[]

Şeytanın Cennetten Kovulması???

İyi akşamlar millet,

Çevremde bu tür konuları rahatlıkla ve objektif şekilde konuşabileceğim kimse olmadığı için size sormak istiyorum. Küçüklüğümden beri inancı kuvvetli biriyim; fakat uzun zamandır acaba bana dayatılanlar olmasa, sadece kendi aklımla neye inanırdım düşüncesinden yola çıkarak sorgulamaya ve yavaş yavaş inancımı kaybetmeye başladım, aklımda deli sorular. Geçen gün kendimi zorlayıp cumaya gittim ve verilen vaaz karşısında biraz içimden 'ne diyo ya imam efendi' gibi şeyler geçirdim; çünkü anlatışı açıkçası efsanevi, mitolojik, hayalperest artık adı ne ise öyle geldi. Aşağıda şeytanın cennetten kovulma hikayesini paylaşıyorum, zaten bilenler direkt aşağıdaki sorularıma geçebilirler:

...........................................................................
İblis, şeytanın özel ismidir. Müslüman filologlar bu kelimenin, “Allah’ın rahme-tinden tümüyle ümit kesmek” anlamında b-l-s kökünden türemiş olduğu kanaatin-dedirler. İblis “Allah’ın düşmanı” ve/veya sadece “Düşman” diye de isimlendirilir. Fakat genellikle “Şeytan” diye anılır. İblis Kur’an’da âlemin yaratılışıyla ilgili olarak iki noktada karşımıza çıkar. Şöyle ki Allah Adem’i çamurdan yaratır ve ona hayat nefesini üfler. Ardından meleklere bu ilk insana saygı göstermelerini (secde) emreder. Fakat İblis, “Ben kararmış bir çamurdan yarattığın bu insana saygı göstermem” diye itiraz eder. Bunun üzerine Allah, “Defol oradan. Artık sen kovuldun. Kıyamete kadar sana lanet olsun” (al-Hijr 15/33-35) der. Bu arada İblis, cezasının kıyamete kadar tehir edilmesini ister. Allah onun bu talebini kabul eder ve ona gerçek iman ve ibadet sahibi olmayan herkesi saptırma gücü bahşeder. Evet, Allah İblis’e kıyamet gününe kadar insanları ayartma izin verir; ancak onun Allah’a gerçekten kulluk edenler üzerinde hiçbir nüfuzu yoktur. İblis ilk olarak Adem ve Havva’yı Allah’ın emrine karşı gelme hususunda ayartıp onları ölümsüzlük ağacının meyvesinden yemeleri için kışkırtır. İblis kıyamet koptuktan sonra kendi yandaşları ve günahkârlarla birlikte cehenneme atılır.
.............................................................................

Şimdi

1. Allah bizi yaratırken bir amacı vardı ve şeytan lanetlendikten sonra , düşmanı olmasına rağmen, insanı ayartma-caydırma gücünü ona bir hediye gibi vererek, bizi yaratma amacını değiştirip bizi hayat sınavına, şeytanla imtihan dünyasına mı soktu? Yani konsept değişikliğine mi gidilmiş oldu?

2. Şeytan cennetten kovulduysa nasıl oldu da Adem'e fitne fesat soktu?

3. Şeytan bu güne kadar bize hep insanları caydırmak için var olduğu söylenen bir varlık, ama gerçek müslümanlara etki edemiyor; peki müslüman olmayanları, içinde kötülük tohumları yeşermiş olanları da dize getirecek, iyilik sağlayacak bir varlık daha olmuş olsa daha adaletli olmaz mıydı? Yani insan illa ki kötülüğe gitsin, her şey onun aleyhine işlesin gibi bir düzene gidilme amacı nedir?

Deli sorular kafamda, eğer gerçekten mantıklı ve bunları izah edebilecek bir cevap varsa alabilir miyim; çünkü hepsi çok masalsı gelmeye başladı.

 
çok ciddi yazıcam yorumum inan dalga geçmiyorum çünkü bu konular üzerine çoook çok kafa patlattım çok kişiler dinledim ve doğru yolumu buldum. bu konularla vicdanına ve zihnine zulmetmemelisin çünkü;

allah yok. allah tanrı ya da adı herneyse olmadığı için şeytan cennet cehennem vs de yok.

olay ne biliyor musun? insanlar hümanizmle dini karıştırıyorlar. çoğu insanın özünde iyi olmak ve insan sevmek vardır. ancak çevre baskısı (bkz.mahalle baskısı) yüzünden inanışlardan birini seçmek zorunda kalır. insan aslında hümanisttir ancak bir dine bağlanmak zorunda bırakıldığı için iyiliğin "allahtan" geldiğine inanır. yok öyle bişe. iyi olan sensin. yaptığın herşeyden ve sonucundan sen sorumlusun.

