[]

arkadaşlar yüzünden eşinizle aranız bozulunca onlara sinir

olmuyor musunuz? öncelikle www.eksiduyuru.com şu linkteki mevzuyu okumanızı rica ediyorum çünkü mevzu bunun devamı.

dikkat dev duyuru!

çok hoşlanmasam da artık mücadeleden yorulduğum için onlar çağırdıkça görüşüyoruz arkadaşlarıyla. bizden hala teklif yok. en son dediler ki bir gece siz kızlar bi evde kalın, biz erkekler ayrı bi evde kalalım sabahına da gelir sizi alırız kahvaltıya gideriz. tamam dedim pijama partisi gibi güzel olur. kızları ben alırım hem kedi ufak tek bırakmamış oluruz hem de erkekler bizim evde olursa oynuyoruz ayağına kediye eziyet ediyorlar çok sıkıştırarak seviyorlar kızdırmaya uğraşıyorlar aklım evde kalacak diye tamam dedim kızlar bende olursa olur.

göt kadar evimiz var zaten. maksimum 2 misafire yerimiz var hadi fazla yorganımı da yere döşek gibi serersem 3, fazlası yok. 3 hatun kalırsak eve tam sığıyoruz. önümüzdeki haftasonu için planımızı yaptık film izleriz dedikodu vs oh çok eğleneceğiz diye gaza getirdim kendimi bekliyorum.

sabah eşim aradı gelecek kızlardan birinin ablası ve kocası da dahil olmuş. bir başka arkadaşlarına da söylemişler onlar da 2 sevgili geleceklermiş. onu duyunca o tek gelemeyeceği için kuzenini de getirecekmiş. 3 kişiye müsait evde olacağız 6 kişi. ayrıca ben o ablayla kuzeni hiç tanımıyorum tanımadığım insanların evimde olmasını da istemiyorum. zaten bu gelecek kızlardan biri kediden korkuyor diye onu küçük odada yatırırım diyordum fakat bu kuzenle ablayı hiç bilmiyorum ve inanılmaz gerildim. böyle olacaksa iptal edelim dedim ve eşim açtı ağzını yumdu gözünü.

ne uyumsuzluğum kaldı, ne huysuzluğum. eşim saydı döktü. daha dün onun için aptal bir kadın gününe katıldım yeğeninin doğumgününü de yapacaklar diye doğru düzgün tanımadığım yaş ortalaması 50 olan bir sürü kadın ve inanılmaz şımarık 12 çocukla muhattap oldum. sabah 8.30da gittik yardım edeyim diye akşam 7ye kadar oradaydık sürekli koşturdum, yardım ettim sesim çıkmadı. aldığımız hediyeler de yaptığım şeylere de bir teşekkür bile gelmedi sustum. eşim yemek yemeye geldiğinde 5 dakika bile oturamadı kadınların çocukların gürültüsünden kaçtı tımarhaneye dönmüş burası diyerek.

bizim ailenin zaten öyle çok toplanması olmaz. düğünler ve yılbaşı gibi aile toplantıları olur sadece. düğünlerde de takıyı taktığımız gibi eşime sen gidebilirsin diyorum. zorla günün sonuna kadar asla tutmuyorum.

ama kendi ailesi olduğu zaman hem yardıma gidiyoruz hem en geç biz kalkıyoruz sesimi çıkarmıyorum çünkü aile her zaman önce gelir. ama arkadaşları için de bu kadar sıkıntı çekmek istemiyorum açıkçası.

senin arkadaşların için ben sesimi çıkarmıyorum onlarla görüşüyoruz bundan sonra onlarla da ben görüşmeyeceğim, ailene de gidip gelmeyeceğim istersen tek gidersin ben asla gelmiyorum. yılbaşında ben sıkıntıdan ölecektim sana söylemedim bile. benim arkadaşlarımla da görüşmeyeceğiz artık yazmış az önce.

