[]

bilişimci arkadaşlar bir sorum olacak telefondak mesajlar ile ilgili

telefonumda bulunan whatsapp facebook massenger gibi aplikasyonlar ne kadar güvenli acaba? bir virüs yada başka bir ayarlama ile benim yapmış olduğum yazışmaları başkasının okuyabilme, görebilme durumu nedir? bir süredir telefonumla ilgili bu konuda şüphelerim var, hatta telefon değiştirmeyi bile düşünüyorum. güvenli olmadığı konusunda şüphelerim var. çünkü ekşi sözlüğün aplikasyonunu kullanıyorum ve oradan mesajlaşıyordum eskiden, fakat şuan sözlüğün aplikasyonundan mesajlaşamıorum, nedenini bilmediğim bir durum engelliyor.
biri beni aydınlatırsa ne mutlu olurum.



 
Uygulamalar genelde güvenli, orada sorun yok.

Güvenlik zaafiyeti genelde kullanıcıdan kaynaklanıyor. Yazışmalarına erişebilecek tek güç devlet. Mahkeme kararını gönderen devletin gücüne bağlı olarak (3. sınıf Afrika ülkesinin mahkemesiyle ABD mahkemesi farklı takdir edersin ki) yazışmalarını paşa paşa paylaşma ihtimalleri var.

"bir virüs yada başka bir ayarlama ile benim yapmış olduğum yazışmaları başkasının okuyabilme, görebilme durumu nedir?"

mümkün, ancak üstteki arkadaşın da dediği gibi konuştukların skandal yaratacak biri değilsen böyle bir risk bile yok senin için. yalnız telefonunu bir yerde bıraktın diyelim, bir tanıdığın (annen, baban, sevgilin ya da telefona o an erişimi olan biri) 5-10 dakikalık bir arada telefonuna tamamen gizli çalışabilen, belirli aralıklarla istenen yere rapor gönderen (kamera kaydı, yazışmalar, anlık resim çekme, ortam dinleme dahil) bir yazılım kurabilir. bu yazılımların çok büyük bir pazarı var dünyada.

bu yazılımlar tamamen hayalet yazılımlar olduğu için çalıştığından haberin olmaz. bazı insanlar "birisi gizlice videomu çekse telefonun ışığı yanar" diye ilginç bir savunmaya geçiyor, ilginç.

IŞIĞI AÇMADAN VİDEO ÇEKEBİLDİĞİ İÇİN ADI CASUS YAZILIM ZATEN. Yazılımın olayı o, "gizli videonu çekebilir miyim" diye onay kutusu gelmiyor ekrana.

telefonu daha güvenli hale getirmek için benim önerilerim şöyle.

-telefonu mobil ödemeye kapat (şuanda tüm dünyada olan bir olay, ayrıntıya girerek canını sıkmayayım, telefonunu mobil ödemeye kapat diyebilirim sadece. google'a "mobil ödeme haberim olmadan abone yapılmışım" gibi şeyler yazarsan mağdur olan insanların hikayelerini okuyabilirsin)

-telefonuna antivirüs yazılımı indir. kişisel gizlilik > biraz yavaşlayan telefon

-dışarıdan yazılım indirme, sadece uygulama marketinden yazılım indir. apple için durum iyi ama eğer google'ın marketinden yazılım indiriyorsan yine çok dikkatli ol çünkü apple uygulamaları onaylarken yazılım geliştiricileri üç hafta bekletip kanser ederken şuan 5 dakikada kodladığın bir zararlı yazılımı google market'e cayır cayır yükleyebilirsin, ne onay var ne bir şey.

-bilmediğin sitelere girme

-twitter'da her gördüğün linke tıklama (linki paylaşanın kim olduğu önemli değil, önce bi süzgeçten geçir)

bunları yaparsan iyisin.

bildiğim kadarıyla ekşisözlüğün kendi mobil uygulaması YOK, 3. parti geliştiriciler tarafından geliştirilen (sözlükten bot yazılımlarıyla veri çekerek oluşturuyorlar) uygulamalar mevcut. O yüzden bunları indirirken de risk almış oluyorsun, özellikle google play'den indiriyorsan.
  • hayirsiz  (26.02.16 18:15:29 ~ 18:24:01) 
Ben cevabimi aldım, değerli bilgileriniz için teşekkür ederim.


  • amaaaan  (26.02.16 19:03:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.