[]

Arabada benzin kullaniminin mantigi?

Gereksiz yere hizli gidildiginde arabanin 2 kati benzin yaktigi söylenir. Simdi bunun mantigi nedir?

örnegin 100 km/h alti 1 damle üstü 2 damla gibi mi düsünmeliyiz?
Bunun assagi yukari belli hiz seviyeleri var mi?

 
devirle alakası var daha çok, 2. viteste 60'la gittiğindeki tüketim 3. viteste 70'le gittiğindekinden daha fazla olacaktır. genel kanı aracı 2500-2700 devir arasında tutmak yönünde, hangi viteste olduğuna göre hız değişir. ve tabii her arabanın 2500 devri eşit hızı vermiyor, want2die'ın dediği gibi ağırlık, motor hacmi gibi birçok etmen var.

"90 km/s'den sonraki her 1 km/s artış yakıt tüketimini yüzde 1 oranında artırır. Saatte 120 km hızla giden bir araç 80 km/s hızla giden bir araca göre yüzde 25 daha fazla yakıt tüketir. Ayrıca yakıt tüketimini artıran "saldırgan" sürüşten kaçının; ancak az yakıt tüketmek için çok düşük devirlerde de sürekli yol almaya çalışmayın. Çok düşük devirlerde kullanılan bir otomobilin motoru daha çabuk yıpranır; bu da yakıt tüketimini azaltarak yapılan tasarrufun tamir ve yedek parçaya verilmesine neden olur. "
  • baba jo  (19.02.16 12:20:20 ~ 12:22:12) 
Arabanin bir mesafe giderken harcamasi gereken enerji büyük oranda hava direnci, yerle sürtünme, Motor ici kayiplar ve ivmelenmeler icin gereken enerjidir. cok hizli giderseniz hava direnci cok yuksek olacagindan cok benzin yakarsiniz, cok sik hizlanir yavaslar, Sabit bir hizda gitmezseniz surekli ivmelenmek gerekeceginden fazla enerji ve benzin harcarsiniz. cok yavas giderseniz hem yerle sürtünme artar hem varmaniz uzun süreceginden Motor ici kayiplar artar yine cok benzin yakarsiniz.

nihayetinde bunlarin hepsinin optimal oldugu bir hiz her arabada vardir. ortalama 70-90 arasi sanirim. bunlari kenara koyarsak hizdan da önemlisi hangi viteste ve hangi devirde gittginiz tabi ki. baba jo ve want2die söyledikleri tamamen Dogru.
  • fayfim  (19.02.16 12:23:29 ~ 12:26:27) 
motorlar tasarlanırken o günün hız limitleri de gözetiliyor. dolayısıyla hemen her aracın motoru, vites oranları, lastik çapları vs. bu hızlarda en az tüketim/optimum performans üretecek şekilde tasarlanıyor. dolayısıyla siz bu limitlerin altına indiğinizde ya da üstüne çıktığınızda motorun verimi düşüyor, daha çok yakıyor. elbette tüketim 1 damla/2 damla örneğinde olduğu kadar çok ve kesin değişmiyor.

yani çok basitçe "böyle tasarlandıkları için" desek sanırım yanlış olmaz.

Aşağı yukarı belli hız seviyelerini de şöyle düşünebilirsiniz; her motorun tork eğrisi farklı tabii ki. torkun maksimumda olduğu devir en verimli (ve ekonomik) devir. her viteste maksimum torka ulaşıldığında araç kaçla gidiyorsa aradığınız hız seviyesi budur. tabii ki bu da vites oranlarıyla alakalı. örneğin bir araç 5. vites 3000 devirde 90'la giderken bir diğeri aynı vites ve devirde 130'la gidiyor olabilir vites oranlarına (lastik çapına vs.) bağlı olarak.

konunun uzmanı değilim, bazı noktaları yanlış/abartılı ifade etmiş olabilirim ama kabaca anlatabilmişimdir umarım.
  • orient blue  (19.02.16 12:41:22 ~ 12:43:32) 
Kendi aracıma göre şöyle bir yorum yapabilirim. hyundai i20 2013 d-cvvt model motor için "VVT" nin anlamı Variable Valve Timing yani değişken zamanlı subap sistemi.

Kısaca ayağınıza hakimseniz az yakar, basarsanız performans alırsınız demek.

Belli devirlere kadar subap 100 kere açılıyorsa , örneğin 3500 devirden sonra 300 kere açılıp kapanmaya başlıyor. bu da performans demektir.

kısaca belli devirlerde motora yakıt girişi artar. dikkat edin hız demedim devir dedim. 2. viteste de 3500 devire gelirseniz yine yakıt tüketiminiz 3-4 katına çıakbilir.

optimum yakıt tüketimini anlamak için anlık yakıt tüketimini gözlemeleyip hangi viteste hangi devirde olduğunu belirlemek gerekli.
  • janavarorion  (19.02.16 13:14:05) 
şöyledir.

Motor benzin besleme kelebekleri vardır. hepsi çalışmaz. ancak atıyorum 120 km hıza ulaşırsanız, motora benzin akışı sağlayan hortum ve kelebeklerin çapı yetmeyeceği için 3. bir tane daha çalışmaya başlayacaktır.
  • stevie  (19.02.16 13:14:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.