[]

bozulan süt ve yoğurt?

internette tv'de sürekli pastörize süt, pastörize sütten yapılan yoğurt, ayran vb... bozulmaz deniyor. işte bimden aldım yoğurdu masada unuttum bir hafta hala tadı aynı gibi şeyler söyleniyor.
benim evimde mi bir sorun var benim buzdolabım mı bozuk veya ben mi alıyorum ekşitadı. günlük pastötüze değil direkt uht süt alıyorum, açıldıktan sonra taş çatlasa 3-4 günde ekşi ekşi kokuyor, yoğurt desen hadi o daha dayanıklı bir haftada ekşiyor.
sorun bende mi ben mi alıyorum bu kokuyu, tadı; yoksa 1 ay yoğurdu bozulmayan adamın mı ağzının tadı yok?


 
süt yoğurt bozulmaz diye bir şey yok, yanlış anlamışsındır. o zaman skt niye yazsınlar üstüne en basitinden?


  • cekilmis gayfe  (18.02.16 17:53:55) 
@cekilmiş gayfe yanlış anlamadım uht süt için skt üretimden altı ay sonra ama açıldıktan sonra 3-4 güne bozuluyor ama adamlar işte o süt o kadar kötü öyle böyle bir sürü şey yazıyor gerekçe olarak da açıldıktan sonra bozulmadığını söylüyor. ama benimkiler bozuluyor iste.


  • kuzey li  (18.02.16 17:57:15) 
UHT sütün üç günde ekşimesi normal değil, benimkiler ekşimiyor yani en azından. O cahilleri de sallama, UHT'nin hiçbir zararı yok, sadece besin değeri düşüyor biraz.


  • i was made for you  (18.02.16 17:57:37 ~ 17:58:11) 
uht süt 1 haftada ekşiyor ama ben kokuyu almaya 3 günde başlıyorum
yoğurt da bozuluyor. hatta yoğurdun bozulduğunu söylediğim için keko olmakla itham edildim duyuruda.
ki buzdolabımın baya iyi. bekarlık buzdolabımda 3-4 günde bozuluyordu yoğurt.

adamın ağzının tadı yok, köşedeki küfleri de mi göremeyecek kadar kör?
  • la noix  (18.02.16 18:10:21) 
Bozulmuyor diye bir şey yok tabii ki bozuluyor ama şöyle düşün: Normalde bir süt bir günde bozulurken UHT nedeniyle bu süre birkaç haftaya hatta birkaç aya çıkıyor. Bozulmama muhabbeti o. UHT'nin amacı besinin raf ömrünü uzatmak, başka bir şey değil. UHT zararlı değildir fakat faydalı da değildir. UHT uygulanmış bir ürünün içindeki bakteriler ölüyor, bozulma sürecini uzatan olay da bu zaten. Elinde ölü bir madde kalıyor. Tabii bunun sonucunda bu bakteriler ölüyor ama sporlar dediğimiz canlılar kalıyor, onlar ölmüyor. Onlar ölmeyince de bu ürünler bir süre sonra bozulmaya başlıyor. Olay bu. Bununla birlikte ürünün besin değerinde fazla bir kayıp olmuyor. Yani proteini protein karbonhidratı karbonhidrat ama bizim için önemli olan süt ürünlerindeki probiyotikler. Onların UHT nedeniyle ölmesi demek, yoğurdun ya da benzer ürünlerin değersizleşmesi demektir.


  • angelus  (18.02.16 18:45:16) 
@angelus süt ürünlerindeki prebiyotik bakterileri pastörüzasyondan sonra mayayla eklemiyor muyuz? pastörizasyon nasıl prebiyotiğe zarar veriyor.


  • kuzey li  (18.02.16 19:34:20) 
Bahsettiğim prebiyotikler, sütü sağılan hayvanda bulunan ve süte geçen prebiyotikler. Bakteri ya da mikroorganizma dediğimiz şeyler bunlar zaten. Mikroorganizma ya da bakteri denildiğinde zararlı bir maddeymiş gibi intiba uyandırdığı için bunlara prebiyotik deniliyor. Bunlar UHT işleminde yok oluyor. Kefir gibi madedelerde sonradan da yetişebiliyor bunlar.