fakat benim arkadaşlarım bizim arabamız olmadığı için bizi evimizden alıp evimize bırakıyorlar, ayrıca sohbetlerinden hoşlandığını, onlarla eğlendiğini de söyledi kaç kez. yılbaşı yemeği de zaten 9.30da gittik 12de çıktık evimize geldik öyle saatlerce oturup kalmadık yani.

evet onun istediği kadar uyumlu bir insan olmadığımı biliyorum, yine de üzülmesin diye elimden geldiğince zorluyorum kendimi. sağolsun o da laf etmiyor benim ailemle ya da arkadaşlarımla görüşeceğimiz zaman fakat böyle arkadaşlarının kafasına göre plan yapıp en son bize haber vermeleri yüzünden aramız bozulduğu için de kinlenmeye başladım onlara. bundan sonra gelmeyeceğini görüşmeyeceğini söylemiş ama bilemiyorum, muhtemelen sinir anında söylemiştir ciddi olduğunu düşünmüyorum.

Evimizin durumunu bilmelerine rağmen bizim fikrimizi bile almadan bizim yerimize plan yapmalarına kızmakta haksız mıyım? Ya da eşimin tepkisi çok aşırı değil mi? Ben gerçekten anlayamıyorum bu insanları. Yüz verdikçe astarını istemek değil mi bu kadarı da?

İşin en kanıma dokunan tarafı da daha yeni konuştuk artık bebeğimiz olsun dedik, niyetlendik, sevindik. Ama şu sıralar 3. kişilerden kaynaklı o kadar çok kavga ettik ki şu an kararımı sorgular haldeyim. Daha biz dış mihraklara direnemiyoruz böyle bir ortamda çocuk nasıl büyüteceğim diye.

Yazan arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

 
Bebek meselesini birazcık askıya alman iyi olur bence. Yani bence konu çok çok büyük değil, toparlanır ama yine de iyice tatlıya bağlansın.

Arkadaş mevzusunu çok takmışsın, haksız değilsin aslında. Ben çok gezenti bi tip olduğum için bu tempo beni etkilemezdi ama işte sırf bu yüzden evlenmek istemiyorum. Çünkü evlendiğim kişi senin gibi biri olursa, muhtemelen benzer kavgaları yaşarız. Baştan bu konuları konuşup netleştirmek şart. Eşin de evlenirken seni bilerek evlendi sonuçta, şimdi çok yükselmesi yersiz olmuş. Çabanı görüyor olmalı.

Bir tavsiye istersen, yabancı birilerinin evine gelmesini istemiyorsan "plan iptal" demek yerine, tanıyan birileri varsa onların evine gitmeyi teklif edebilirsin. Ha bir de ben çok rahatımdır "valla kızlar bizim evde 3 kişilik yer var. Tek kişilik yatakta 2şer kişi yatacaksınız hazır olun" diye söylerdim pat diye. Yemeyen gelmesin, ya da rahat olmak isteyen alternatif üretsin. Bu noktalarda açık ol kafan rahat olsun. Yoksa düşün düşün kimse senin nasıl ince elediğini de anlamaz, "ayy bi evine gidecektik, ne büyüttü olayıııı" der geçerler.
  • lcha  (22.02.16 10:59:42 ~ 11:00:29) 
ichaya katiliyorum. plan iptal demek yerine gozlerini korkutabilirsin.

yabanci birinin evine sormadan etmeden gelmeye calisanlar tam bir odunmus. sen musait misin evin buna uygun mu hic soran yok.
hayir bunu haber verenler dusunmeli biraz da, tanidiklarla samimi bir geceye yabanci birini sana sormadan cagirmamalari gerekiyordu.

senin tek hatan (bana gore) esine bu olayi kestirip atmadan duzgunce anlatmaman. sen de heveslenmissin, bunu ona yansitip evin kucuk olfugunu ve sana sormadan yabancilarin davet edildigini bundan da hic hoslanmadigini anlatmaliydin sakince.

arkadaslariniz dusuncesiz ve siz haklisiniz, ama daha yapici olmaniz lazim.
  • she is gone  (22.02.16 11:24:38) 
Sen haksiz gibisin eger hazirlik yapip ugrastiysa ya da bu yüzden arkadaslari tarafindan red yiyecekse, senin yüzünden plan bozuldu vs diye.

