[]

Fizik ve ses ile ilgili...

Kafama takılıyor...

1-Bir cismi yerinden kaldırdığımız zaman ses çıkar mı? Tam 90 derece kaldırıp bir sürtünmeye maruz bırakmadığımız zaman teorik olarak çıkmaz (heralde). Aceba gerçekten böyle midir?

2-Duran cisimlerin kulağımızla duymadığımız sesi var mıdır?

Teşekkürler.

 
1- çıkar. sürtünme kuvveti bir ses çıkmasına sebeptir. farz edelim havada bir nesne sallıyorsun elinde, fiüüüvvv diye bi ses çıkıyor diğ mi? bu ses nesnemizin hava ile sürtünmesi sonucu oluşan sestir. özel koşulları çıkarmak gerekirse (uzay, lab ortamı..) sürtünme her zaman vardır, öyleyse ses de her zaman çıkar nesneleri hareket ettirdiğimiz zaman. peki neden duyamıyoruz tüm sesleri? çünkü kulağımızın duyabileceği aralık bellidir. eğer boşlukta (sürtünmesiz alan, sadece cisim var yani başka bişey yok) 90 derece değil hangi derecede kaldırırsan kaldır ses çıkmaz, yalnızca cismi tutarken bir ses çıkarmaz isek eğer. yani fazlasıyla teorik)

2- duran cisimlerin yine sürtünmeye bağlı olarak çıkardıgı sesler vardır; misal deniz kabugunu kulagımıza götürdüğümüzde viüuuuvvv diye bir ses çıkar, dalga sesi gibi. işte bu ses hava sürtünmesi sonucu nesneden sekip de kulagımıza gelen sestir. yani duran cisim kendi kendine ses çıkarmaz, bir etki sonucu ses dalgalarının yansıması ile ses çıkarmış gibi olur.

tabi konuyu fizikçi arkadaşlar değerlendirirse daha detay verebilirler, belki de yanlış bir şey söylemişimdir düzeltirler :)
  • asetaldehit  (31.10.09 11:00:03 ~ 11:00:38) 
1- sürtünmesiz ortamda evet ses çıkmaz. Yani yere göre sürtünme yoksa çıkmaz. Hava mava şimdi karıştırmayalım akılları :)

2- Katı, sıvı ve gaz maddeler de kendi içlerinde titreşirler. O titreşimler de ses çıkarır. Ama kulağın duyamaz. Zaten kulağının da bir duyma eşiği var, belirli frekans altını ve üstünü duyamazsın.
  • ataturkiye  (31.10.09 11:33:44 ~ 11:35:44) 
1- Evet tam olarak 90 derece kaldırdığınızda dahi ses çıkar çünkü aradaki sürtünme katsayısı hiçbir zaman 0 olmayacaktır.

2- Her cismin bileşenleri olan atomlar titreşir. Ve hatta bu atomların içindeki parçacıklar da hareketlidir. Nerde hareket orda ses. Tabi bir atomun çevresinde dönen bir elektronun salınımı çok düşük genlikli olduğu için meydana getirdiği ses de nanohertz lik bir dalgadır.

Bunu gözlemlemek için şöyle ufak bir deney yapabilirsiniz. İçi boş bir oda bulun, bu odanın ebatları, döşemesi, duvarlardaki boyanın kalınlığı-cinsi, sıcaklığı vs.. heşeyin bileşimi olarak odanın bir resonansı vardır. Yani doğal olarak titreştiği bir frekans aralığı (Daha doğrusu odanın toplamdaki titreşimlerinin bileşkesi diyelim). Bu oda kendi titreşim frekansına ve bunu periyodik katlarına cevap verecektir. Gırtlağınızdan çıkarabileceğiniz kadar pes sesler çıkararak denemeler yapın. Odanın doğru noktasında çıkardığınız doğru ses odanın doğal titreşiminin genliğini arttıracaktır. Bu şekilde muazzam bir uğultu elde edeceksiniz. (Ama yukarıdaki birçok etkene bağlı olarak sonucu göremeyebilirsiniz de.)
  • johan sebastian  (31.10.09 11:41:28) 
Teşekkür ederim. ataturkiye ve johan sebastian'ın bilgileri aydınlattı. johan sebastian'ın dediği titreşim deneyini banyoda ve okurken sınıfta yapardım.


  • pass  (31.10.09 11:53:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.