[]

Çakmak Kibrit vs Kullanmadan Doğada Ateş Yakmak

Belgesellerde sık sık izlediğimiz ateş yakma sahneleri var. X ağacının kabuğunu kullanacağız filan diye anlatıyorlar da Afrika'ya özgü bir ağaç. ya da çalı çırpı getiriyorlar Amazon'a özel şeyler.

Merak ettiğim mesela belgrad ormanında ya da karadeniz kıyısında ormanlık bir alanda nasıl ateş yakabiliriz. Bilgisi olan , pratik teklifleri olan?


 
belgrad ve karadeniz ortamlarında kuru dal bulmak çok zor. genelde hep nemli oluyorlar.

www.youtube.com


şu adamın ( video bu değil ama bu yüklemiş) bir videosunda bi dalı hafif oyup, diğer dalla tutuşturmaya çalışıyordu. tutuşunca da çalı çırpıyı tutuşturuyordu. öyle bir şey yapılabilir.
  • fakyoras  (24.02.16 13:08:19) 
cakmak ve kibrit disinda teoride cam parcasindan ya da poset icindeki suyu buyutec gibi kullanarak kivilcim cikarabilirsin. ya da ates baslaticilar var bunun icin. magnezyum cubuktan ot yiginina kivilcim atiyorsn. ama iste bunlar hep fantazi biraz. bir kere havanin kuru olmasi lazim. otlarin ince ve super kuru olmasi lazim. cok da buyuk sabir lazim. aracin varsa depodan benzin cekip tutusturmaya calismak daha kolay.

daha islak bir havada, etraftaki odunlar da hep islak olacagindan yaninda kibrit, cakmak ve vazeline batirilmis bir parca pamuk bulundurmak iyi olabilir. hatta bir parca da cira ativer cantaya en guzeli.
  • jimicik  (24.02.16 13:15:48) 
youtubea bow drill yazarak aratabilirsin. karadenizde o iş yaş yalnız, nem çok ve yağmur çok. kuru odun ile bile çok zor bir işlem, oradaki ağaçlarla nasıl bir iş yapılabilir bilemeyeceğim.


  • glamdr1ng  (24.02.16 13:47:07 ~ 13:47:25) 
Çelik teli ağaca sürterek de yüksek ısı elde edip ateş yakıyorlar


  • hasmetizm 2046  (24.02.16 14:51:00) 
bushcraft diye aratinca var degisik degisik seyler


  • jimicik  (24.02.16 14:54:30) 
önerdiğiniz videoları izledim. aslında bunlar sürekli belgesellerde izlediğimiz şeylerin benzerleri. Yani Malezya'da x ormanındayız bu ormanda yetişen x ağacının bilmemnesi diye başlayan şeyler. Ben nereden bulayım etiyopya'da yetişen çalıyı karaburunda.
açıkçası, kendi ormanlarımıza ya da iklimimiz ile ilgili olan cevaplarla ilgileniyorum.
cevap yazan herkese teşekkürler
  • tum haklari saklidir  (24.02.16 15:49:36 ~ 15:50:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.