Bu arada seni anladik da esin rahatsiz mi arkadas durumlarindan? arkadassiz tek senelerce yasar mi yoksa insan olmadan yapamaz mi?
  • aynadakiyabanci  (22.02.16 11:26:48) 
@aynadaki yabancı çat kapı gelmelerine kafalarına göre plan yapıp bizi sıkboğaz etmelerinden rahatsız fakat arkadaşları olmadan da yapamaz. sadece bunlar da değil bir kaç farklı arkadaş grubu var o bekarken bu şekilde rahatça son dakika planı yapıp görüşebildikleri için hala bunu sürdürmeye çalışıyorlar


  • kakamelsokoban  (22.02.16 11:29:43) 
daha önceki duyurunuzda sorun çıkmaya başlamış. orada eşinizin arkadaşlarını anlatmışsınız ama asıl sorun eşinizin size saygı göstermemesi. siz sosyal biri değilsiniz ve anlattığınız kadarıyla bu özelliğinizden bayağı bir feragat etmişsiniz. ben de sizin gibiyim ve bunun ne kadar yorucu olduğunu anlayabiliyorum. sanırım eşiniz arkadaş ortamı ve evlilik ortamı arasında bir denge kurmayı başaramamış, aklında ne var bilinmez, acaba şimdiden arkadaşlarıyla görüşmeyi azaltsa ilerde yalnız kalacağını vs mi düşünüyor acaba? fakat ilerde eminim bu şimdi görüşmek için can atan evli insanlar kendi kabuklarına çekileceklerdir..
aile durumlarınız da bayağı farklıymış, bu da ayrı bir etken.

bana kalırsa ikiniz arasında da bir iletişim sorunu var.. ve son mesajlarına bakılırsa bu eşinizden kaynaklı. siz istemeden de olsa tamam dediğiniz için bunca zamandır, şimdiki tepkinizi anlamamış ve fazla görmüş olabilir. böyle birşey için patlamak, üstüne üstlük eskiden sizin arkadaşlarınızla toplanıldılığında mutlu görünürken daha sonra olmadığını sizin yüzünüze vurup burada bir haklılık payı çıkarmak hiç hoş değil.

sizin istekleriniz ve onunkiler farklı. bu konularda konuşmanız gerektiğini düşünüyorum... birbirinize ultimatum çekmeden.

şimdiki olayı onun istediği gibi atlatmaya çalışın.. gerekirse sıkışın ama en son bunu yapın. ortam atatıldıktan sonra düzgün bir şekilde aranızdaki farklılıkları, onun tutumunu ve size hissettirdiklerini anlatmanız; karşılıklı olarak birbirinizi anlamaya çalışmanız en mantıklı çıkar yolu.

benim fikirlerim bunlar, dikkat edin kendinize.
  • mizore  (22.02.16 11:40:42 ~ 11:44:45) 
ben her iki duyuruyu da okudum ve eşine laflar hazırladım. eşin haksız.:)

şaka bir yana böyle durumlarda orta yolu bulmaya çalışmak gerekiyor. sizin tarafınızdan değil de 3. kişiler tarafından yapılan planlara uyulacak zaman da olabilir ama anladığım kadar ile sizin iş çığırından çıkmış gitmiş. baştan karşılıklı konuşarak bu sosyalleşme işini ayda 2 haftasonu ve önceden planlayarak yapmak istediğini paylaşabilirsin mesela. böylece hem kendinize bir pazar günü vakit ayırabilecek hem de eşinin gönlünü yapmış olacaksın. bence makul.

hem bebek de düşünüyorsanız eşine başbaşa geçirebileceğiniz son vakitler olduğunu da hatırlatmakta fayda var. bebek olduktan sonra ne sosyalleşme kalır ne bişey tehey.
  • rachel  (22.02.16 11:41:31) 
ayy okudukça darlandım :/ nefret ederim iznim alınmadan hakkımda planlar yapılmasına ya da çat kapı evime gelinmesine. yalnızlığıma çok düşkünümdür hatta eşimin bile arada bir evde olmaması beni çok rahatlatır kafama göre takılırım evimde, kendi kendimi dinlerim.

