiki. Uçak modunda herhangi bir zarar vermesi neredeyse imkânsız. Hatta açık olsa bile.

Ha soruna cevap, firmadan firmaya uçak modu meselesi değişiyor.
  • dieselsingle2  (27.02.16 07:46:13) 
uçuş modunda olduğu sürece bir sıkıntı olmuyor. milletin canını sıkmayın boşuna.

bir kere yakınlarımda adamın biri aynı senin yaptığın gibi çocuğa çemkirdi telefon falan diye. baya sinir bozucu bir durum.
  • tescillimarka  (27.02.16 07:59:54) 
dostum sana şöyle söyleyeyim, birkaç kere telefonu açık unutmuştum. yani uçak modunda değil, bildiğin açık yani. öyle açık yaptık o yolculuğu.

bir bok olmadı. kasma o yüzden.

vakti zamanında izmir gibi yerde belediye otobüslerinde elin cep telefonuna gidince yaşlılar tepene binerdi, 'kapat telefonunu, kaza yapıcaz' diye. sen de öyle olma, kötü o durum.
  • mermize  (27.02.16 08:15:14) 
anonsu dinlememişsiniz.

thy ve doğal olarak onun markası olan anadolujet'de, hatta sunexpress'de der ki "telefonunuzun kapalı olduğundan YA DA uçuş modunda olduğundan emin olun".

yani uçuş modunda istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. uyarıyı dikkatle dinlemeyip bir de lüzumsuz yere adamın canını sıkmışsınız.
  • theos ek mekhanes  (27.02.16 09:07:22) 
herkes uçak modunu anlatmaya çalışmış ama arkadaşın sorduğu o değilki. havayolları iniş ve kalkışta telefonlarla veya herhangi bir aletle uğraşmayın der. çünkü iniş ve kalkış en çok kaza riski olan zamanlar. bu yüzden bu aletler dikkat dağıtmasın istenir. yani aslında o an aletlerle uğraşan birinin zararı genelde kendinedir. telefon uçak modunda olduğu sürece sıkıntı yok.


  • lprytk  (27.02.16 09:13:12) 
@lprytk hepsi öyle bir talepte bulunmaz, thy-anadolujet-sunexpress'de öyle bir şey yok, sadece kulaklık varsa kulaklığı çıkarmanızı isterler, onun dışında cihazınızı kullanırsınız.


  • theos ek mekhanes  (27.02.16 10:09:27) 
ne çalışan ne de uçuş modunda olan telefonun uçağa zerre etkisi yok buna emin olun. havada uçağa yıldırım düşüyor bir şey olmuyor oradan hesap edin.


  • orpheus  (27.02.16 19:05:34) 
uçuş modunda açık telefonla açık mp3 çalar arasında fark yok. o kadar şeetmemek lazım. eskiden belediye otobüslerinde de kapattırırlardı kapatmayana dik dik bakardı. hala aynı otobüsler var ama o dik dik bakan amcalar teyzeler otobüste candycrush'ın dibine vuruyor.


  • kuzey li  (27.02.16 19:10:25) 
havacılıgı cok bilen muhterem dostlar döşemiş, yok cemkirme yok etkisi olsa ucaga sokmazlardı diye.

model programları uçagı ucurana kadar yuzlerce kişilik ekiplerle calısır. ucak uctuktan sonra gelen modifiyeler büyük oranda yasanan talihsizlikler sonucu yapılır.

-arı yuzunden dusen birgen air
-d.b cooper reyizin ardından eklenen cooper kilidi
-en basit ölçüm cihazlarından olan altimetre hatası sonucu kaza geciren ucaklar(son hatırlayacagımız vaka thy-amsterdam)

bunlar ilk etapta hatırladıklarım.
viki'den faydalanırsak şöyle bi liste yapmıslar : en.wikipedia.org


o yuzden fazla gozumuzde buyutmeye gerek yok, evet 6 sigma ile calısan sistemler yapıyorlar ama insan hatası faktoru her zaman baki.
  • galandar kostumu  (27.02.16 21:02:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.