  • angelus  (18.02.16 19:47:23) 
prebiyotik: mikroorganizma büyümesine yardımcı olan madde. mikroorganizmanın kendisi değil.

probiyotik: mikroorganizmanın kendisi
  • la noix  (18.02.16 19:53:21) 
bir soru daha sorayım hayvandan geçen prebiyotikler, eski usül kaynatınca ölmüyor mu? ölüyorsa onlardan da yaralanmak için sütü çiğ mi içmemiz lazım? çiğ süt içerken alacağımız prebiyotiğin yararı, çiğ sütten bulaşabilecek hastalıkların riskinden daha mı fazla yani kar zarar hesabı yapsam, bu hesaba göre çiğ süt içebilir miyim?

edit: prebiyotik değil probiyotik olarak sormam lazımmış, bilgi için la noix'e teşekkür ederim.
  • kuzey li  (18.02.16 19:56:23 ~ 20:00:42) 
prebiyotikler canlı organizma olmadığından uht ile bozulmazlar.

ayrıca uht'deki ısıtma sporları da öldürür. sporları öldürmese uht sütten çok sayıda botulizm vakası görülür, o sütler toplatılır, ciddi kriz olurdu. kaldı ki birkaç vakada bu durum söz konusu (fabrikasondaki hatalardan dolayı)

edit: yani sporlar yeniden aktive olduğu için bozulmuyor süt. süt bozulmadan sütü içen kişi ölürdü böyle bi durumda
  • la noix  (18.02.16 20:01:30 ~ 20:02:53) 
Yok hayır ölmez, süt UHT işleminde 1/2 saniye boyunca 150 santigratta ısıtılıp sonra vakumlanarak soğutuluyor. Mikroorganizmalar bu işlem nedeniyle ölüyor. Buna bir nevi şoklama diyebiliriz. Klasik yöntemlerde böyle bir şey olmuyor.


  • angelus  (18.02.16 20:04:59) 
buzdolabiniz yeterince sogutmuyor.


  • e haliyle  (18.02.16 20:10:02) 
@e haliyle dolabım +4 dereceye ayarlı. derecesini daha da düşüreyim mi?


  • kuzey li  (18.02.16 20:18:04) 
icinden iceceginiz yahut yiyeceginiz kadar aldiktan sonra hemen kaldiriyor musunuz sut urunlerini dolaba? bu da onemli. aksi halde dolabiniz hakikaten +4 derecede mi, ayar duzenegi mi bozuk, bilemiyorum.


  • e haliyle  (18.02.16 20:26:23) 
tabiki kaldırıyorum buda soru mu? buzdolabından da eminim, yeni dolap. gerçekten sütün ekşi kokusunu bir ben alıyor olamam hoş la noix'de 3 günde koku aldığını söyledi demek ki tek değilim.


  • kuzey li  (18.02.16 20:32:06) 
yoğurtlar ekşimiyor artık. o gerçek yoğurtta olur. şimdi yoğurt buzdolabında bir haftada küfleniyor. ekşimeden küfleniyor. hatta şeker gibi tatlanıyor önce. gerçek yoğurt ekşir amk. bir de diyorlar yok onun içine koruyucu koyuyorlar bilmem ne, bir de koymasalar ne olur kim bilir. gerçek yoğurt bozulmaz. ekşir en fazla. süzersin. süzme yoğurt olur. mis. bozulmuş süt ürününü bu çağın meselesidir. binlerce yıl insanların yoğurdu, peyniri bozulmadan tükettiler. üstelik saklama koşulları daha kötü olmasına rağmen. süt diye zehir içiriyorlar bize.

vatandaş uyuma! ineğine sahip çık!
  • cedrus deodara  (18.02.16 20:33:07) 
uzun omurlu sutle ilgili fenaliklar okuduktan sonra ben de garip garip kokular alir oldum da... emin olamadigim icin birsey diyemiyorum.


  • e haliyle  (18.02.16 20:39:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.