biz arkadaş grubumuzla şöyle yapıyoruz birer hafta arayla görüşüyoruz. diyelim ki bu haftasonu 27sinde görüştük, bir dahaki buluşmamız martın 12 si olur. whatsapptan yazışırız önemli işleri çıkan olursa ona göre tarih tekrar değerlendirilir. yani arada bir haftasonu mutlaka bize ait olur. ailemizle mi görüşücez evde miskinlik mi yapıcaz biz karar veririz artık.

ama siz böyle bir düzen bu saatten sonra zor tutturursunuz çünkü eşinde seninle ağız birliği yapıp arkadaşlarıyla o şekilde konuşması lazım. ne desem boş gibi geldi çünkü eşin bu konuda sana destek vermeyecekmiş gibi hissettim.

yatıya kalma işine gelince ağızdan söz çıkmış bir kere yapacak bir şey yok. ayrıca bu kadar rahat insanlar için çok ince düşünüyorsun bence. rahatça söylemelisin o kadar kişiye yatacak yer yok sizde yastık yorgan getirin diye. bunda sıkıntı yapacak bir şey yok çünkü yoksa yoktur yani bunu rahatça söyle. misafir için yeni yatak alacak halin yok ya.

bebek işine hiç girmiyorum o konuda benimde sıkıntım var :D


edit: ufak bir ekleme yapmak istedim, millete işler nasıl yürüyor bilmiyorum ama bizde eğer bir plan yapılacaksa mesela eşime arkadaşı şu gün size gelebilir miyiz diye soruyorsa kesinlikle bana sormadan cevap vermez. eşime sorup size geri döneyim der. aynı şekilde bende birini çağıracaksam ya da birilerine gitmek istiyorsam mutlaka sorarım böyle bir şey planlıyorum sence uygun mu diye. biz büyüklerimizden de hep böyle gördük, kayınvalidem bile günler öncesinden arar gelebilir miyiz diye bizde başkalarına aynı şekilde kesinlikle izin almadan gitmeyiz. yani bunun ikimiz arasındaki uyum anlaşma vs. ile ilgiside yok tamamen birbirimize saygımızdan dolayı.
  • yue  (22.02.16 11:44:26 ~ 16:05:49) 
ben senin gibiyim, sevgilim ve arkadaşları da eşin ve çevresi gibi.
diğer arkadaşların önerdiği gibi mevcut plana sadık kal derim. bu olayda bu kadar atarlı davranması, erkek grubu içinde 'karısının lafı yüzünden iptal etti' durumuna düşmüş olması nedeniyle muhtemelen.
sonrası için konuşun, anlaşabilmenizi umarım.
  • manuel mandalina  (22.02.16 12:04:54) 
Saydım 17 paragraf yazmışsın. Yazıya dökülmüş hali buysa dile döküleni hayal etmek istemiyorum. 4-5 saat söyleniyosundur adama. Gıkını çıkaramadan seni dinliyorsa avukatlık ücretlerini düşünmeye başlamıştır söylim. Yok söylediklerinin karşısında durabiliyorsa, kendini savunuyorsa umut var demektir. Doğru aile terapistine. Sonra küfür kıyamet bir hal alırsınız. En hassas noktanız ailelerinize vurmaya başladıysanız kontrolü kaybedebilirsiniz.
Herkes gaz vermiş yorumlarda sana haklısın diye. Haklı olduğunda sorun çözülmeyecek. Zira eski eşim her zaman haklıydı.
Eşine sevgilerimi iletiyorum. Her zaman ezilenlerin yanında olduğum için ben eşinin yanındayım. Yukardaki olayda sen haklısın. Haklı olmaya devam edip etmemek senin kararın.
  • rastinon  (22.02.16 12:49:09) 
@rastinon sen benimle ilgili peşin hüküm verdiğin için inanır mısın bilmem ama tek söylediğim cümle "böyle olacaksa iptal edelim tanımadığım insanların bana yatıya gelmesini istemiyorum"du. zaten kendisine içimi dökebilseydim, buraya 17 paragraf yazmazdım bir de bu yönden bak


  • kakamelsokoban  (22.02.16 12:52:03) 
Yabancı insanlarla aynı evde kalacaksın diye eşinin sana yeterince değer vermediğini mi düşünüyosun?