hani diyorum ya allah yok dolayısıyla şeytan da yok..ama blackened death metal ve black metal çok güzel abi. ne güzel işliyolar konuyu lirik şiir gibi :p

edit: eğer yeryüzündeki ilk yaşam olarak adem ve havvayı kabul ediyorsan naçizane tavsiyem dünyanın ne kadardır var olduğuna bi bakmalısın. bilimle biraz daha içli dışlı ol. kitaplarda yazılanların alayı dayanaksız alayı uydurma. hepsi beyin yıkama.
  • KidLazer  (21.02.16 20:19:03 ~ 20:21:00) 
@KidLazer hahaha blackened death metalden girmen kopardı:) bak ben de sana farklı bir türden örnek vereyim: Handel'in Messiah orataryosu, fena güzel anlatıyor.d


  • arkburak  (21.02.16 20:23:48) 
hosgeldin gercek dunyaya. biraz sudan cikmis baliga donmussun bence. normal olarak. yazik ki cevabi olmadigi icin yillarca bosuna kafa yoruyoruz yorduk. cevabi olsa kafa yormazdi bunca insan ya da az bucuk cozerdi bir seyleri. neyse.. ilk firsatta ben de okuyacagim gerci ama muhakkak okunmasi onerilen bir kitap var: 'gen bencildir'. yasaklandi gibi basimi ama internetten bulabilirsiniz isterseniz.

edit: kitap adini degistirdim
  • bir varmis bir yokmus  (21.02.16 20:25:44 ~ 20:39:20) 
olmuş, olmakta olan ve olacak her şeyi bilen bir ilahi güç var ama yine de insanlar ne yapacaklar diye onları sınıyor. bu arada insanları da o yaratıyor ve kader çiziyor. sonra kader çizdiği bu insanlar yanlış yapınca ceza veriyor. burada bir hayat var ama yetmiyor bir hayat daha var ve buradaki değil ama oradaki sonsuz. son olarak; iyi insanlar var, inançlılar, tek bir yanlışları bile yok belki ama bu dünyada genellikle bu inançlı insanlar ölüyor.


  • her giriste sifresini unutan adam  (21.02.16 20:27:25) 
@bir varmis bir yokmus önerin için teşekkür ederim, bu kitabı duymuştum okumayı istiyorum en kısa zamanda, bir de şu cosmos belgeselleri de biraz destekçi oldu bu fikirlerde sanırım, bir de muazzez ilmiye çağ var, onun kitapları tavsiye ediliyor.


  • arkburak  (21.02.16 20:29:08) 
herkesin şeytanı kendi nefsi, dış şeytanlara değil kendi iç şeytanına odaklan bence.


  • mesgul ve huzursuz  (21.02.16 20:31:10) 
Dini meseleri sadece aklı ön plana alip degerlendirirsen yanlış olur. Nakledilen ne ise aynen inanman lazım. soru sorar işin derinine iner öğrenirsin ama bu akla uygun değil diyemezsin. felsefi yönden kritik etmeyi din asla kabul etmez.

kaldi ki, aklin alamayacaği bir çok hakikat, mesele var. biz hatamiz yanlisimiz olsa da bize bildirilenle mükellefiz.

konu uzun mu uzun. samimi olarak sorduğunu düşünüyorum. önceki tecrübelerime dayanarak, burada verilecek cevaplarin niteligini az çok bildiğimden fazla bir sey söylemeyeceğim.
  • 1adam  (21.02.16 20:32:10) 
o sadece worms oynarken hallejuh bombda güzel oluyodu ya :)


  • KidLazer  (21.02.16 20:33:38) 
Yaratılış masallarını sorgulamadan önce bunların nerelerden geldiğini araştırmanı tavsiye ederim. Mesela musevilik ve hristiyanlıkta "Lilith" karakteri vardır, islam icat edilirken bu karakter yok sayılmıştır. Adem'in ilk karısıdır, Adem ile aynı anda yaratıldığı için erkeklerden daha aşağı olduğunu kabul etmeyip isyan eder, kaçar, hatta cinlerin yaratılmasına vesile olur falan filan.

