[]

İntihal yapmadan lisans bitirme tezi yazmak?

Evet, bu konuda fikirleri olan var mı? Benim konum Amerika'da cult(tarikat?) grupları, Scientology gibi. Kitaplardan birinde bu grupların karşısında olan gruplardan bahsediyor, beyin yıkama yöntemleri kullanması, totaliter yapılar olmalarından bahsediyor. Bu tarikat benzeri gruplara karşı olan grupların kişileri bu tarikatlardan uzaklaştırmak için kullandıkları yöntemlerden bahsediliyor ve hangi grupların daha çok bu karşıtlar tarafından hedef alındığı.

Şimdi ben bunu kendi ifademle özetleyerek verirsem, akademik hırsızlık yapmış olur muyum? Yani lisans tezi genel olarak literatür taraması, çok bir şey beklenmiyor, yüksek lisans, doktora tezi gibi, daha çok literatür taramayı öğrenip sonraki aşamalara hazırlanmak amaçlı, yine de bir lisans tezini, intihal yapılmış bir makale ile özgün düşünce içermeyen bir alıntılar yığınından nasıl kurtarabiliriz? Diyelim 2 kitap, 7 makale var elde, o bunu yazmış, bu bunu yazmış dışında bir şey nasıl olabilir?

Not: Son sınıfa geldik, ama hocalarımız da bundan şikayet ediyor, bu noktaya gelip hala nasıl düzgün bir makale yazamadığımızdan.

 
thesis statement bulmalisin. o, orjinal olduktan sonra alintilarla, verilerle onu desteklersin. ama degistirsen bile orjinal bir fikir, tespit varsa alintilamalisin. tarihi veya nesnel bilgileri kendi cumlelerinle yazdiktan sonra alintilamasan da olur diye tahmin ediyorum.
savundugun veya tespit ettigin bir sey olmali once.

  • partizan  (25.02.16 00:22:15) 
Konu olmaz, odaklandigin tek bir soru olmali. O soruya cevap vermeye calismalisin.

Hangi soruya cevap vermek istiyorsun, onu sec. Kendinden bir sey katabilecegin bir konu mu? (Ampirik arastirma, anket hazirlama, veri degerlendirmesi vb)
Yoksa o soruya cevap veren fikirlerini diger makalelerden destekleyerek acikla. Celisenleri de acikla.

Boyle olmaz gibi geldi bana ve bence aciklmalisin kaynagini cunku senin kendi fikrin ya da kendi buldugun bir sey degil o verdigin ornektekiler.
  • kuehles blondes  (25.02.16 00:29:53) 
(bkz: write-only)


  • kaledekiyalnizlik  (25.02.16 00:46:07) 
Kendi ifadenle özetleyerek verirsen sadece özet vermiş olursun, bir de kaynak göstermezsen intihal/hırsızlık yapmış olursun.

Hırsızlık yapmadan tez yazmak şöyle oluyor: bol bol eleştirel okuyorsun, yani okuduğun bir çalışmanın katıldığın ve katılmadığın yönlerini mesela bir yere yazıyorsun, neden katıldığını ya da katılmadığını gerek başka kaynak, gerek yeni çalışma, gerek kendi yaptığın çalışma sonuçlarına göre destekliyorsun. Bir konunun 50 farklı yönü olmuyor genelde, dolayısıyla birbirinden farklı birkaç çalışmayı böyle okuduğunda otomatik olarak kendin de bir tez oluşturmuş olursun. En son aşamada o yazdığın notları, fikirlerini derleyip yazılı hale getiriyorsun ve bu da oldukça kaliteli bir bitirme tezi olmuş oluyor. Geceleri huzurlu uyuyorsun, yıllar sonra hiç beklemediğin bir zamanda karşına sana elinde kanıtla hırsızsın diyebilecek birinin çıkma ihtimali = sıfır oluyor.

Birkaç saat yoğunlaşıp ilginç tez, kitap, makale bulmak bunlara göz atmak, özet çıkarmak, İngilizceden Türkçeye çevirip (stajyere, tanımadığına para ile çevirtip) makale ve tez olarak basmak maalesef ülkemizde çok yaygın (profesörün yaptığına kendim şahidim).

Emek, alınteri, zaman vermeden olmuyor.

Not: Hocalarınız nasıl düzgün makale yazamadığınızdan şikayet edeceklerine, ya bunu size öğretmelilerdi bunca yıl, öğrenemiyorduysanız da son sınıfa kadar gelememeliydiniz. Önce kendilerine baksınlardı o hocalarınız...

Kolaylıklar dilerim...
  • franz kafka  (25.02.16 01:13:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.