  • rastinon  (22.02.16 13:03:02) 
@rastinon yok benim problemim eşimle değil zaten arkadaşlarının hadlerini bilmemeleriyle alakalı. eşim arkadaşlarına çok düşkün olduğu için ben onlara yeterince uyum sağlayamadım bunun farkındayım fakat bu davranışlarına sinirlenmekle ben aşırı tepki mi veriyorum yoksa tepkilerimde haklı mıyım bunu sordum. ben pek sosyal bir insan olmadığım için mi zorlanıyorum yoksa bu insanlar gerçekten de sınırlarını mı aşıyorlar bunun tarafsız kişilerce cevaplanmasını istedim. başkaları yüzünden bizim düzenimizin bozulmasına izin verdiği için kırgınım sadece, onu da vakti geldiğinde münasip bir dille söyleyeceğim zaten.


  • kakamelsokoban  (22.02.16 13:10:20) 
Sen haklisin, esin bencil ve çocuksu davranmış bu durumda.

Senin yerinde olsam bu kadar patlamadan duramazdım ne yalan söyleyeyim, çoktan çekmiştim resti. Bence buraya yazdigin gibi samimi şekilde anlat kaygılarını ancak geri adım atma. Başa dönersiniz.

Durum kesin çözülene kadar da çocuk işini askıda bırakmakta fayda var.

Okurken darlandim valla iyi ki kendim gibi bir asosyal bulmuşum :)
  • piremses  (22.02.16 14:39:48) 
her ikisini de okudum, eşin haksız. ama ortada ciddi bir iletişim problemi var. bir kaç arkadaşı da kaybetmenin vakti gelmiş bence. bol bol konuşun. ben evime habersiz gelinmesini aileler bile olsa istemiyorum mesela. aileler geliyor yine de ama en azından arkadaşlar zinhar gelemez. hele emrivaki hiç olmaz.

bol bol konuşun, çözülmeyecek sorun değil.
  • jaaaccckkk  (22.02.16 15:21:52) 
okuduğum kadarıyla ailenizden gelen alışkanlıklar sonucunda dar boğaz olmakta sonuna kadar haklısınız. ancak evliliğinizi zedelemeye hiç gerek yok. öncelikle sizde 3 kişi rahat kalırken varsın 1 gecelik dipdibe yatın, hatta masaüstünde sandalye tepesinde yatın. milleti rahat ettirecem diye kasmayın. bırakın götgöte yatsınlar. kimse tutup da o durumda rahat edemedik demez. hatta değişiklik olacak diye hoşlarına bile gider. az rahat olun. hatta, misafir umduğunu değil bulduğunu yer, benim adım hıdır elimden gelen bıdır, bu böyle olmadı bi dahaki sefere daha kalabalık buluşalım tezgahın üstünde de yatılacak bi kişilik yer var diye şakaya vurun. en kötü geleceklere orduyu yatıracak kadar battaniyem yastığım yok. yere sermek için battaniye yastık falan getirin diye önceden gelenlere haber verin.

her hafta birilerine gitme birilerinin gelme mevzusunda da iş kolay, hele kocanız da bundan müzdaripken çok daha kolay. elemanlara her ayın 3. haftası (siz hangisini isterseniz size kalmış) arayanı da geleni de silkerim, bi kacamla beni başbaşa bırakın diye şaka yollu gülerek çemkir. olur da 3. hafta arayan olursa işi yine şakaya vurarak ciddi tepki vermeden gitmeyin, kapıyı açmayın. en kötü 1-2 kırılırlar az buçuk, onda da ben demiştim size siz kaşındınız dersiniz. 2-3 aya her şey yoluna girer. emin olun hemcinsleriniz de sizin kadar olmasa da rahatsızdır veya olacaktır bu durumdan.