Havva, Adem için yaratılan üçüncü kadındır, Adem'in kaburgasından yaratılmasının sebebi de Adem'e itaat etmeye zorlamaktır.

tr.wikipedia.org

Bunu geç, mesela meşhur Davut peygamber gibi semboller tarihte mezopotamya'daki "şehir krallık"ların krallarıdır. O dönemlerde her krallığın başındaki kral, tanrı kabul ediliyordu. Diğer şehirleri savaşarak yenen krallar da müritlerini arttırıyordu. Bu şekilde babadan oğula geçen krallıklar, babadan oğula geçen tanrılıklara dönüştü. Tek tanrılı dinler başlayınca bu kişilerin tanrısal güçleri "mucize"lere dönüştü, statüleri de tanrı yerine peygambere dönüştü. Böylece ibrahim'in oğlu ismail, onun oğlu vs vs hanedanlık şeklinde peygamber oldular:

en.wikipedia.org
en.wikipedia.org
  • harzem  (21.02.16 20:36:39 ~ 20:40:04) 
@1adam ama Kur'anda da belirtilen en önemli unsur oku ve aklını kullan değil mi, müslüman olmayanlardan da beklenen akıllarını kullanarak islama yönelmeleri değil mi, akıl odaklı düşünerek ulaşabiliyor olmam gerekmez mi bu durumda? felsefik de yaklaşmadım, sadece evet bize bildirilenler var ama bu bildirilenlerin ucu açık, yani bir şeyler açıklanıyor fakat desteklenmeden açıklanıyor gibi geliyor, fazlasını yazabilirsin, amacım öğrenmek sadece, inanmamak odaklı çıktığım bir yol değil bu.


  • arkburak  (21.02.16 20:36:59) 
@harzem bahsettiklerini de biliyorum, hatta islamdaki kurban kesme olayının çok öncelerden yunan mitolojisindeki ceylan versiyonu vs. , hatta babil zamanındaki yazıtlar. bahsettiğin ve onun gibi bi dünya şeyi biraz biraz öğrenmeye başladıkça her şeyi kurcalar oldum zaten.


  • arkburak  (21.02.16 20:39:25) 
Ben 27 yaşımda sorgulamaya başlayınca 1 ay doğru düzgün uyuyamadım, "dinden mi çıkıyom lan :(" diye ağladığımı biliyorum yatakta. Toplam 4 aylık araştırma sürecinin sonunda ateist oldum.

Sende var mı bilmiyorum ama benim akademik/bilimsel geçmişim de var, o yönden yaptığım araştırmalar da çok etkili oldu. buraya yazamam, yazsam kitap olur derler ya öyle.

yani diyeceğim o ki, eğer kararını sorgulama aşamasındaysan bu süreç aylar sürebiliyor. neye karar vereceksin bilmeme ama uzun süreceğini bilerek ona göre hazırla kendini.
  • harzem  (21.02.16 20:43:08) 
ayrıca not: yunan mitolojisi ile pek bağlantılı değil. mezopotamya dinleri kendi içinde birbirinden esinleniyor genelde. daha uzaklardan gelen esinlenmeler çok az.

yunan mitolojisi gibi ek dinleri, insanların yaratılışa bakış açısını görmek amacıyla araştırabilirsin, ancak "islamdaki X nereden geliyor" dersen genelde mezopotamyanın ticari veya siyasal bağlantısı olan bölgeleri araştırabilirsin, mısır vs gibi.
  • harzem  (21.02.16 20:46:52 ~ 20:47:44) 
@harzem benim de sorgulama sürecimin beş altı aylık bir geçmişi var rahat, önceden de kurcalardı kafamı ama kabullenirdim, artık kabullenemiyorum, vakit bulsam bu konuda okuyacağım şeylerin listesi var elimde, geçen incil bile aldım gidip kiliseden. her şeyi baştan okuyup değerlendirmek istiyorum; ama tırsmıyor da değilim. çünkü ulaşacağımı tahmin ettiğim yol bir boşluk gibi geliyor, ama en azından sana söylenenler değil kendi ulaştığın bilgi olması da anlamlı geliyor.


  • arkburak  (21.02.16 20:47:12) 
Madem konu dagilmis, nickimi nasil sectigim olayina geleyim.

"i am like God, and God like me. I am as large as God, He is as small as I. He cannot above me, nor I beneath Him be." Silesius, 17th Century.

Bir de dinleri sosyal reform olarak görmen gerekiyor, eger evrensel bir aciklama olarak bakarsan isler karisir.

Ayrica atheist olmak, inanan olmaktan daha zordur. Söyle düsün, yasiyorsun, sana iyi ya da kötü olmani söyleyen biri yok, yapman ya da yapmaman gereknler diye bir kural yok, ödülü yok, cezasi yok, sosyal kurallar var, uyum sagliyorsun, kendi etigini ve moral kavramlarini cikartiyorsun, öldügünde, ufacik minicik bir kum tanesinden daha degersiz olacaksin, evren kadar kocaman bir yerde ve sonrasinda hicbir sey olmayacak.

