[]

Tecavüz ve Linç

Yahu kardeşlerim akıl selim sahibi bir insan kalmadı mı ülkemizde? Bir kızcağız intihar etmiş. Işığı bol olsun. Bir öğretmen var sanırım taciz etmiş. Her yerde paylaşıyorlar. Bu adamı asalım bu adamı keselim hadım edelim vs. Linç kültürü yargısız infaz artık her yerde. Bu ilkel Ortaçağ düşüncesini göğsünü gere gere dile getirmek kara cahillik. Ne hale geldi bu toplum?




 
hırsızların da kolunu keselim madem deyince hepsi susuyorlar


  • Kovacic  (25.02.16 18:50:34) 
sürü psikolojisi.


  • masa penisi  (25.02.16 18:51:25) 
Bu olay ozelinde ifsaya karsi degilim. Fiziksel linc olmadikca ona da karsi drgilim. Cunku artik sikildim. Ota boka tecavuz etmek icin bahane bulunmasindan, turlu turlu dalabeverelerle tecavuzculerin serbest kalmasindan ve tum bunlarin kadinin sucu olmasindan sikildim

Biraz toplumsal baskiyo hissetmeli sapik ruhlu kisiler cunku mahkemeler onlardan yana

Ayrica evli bi ogretmenin ogrencisiyle her turlu iliskisi icin de ifsaya varim
  • la noix  (25.02.16 19:11:31) 
hukukun islemedigi bir yerde yasayinca insanlar buna yoneliyor. bunu cok da yadirgayamiyorum maalesef. insanlar ceza hafifletme olayindan bikmis durumda.


  • bohr atom modeli  (25.02.16 19:24:47 ~ 19:25:22) 
Ben de ifşaya karşı değilim. Ancak; karşı olduğum ve toplumlardaki 'cahillik' olarak gördüğüm şey ifşa sırasında cinsiyetçi söylemlerin (şiddet, linç, cinsiyetçi küfür vb.) yeniden üretilmesi. Mesela evde eşine ya da annesine uyguladığı şiddete (şiddet ile kastım hem sözlü hem de fiziksel eylemleri içeriyor) ve bir toplumsal grup içinde (okul, iş, arkadaş grubu vb.) çeşitli kimseleri 'kadınlaştırarak' (kadınlaşmak bu söylem içinde kötü olduğu için, ezmek istediği hemcinslerine de kadınlaştırma yoluyla şiddet uyguluyor. Hatta 'kadınlaştırılmayı' reddeden feministlere, transeksüellere ve eşcinsel erkeklere daha büyük şiddet uygulamaya çalışıyor.) uyguladığı şiddete devam ederken böyle olaylara aşırı bir reaksiyon gösteren kişiler; yeniden üretimin baş aktörleri. Aslında bu olayları normal ve düşünülebilir kılan her şeyi kendisi de eyliyor (tehdit, şiddet); üstelik bu olayları eleştirirken bile uygulamaya devam ediyor. İşte bu can sıkıcı ve bizi bir çıkmaza sokuyor. Bu türkiye toplumuna has da değil (ama daha fazla ve yoğun olarak görülüyor gibi), sonradan olmuş bir şey de değil. Bence, insanın karanlık potansiyeline işaret eden bir insanlık hali sadece.

İfşaya neden karşı olmadığıma en sonda döneyim. Doğrudan kişiyi değil de, bu eril söylemi ifşa etmeye yarıyor asıl olarak. Aslında çok görünür olan ama günlük hayat içerisinde unutma/görmeme eğilimine girdiğimiz bir söylemi ifşa ediyor. Hanginiz kız arkadaşını tehdit eden (en basitinden kıyafete karışma bile tehdit unsuru içeriyor) veya hareketlerinde farklılık gördüğü için hemcinslerini ezen bir kişiye denk gelmediniz [sanki bazı kadınlar da bu eril söylemin devamını sağlamıyormuş gibi anlaşılmasın, konumuz erkekle alakalı diye hep bu şekilde örnekler verdim]? Hatta bu denk gelmeler esnasında, hanginiz birçok kişinin bunla eğlendiğini ve destek olduğunu fark etmediniz? İşte ifşa bunun ifşası.
  • protector  (25.02.16 19:25:41 ~ 19:40:18) 
Toplumun algı yapısını ve eğitim seviyesini göz önüne alarak söyler misin, bu insanlardan rehabilitasyon talep etmelerini bekleyebiliyor musun? Bu vakaların rehabilitesinin hiç de kolay olmadığının farkında mısın peki? Ayrıca herkes aynı düşüncelerde olabilir mi ki toplumdan yükselen ses tek mesaj versin ve o da olabildiğince insanca olsun?

Ben de şahsen hadım edilmelerini talep ediyorum. Çünkü ceza dediğin en cahili de en aydını da caydırmalı. Minicik çocuklara, hayvancıklara bile tecavüzün tedavi edilecek bir yanı varsa dahi, o sapıkların ortaya çıkması gerçekleştiyse de tedavi edilebilmesi gerçekleşmeyeceğinden, o sapıkların ceza olarak fiziksel zarar görmelerinden yanayım.
  • muhayyer divan  (25.02.16 19:38:16) 
MAhkemelerin tecavuzculerden yana oldugundan pek emin degilim ben acikcasi. Cunku tecavuz sucu isleyip de mahkemece agir cezaya carptirilan bir adami gazetelerde ya da haber sitelerinde goremezsiniz. Sadece tecavuz sucu isleyip/isledigi iddaa edilip cok az ceza alan ya da beraat edenlerin haberlerini gorursunuz. Bu haberleden 3-4 tane gormeniz de "mahkemeler hep tecavuzculerden yana" diye dusunmeye baslamaniza yeter. Ama tecaviz sucu isleyip ceza alanlarin sayisini hicbir zaman bilmeyiz.