az rahat olun, birbirinizi üzmeyin.
  • yemrem  (30.03.16 15:24:26 ~ 15:26:41) 
Bunda büyütüp kavga edecek ne var bu kadar çok anlamadım. Bu tekil olayda ben sizi haksız buldum. Eşinizle plan yapmışsınız (önceden konuşulmuş), ancak plana daha sonradan dahil olanlar olmuş. Yukarıda bir arkadaşın dediği gibi "ikişer ikişer yatılır" ya da bizim ev küçük, başka bir evde yapalım dersiniz biter. Çocuk yapmamayı düşünecek kadar ileri götürmek nedir? Burdakiler de veriyor gazı :)

Bence eşinize konuyu açın, bunlardan rahatsız olduğunuzu belirtin, oturup konuşun. Bu konuda siz biraz eşinize yaklaşın, biraz da o size yaklaşsın bir orta yol bulun.
  • kartallar yuksek ucar  (30.03.16 16:00:29 ~ 16:02:39) 
ben arkadaslarımın evinde kalırken bile teklif beklerim, asırı samimiysem ancak öncesinde söyleyerek kalırım. zaruri bi durum yoksa (duğun/cenaze) tanımadıgın bi insanın evinde kalmazsın. haa hollywood tipi ot partisi yapılmıyosa, onları ben filmlerde gordum sadece.
bence 1 ihtimal bu sonradan cıkan tipleri eşin ilk ekip aracılıgıyla davet etmiş olabilir, verdigi abartılı tepkiye bakarsak. zira eşinin de sinir olması lazımdı böyle yumurtadan cıkar gibi insanların cıkmasına. erkekler bu mevzularda daha rahat ama kuyrugu varsa davet ettigim kişinin, önce eşine sorarsın; evin durumu da belli diyosun. bilmiyorum ben senin tarafındayım, böyle izinsiz alanıma girilmesi, emrivaki yapılması beni de acayip sıkar. üstüne üstlük hadi bilmeden bos bulundu yaptı diyelim, en azından gönlünü alarak seni ikna edebilirdi.

büdüt: önceki duyuruyu simdi okudum, ve yaslarınızı merak ettim. cok mu gencsiniz acaba? zira insanlara sınır cizemiyor gibi duruyorsunuz. belki sizi yönlendirilebilir goruyorlar ya yastan ya tavırdan oturu
  • galandar kostumu  (30.03.16 16:20:17 ~ 16:24:25) 
Sen haklıyken haksız duruma düşmüşsün.Evet karşıdaki tanımadığın kişinin senden habersiz sende kalmak üzere plan yapması büyük öküzlük ama iptal edelim böyle olacaksa diyerek öyle bir dalmışsın ki bir çuval inciri berbat etmişsin.

Kocanı tam ateşin ortasına atmışsın.
  • turkuaz  (30.03.16 16:31:28) 
1 ay sonra duyuru hortlamış, yeni yorumlar gördüm. Son durum nedir kakamelso? Tatlıya bağlanmıştır umarım.


  • rastinon  (02.04.16 00:52:14) 
@rastinon hallettik çok şükür sıkıntı yok :) arkadaşları pek değişecek gibi değil fakat arkadaşların eşlerini aldım karşıma konuştum bak siz de kadınsınız halden anlarsınız öyle pat diye geldiğinizde elim ayağıma dolaşıyo işten güçten eve vakit ayıramıyorum zaten, ani gelince rahatsız oluyorum falan uzun uzun anlattım, defalarca aynı şeyleri söyledim ki iyice beyinlerine yer etsin :D şimdi erkekler ayaklansa da kızlar durduruyo hop önce bi kakamele sorun bakalım müsait miymiş diye. ya da kendileri whatsapptan yazıyolar değilsem de değilim diyorum bize bulaşmıyorlar


  • kakamelsokoban  (06.04.16 09:05:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.