Ama sana cennet ve cehennemden bahsedersem, bir dinden bahsedersem, ruhun reenkarnasyonundan ya da bir baska dinden bahsedersem, inanmayi secersin. Cünkü yoklugu ve anlamsizligini kabullenmek istemez insan. Bu yüzden insanin inanmaya ihtiyaci vardir. Ve her daim olacaktir.

Bu yüzden kücük düsünmek gerekir. Bir otostopcunun galaksi rehberindeki total perspektif girdabina giren kadin gibi, ufakligin ve acizligin önünde kirilip, yok olmadan evvel, kendi varligini temel kabul etmelisin.

Son olarak,

"I used to be an atheist until I realized I was god." J. Krishnamurti
  • Silesius  (21.02.16 20:48:25) 
boşluktan ben de çok korktum ama bu taraf çok daha doluymuş onu gördüm. ama senin çekincelerin normal, sen araştırmana devam et yeter bize. en sonunda müslüman olacaksan da senin gibi müslüman lazım bize.


  • harzem  (21.02.16 20:48:50) 
@Silesius son cümlen çok anlamlı geldi, "dünyadaki insan kadar, tanrı vardır" sözü de burdan geliyor olabilir.

@harzem devam edicem, çok sağol bilgilerin ve deneyimlerin için.
  • arkburak  (21.02.16 20:53:35) 
1- insan için günahın bedeli ölümdür. İnsan ilk yaratıldığında ölümsüzdü ve aden'de yaşıyordu. günah işlediler ve ölümlü olmaya mahkum edildiler. sonraki insanlar için de günahın bedeli ölüm oldu. bunun için yahudiler günahlarına karşılık bir hayvan kurban ettiler. hristiyanlar ise tanrı'nın insan suretiyle yeryüzüne gelip insanların günahları için kendini feda ettiğine inandıklarından kurban kesmezler. mesih'e iman etmek günahlardan temizlenmek için yeterli olacaktır. konsept değişikliği yok, insan yaptıklarının karşılığını gördü.

2- önce cennetin kapısında bekleyen yılanı kandırıp onun içine girdi. sonra da havva'yı kandırarak doğruluğu bilme ağacının meyvesinden yedirdi.

3- şeytan herkese etki eder. herkesin günahı vardır. insan doğası günaha yatkındır, kendi iradesiyle günahtan uzak durabilir. insanı iyiliğe yönlendirecek varlık var, adı kutsal ruh. tanrı'nın ruhudur bu. ama iyilik ve kötülük aynı bedende var olamaz. insan günaha teslim olursa kutsal ruh o bedenden ayrılır.
  • cekilmis gayfe  (21.02.16 20:55:51 ~ 20:56:45) 
@cekilmiş gayfe şeytan günahların en büyüğüyle ancak ve ancak cennetin kapısının önüne kadar sürülüyor ve ebedi bir hayatı var; ama şeytan kandırmacaları (kaldı ki şeytan bunları yaparken tanrı nasıl engel olmaz) yüzünden insan ölüme mahkum ediliyor, yani en azından benim aklım basmıyor bu duruma, gerçekçi gelmiyor, gelemiiyor


  • arkburak  (21.02.16 21:00:21) 
"Ayrica atheist olmak, inanan olmaktan daha zordur." Silesius

ne güzel demiş adam ya.
  • KidLazer  (21.02.16 21:16:40) 
@arkburak, çünkü tanrının yöntemi bu değil. her şeye müdahale etmiyor. özgür iraden var. öbür türlü robottan farkın olmazdı.
tanrı baştan söylüyor, her meyveden yiyebilirsiniz ancak bu ağaçtan yemeyin diye. adem ve havva bunu bildikleri halde yiyorlar. tanrı daha ne yapsın?

  • cekilmis gayfe  (21.02.16 21:17:21) 
adem ile havva'nın hangi tarihlerde yeryüzüne indiğine inanılıyor? yanılmıyosam bundan 10bin yıl önce değil mi kutsal kitaplara göre?

geçen sene etiyopyada tahmini yaşı 2,8 milyon yıl olan insan fosili buldular.

adem&havva

cool story
  • KidLazer  (21.02.16 21:25:48 ~ 21:27:58) 
Valla inanan degilim ama kutsal kitaplari biraz metaforik biraz betimsel biraz ironik ele almak lazim diye dusunuyorum. Mesela biri yukarda demis icindeki seytan diye. Illa dogrudan bi seytan figuru degil gibi...

