[]

Tıp fakültesi bitirince

Yahu bu tıp fakültesini bitirince pratisyen hekim olarak mezun olup doktorluk yapamıyor musunuz?

Doğuya gitme gitmeme mevzuunda çok tartışılmış da, hiç bilmiyor ve anlamıyorum.


 
Mecburi hizmeti tamamlamadan istedigin yerde calisamiyorsun. Yani lise diploman oluyor elinde (gerci tip diploman da oluyor ama sus olarak)


  • la noix  (17.02.16 13:09:09) 
zorunlu hizmet denen bir nane var, doğuyla sınırlı değil batıdaki "kötü" yerler de çıkabiliyor tercihe bağlı olarak.


  • doxanikee  (17.02.16 13:54:04) 
yani uzmanlık için falan tamam da, pratisyen hekim olarak çalışmak için de mi zorunlu hizmet? öyle saçma şey mi olur agalar?


  • eksi sozluk e bir daha geldim  (17.02.16 14:01:30) 
pratisyen için de zorulu hizmet. hatta uzmanlığın yan dalın falan mecburisi ayrı. yani toplamda 3 kez mecburi hizmet yapabilirsin. hepsini de o diplomayı kullanmak için yapıyosun

örnek: tıptan mezun oldum, özelde çalışıcam ya da belediyede falan...mecburiyi yap öyle gel
tus'U kazandım, uzmanlık bitti, çok da şukela bölüm herkes arıyor...mecburini yap da gel
yan dalı kazandım okudum ettim çile çektim koskoca çocuk endokrinologu falan oldum, git mecburini yap öyle gel

ama mesela mezun oldum tus'U kazandım gidebilirim uzmanlığa. uzmanlığa gitmek için mecburiyi bitirme şartı yok
  • la noix  (17.02.16 14:04:44) 
oha olm manyak mısınız lan siz? ne bok yemeye tıp yazıyorsunuz o zaman? yani kusura bakmayın tabi de, insan böyle bir uygulamaya kendini niye sokar abiler?


  • eksi sozluk e bir daha geldim  (17.02.16 14:13:26) 
ne sen sor ne ben söyleyeyim
ama kpss yok, direkt atanıyosun. maaşı fena değil (düz doktor için diyorum. performans falan iyice güzelleşiyor ama "devlet"te ilerleme olanağın yok. yani 10 sene sonra aldığın maaş artmıyor)
bi de hep doğu değil. ben mesela mecburi'mi istanbul'da yaptım. biraz şans işi. şimdi kadrom yine istanbul'da. ben istemedikçe bi yere kıpırdatamazlar kadromu
  • la noix  (17.02.16 14:15:54) 
yanlisim varsa duzeltin. ogretmen atamalarinda tercihlerimden birisi gelmezse tercihim disinda bir yere atanabilirim secenegi var bildigim kadariyla. doktor atamalarinda bu yok. sen tercih yapiyorsun, gelirse gelir. gelmezse bos kalan bir yere seni atarlar.

mezun olduktan sonra diplomayi verse ozelde de calisirsin, isyeri hekimligi de yaparsin. ama adam diyor ki benim icin bir sure calismazsan diplomani vermem, hicbir yerde calisamazsin.

yan dal uzmani dedigin adam nereden baksan en az 35 yasinda. adam evli, colugu cocugu var. onlari birakip mecburi hizmete gidiyor. bakanlik sana diyor ki her diplomaya bir mecburi hizmet. yoksa seni adam yerine koymam.

hani fakulteye girdiginde mecburi hizmete gidecegini bilmiyor muydun diyorlar ya. 2003 yilinda mecburi hizmet yasasi kalkti, 2005'te tekrar yürürlüğe girdi. 2004 yilinda tip fakultesine giren adamlarin hicbiri okula basladiklarinda mecburi hizmete gideceklerini bilmiyordu mesela.