Bir de bizim milletimiz tecavuz sucu isledigi iddaa edilen birinin tecavuzu isledigini kanitlayacak bir sey bulunamayip serbest birakildiginda mansette yazana bakip "vay serefsiz hakim, tecavuzcuyu serbest birakmis!" diyip oturdugu yerden adamin tecavuz sucunu gercekten islemis olduguna hukmediyor. Aziz milletimiz, izledikleri yarisma ve diziden, okuduklari da romanlardan ibaret olup evinin kosesindeki laptopun klavyesinden aninda davalinin almasi gereken cezaya hukmedebiliyorken neden haybeye universitelerde hukuk fakultesi falan acip, bilmem hakim savci sinavlari yapip, bilmemkacyuz sayfayi adamlara hatmettirip mulakata bilmemneye sokarlar, cuppe muppe giydiriler ki...?
  • stavro  (25.02.16 19:42:00) 
@stavro o birkaç örnek bile yeter "mahkemeler tecavüzcülerden yana" dememe. hatta sadece 1 tanesi bile yeter.

ayrıca toplumsal bilicin oluşturulması isteniyorsa senin dediğin gibi yüksek ceza alanların haberi yapılır. kapkaççılara yüksek ceza verilerek, bu gösterilerek önüne geçildi. ben tecavüzde aynı "duyar"ı göremiyorum. bu da yine beni tepki vermeye itiyor

yani "yaa haberi yapılmıyor ondan bilmiyorsun" bile bir sorun sistemde.
  • la noix  (25.02.16 19:46:32 ~ 19:46:52) 
yalnız frederick her tecavüzden sonra aynı şekil duyuruları açacaksan haber ver de, saklayalım cevaplarımızı

hoşuna gitmeyenleri tiklememek de senin hakkında pek güzel düşündürüyor
  • la noix  (25.02.16 19:51:53) 
insanlar artık adalet sistemine güvenmedikleri için durum şu anda böyle. tecavüzcülere sürekli cezada indirim uygulanıyor ve insanlar adaleti kendileri sağlamaya ya da kamuoyu oluşturmaya çalışıyorlar. secret in their eyes diye bir film var.

----spoiler- secret in their eyes----
filmde mahkeme ve devlet adaleti sağlayamadığı için adam öldürülen karısı için kendisi adalet yaratmaya çalışıyor.
  • cilekli krep  (25.02.16 19:53:04) 
Bakin, "mahkemeler gayet adatletli, siz oyle saniyorsunuz" demiyorum. Dogru mu bilmiyorum ama takim elbise giydigi icin cezasi indirilen tecavuzculer oldugu soyleniyor, ve daha bir suru sey. Zaten kalkip da Turkiye'de adalet sistemi oturmus, hukuk sistemi tikir tikir isliyor, kimsenin hakki kimsede kalmiyor diyene gulerler. Olay sadece tecavuz de degil, genel olarak adaletten eser olmayan yargi sistemimiz oldugu asikar.

Yalniz bazi durumlar var ki mahkeme beraat karari veriyor, insanlar da diyor ki "vay anasini tevavuzcuyu serbest biraktilar!". E mahkeme diyor ki bu adamin tecavuz sucu isledigini ortaya koyan bir sey yok, ben buna tecavuzcu muamelesi yapamam, tecavuzcu olmadigi icin (en azindan tecavuz ettigini bilmedigimiz icin) ben bu adami serbest birakiyorum. Ama millet diyor ki tecavuzcuyu serbest biraktilar. Yahu adam tecavuz etti diyen sensin, mahkeme degil ki? Mahkeme diyor ki bu adama tecavuzcu diyebilmek icin gerekli delillere sahip degiliz, ama insanlar oturdugu yerden tecavuzcu diyor.
Bakin bir insanin bir sucu isledigininden eminseniz, bir sahis olarak siz hic cekinmeden o insani kendinizce ama kinayarak, ama dislayarak, ama hakaret ederek cezalandirirsiniz, cunku adiniz gibi eminsiniz o insanin suclu oldugundan. Ama hukucu sahsi duygu ve dusunceleri ne olursa olsun once hukuk kurallarini goz onunde bulundurmak zorundadir. Bir mahkemedeki uyelerin tamami bir zanlinin sucu gercekten isledigine kendince emin olsa bile hukuk kurallari nezdinde suclu degilse, yani hukuk kurallarinca suclu denileniyorsa o mahkeme o insana suclu demez, diyemez.
Benim bahsettigim buydu, umarim anlatabilmisimdir.
  • stavro  (25.02.16 20:19:43) 
konu aslında linç değil.Artık insanların canına tak eden konu, cezaların caydırıcı olmaması. Ölüm cezası başlı başına bir münazara konusudur. Ceza kavramının mantığını düşündüğümüzde insan öldürmenin cezası ölüm olmalıdır diyebiliriz. Ama o öğretmen kızcağızı doğrudan öldürmemiş.Ve maalesef o öğretmen bir kaç ay hapis yatıp çıkacak.En iyi ihtimalle hapiste tecavüze uğrayacak, öldürülecek veya intihara mecbur bırakılacak, ilgiyle bekliyoruz. Eğer o kızcağızı yetiştiren kültür sağlıklı bir kültür olsaydı, o kız annesine babasına durumu anlatabilseydi, psikolojik destek alsaydı belki kurtarılabilirdi.mekanı cennet olsun.
cezanın caydırıcı olmaması böyle bir şey işte.bir başka vakada kadın kendisine tecavüz eden adamın kafasını kesip köyün meydanına atar, müebbet hapis yer.insanları kendi kanunlarını uygulamaya iten şey nedir?

  • AWD  (26.02.16 02:21:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.