Neyse sorgulaman iyi, sorgulayarak cevap bulamaz ve inancin azalsa bile kendini kotu hissetme, allah koru korune inanani degil sorgulayani daha cok sever de
  • la noix  (21.02.16 21:35:36) 
bu arada @arkburak'ın islam'ı sorguladığını, @cekilmis gayfe'nin de ateist veya müslüman değil, hristiyan olduğunu hatırlatayım da ona göre cevapları yorumlayın. buradaki yorumların çoğu islam-ateizm ekseninde geçerken, çekilmiş gayfe üçüncü bir bakış açısı (hristiyanlık) getiriyor.


  • harzem  (21.02.16 21:37:31 ~ 21:38:28) 
bu hikayelerin kaynağını araştırınca milattan önceye kadar gidiyorsun. ben mitolojik öğeler olarak bakıyorum.
fark ettiysen kuran veya incil veya tevrat, hiçbir soruna açık ve net şekilde cevap vermiyor, sürekli hikayeler anlatıyor.

şimdiye kadar dünya üzerinde binlerce din var oldu, olmaya devam edecek. günümüzdeki en büyük 3 din (müslümanlık, hristiyanlık, musevilik) de bir süre sonra dünya üzerinden silinip gidecek. yerlerine başka inanç sistemleri gelecek. raat olun.
  • peggy  (21.02.16 21:40:06 ~ 21:42:19) 
Adem ile havva'yı cezalandırıp dünyaya gönderiyor, bu olaylardan milyonlarca yıl sonra ben doğuyorum, ve dünyadayım. niye ki? Ben yemedim o meyveyi?

Mantık açısından bakacak olursak hapishanede dünyaya gelen bir bebeğin ömrü boyunca hapishanede annesinin yanında kalmasına benziyor bu durum, oysa ki bebek henüz masum.

Tüm bu yaratılış'a bakılacak olursa evrenin en güçlü varlığı tanrı, kendi yarattığı bir kul ile sidik yarışına giriyor, oysa onu oracıkta yok edebilirdi, üstelik de sürekli hile yapıp peygamber gönderiyor, şeytanın temsilcisi yada habercisi olmadı hiç.

1) Bir değişiklik var, gücün bahşedilmesi konusunda tam bir bilgim yok ancak şeytan daha önceden önemli bir melekmiş, dolayısı ile şeytanın rolü insanla beraber değişiyor.

2) Şeytan defalarca cennete giriyor ve ademi kandırmaya çalışıyor, (o ilk çünkü) ancak adem kanmayınca havva'yi ademi kandırmasına ikna ediyor.

3) İnsanların yaratımından sonra meleklerin insanlara itaat emrine kadar melek, sonra bildiğimiz kötü şeytan oluyor. İslamiyeti evrenin başından beri var olarak düşünme, daha öncesinde de yüzlerce peygamber ve onlarca din vardı zaten. Hatta belki tüm insanları sadece iyi ve kötü diye ikiye ayıran bir dinde vardı, tam olarak bilemiyoruz, İslamiyette durum şöyle, kabul etmiyorsan zaten cehennemliksin, dolayısı ile şeytanın bu kişilerle uğraşmasına gerek yok, onlar cepte, şeytan için önemli olan inanlar. Belki yazıdan da önce farklı amaçları olan bir şeytan da vardı.

Burada ki kötüyü de belirtmek lazım, en ince en zararsız kötülük bile şeytana aittir islamiyet için, ağacın yaprağını gereksiz yere koparsan bu kötülük olarak düşünülüyor ve günah olarak nitelendiriliyor.

Benim senin sorularına ek olarak, cennete ne gerek vardı? hadi dünya'ya adem ile havvayı cezalandırmak için yarattı, peki niye adem'in yaratılışından önce cennet vardı? Melekleri niye yaratmış? Dünya yada evren'i yaratması neden 7 gün sürmüş? bu süre içerisinde dinazorlar falan birer hatamıymış? İnsanlar dünyaya dinazorlardan sonra mı gelmiş?
  • selam  (21.02.16 22:44:13) 
@harzem ben de hristiyan(d)ım, yani evrakta hala öyle :) dolayısıyla görüşler aslında pek farklı değil hepimiz din perdesinden bakıyoruz. sadece odak noktamız su aralar islam çünkü hristiyan ülkeler orta çağı çoktan bırakıp gelişime yönelmişken islam hala hristiyanlığın haçlı dönemini yaşıyor.


  • KidLazer  (21.02.16 22:48:03) 
  • gloomystorm  (21.02.16 23:36:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.