yani temel konu diplomaya el konulması.
  • montauq  (17.02.16 14:24:23) 
@montauq güzel özetlemiş

ben genetik için tıp okudum. ben girdiğimde 55 puandı genetik. sonra ta gün yasası, malpraktis derken 70'lere dayandı. tıp okuma nedenim buydu. genetğin mecburisi de yapardım el mahkum. neyse şimdi başka bi yol çizdik kendimize :)
  • la noix  (17.02.16 14:33:21) 
@cedrus ögretmenlerin sorunlarıyla ilgili soru sorulsun veya sozlukte baslik acilsin; onları da konusuruz. diploma konusu haricinde oğretmenlerin atanma, mecburi hizmet, es durumu atamaları, maaş gibi konuları doktorlardan daha kotu durumda oldugu malum.

ama burada soruyu soran doktor atamalarini sormus, biz de doktor atamalarindaki temel problemin diplomayı mecburi hizmet bitmeden bakanligin işleve koymamasi olduğunu konusuyoruz. meslekler arasinda "vay sizde böyle, bizde böyle" gibi sidik yarisina girersek hicbirini duzeltemeyiz.

ayrica gak guk etme dedigin insana sorsan yıllar once her fakulte mezununu formasyonla ogretmen yapip sonraki donemlerde egitim fakultesi mezunlarinin acikta kalmasina neden olan sistemi de elestirir. ziraat muhendisligi mezunu, veterinerlik mezunu adami formasyonla ogretmen yaptilar bu ulkede. simdi bir suru kisi sinif ogretmeni olabilmek icin kadro bekliyor.

edit : hukumetin su anki politikasi zaten kontenjanlari artirmaya yonelik. cogu yerde en az 300 donem 1 ogrencisi var. bu cocuklar hastaneye klinik uygulamaya gectiklerinde hasta basi egitime girmek zorundalar. hasta basi egitimin kalitesi duser, hasta olan kisi de basinda 25 kisinin dikilmesini istemez. kontenjan artisi egitim kalitesinin dusmesi demek. zaten tam gun yasasiyla beraber nitelikli hocalarin buyuk cogunlugu fakültelerden ayrildi. dedigin sey teorik olarak mantikli olsa da pratikte uygulamak icin oncesinde devletin baska hazirliklar yapmasi lazim. hastaneler kucuk, laboratuarlar yetersizken ogrenci sayisinin fazla olmasi ulkeye ancak istatistik katar. gunu kurtarirken 5-10 yil sonrasini da dusunmek zorundasin.
  • montauq  (17.02.16 15:20:44 ~ 15:29:50) 
"bir kere sağlık hizmeti herhangi bir kamu hizmeti değildir, diğer kamu hizmetleriyle bir tutulamaz."

işte kibir budur. daha ne arıyorsun ki? herkesin yaptığı iş önemlidir arkadaşım. sen piyasa şartlarıyla olaya bakıp önem atfediyorsun. doktor hastalığını iyileştirmezse ölürsün ama çiftçi buğday üretmezse de ölürsün. çiftçinin alternatifini buluyorsan, doktorunkini de bulursun. o kadar da abartmamak lazım. doktormuş bilmem neymiş. kalitesi ortada amk. 20 farklı doktora gitmişimdir, elimdeki raporları gösterdiğimde daha 12x7'nin iki boyut ifade ettiğini 7'nin orada kısa çap olduğunu anlayabileni çıkmadı. basit bir örnek, genellemek için yetmez ama, uyanık olmazsan doktorlara çok da güvenmemen lazım. her an götüne pamuğu yiyebilirsin. kimse de sorumluluk almaz. bana gelmeden önce ölmüştü der. allah düşürmesin ellerine.
  • cedrus deodara  (17.02.16 15:45:08) 
@nrmnm

aynen çözümü bu. sen hem ben zorunlu hizmet yapmam diyeceksin, hem de hemen bana iş ver diyeceksin? gerçekçi olalım bu mümkün değil. hangi durumda diplomanızı hemen alırsınız? ihtiyaç olmadığında. ha zorunlu hizmeti hiçbir şekilde kaldıramazsın. bütün memuriyettte var zaten. üstelik doktorlarınki bunlar arasında en az olanı.
  • cedrus deodara  (17.02.16 16:30:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.