[]

Kredi ile alınan evin satışı hk.

Arkadaşlar selam, kredi ile alınan evlerin satışı ile ilgili bir sorum olacak.

Diyelim bir ev almak istiyoruz, değeri 200 000 TL. 50 000 peşinatımız var, 150 000 de kredi çektik. Şimdi oranlara baktım; 10 yıl vade aylık 2300 TL ödemesi oluyor:

www.enuygun.com

Diyelim ki ben burada 1 sene oturdum; 2310 * 12 = 27720 TL kredi borcunu azalttım. Yine varsayıyorum ki ev prim yaptı, daha yüksek fiyata geri satmak için müşteri buldum (Örneğin 250 bin TL olsun) Satıp başka ev almak istiyorum.

İşte tam bu noktada süreç nasıl işliyor, bu senaryoya göre krediyi erken kapatınca kar-zarar durumum nedir, nasıl hesaplarım bunu?

 
geri kalan kredi tutarını satış bedelinizle kapatıp ev üzerindeki banka ipoteğini kaldırıp evi satabiliyorsunuz.

geri kalan ana para miktarın tamamını toplam bedel üzerinden %2 ceza ödeyerek kapatma imkanına sahipsiniz.
  • dahili meddah  (17.02.16 13:00:34) 
öncelikle hesap için kredi alacakmış gibi bankadan maliyet çıkartman daha doğru olur.
sonrasında banka eksper gönderiyor evinin değerine göre kredi veriyor. bu senin kredi gücüne oranlar max %75 oluyor genelde.
sonrasında evi alırken tapu karcı ve masraflar otaya çıkıyor. bu alıcı da %2 satıcı da %2 olmak üzere %4lük bir maliyet olur. evi satan kişi maliyetleri sana yasıtmak isteyecektir. bu da %4 ü senin ödeyeceğin manasına gelir.
emlakçı komisyonu da %3 civarinda olur.

özet olarak ev alırken ev fiyatının %7 si kadar masrafın olacak. bunu üzerine eksperin ücretini de ekle.

krediyi erken kapatırken bankalar genelde %3 erken kapama cezası kesiyorlar.

evi alıp seneye satarsan %10 dan fazla prim yapması lazım ki öncelikli olarak masraflarını karşılayabilsin.
  • imansiz peynir  (17.02.16 13:07:23) 
150 bin krediye karşılık 276 bin mi ödeniyor vay anasını :o


  • yigitovic  (17.02.16 13:11:12) 
ufak bir not vereyim ben de;
2310*12 = 27720 TL ödediğinizde bunun büyük kısmı faize gidecek. yani borcunuzun anaparası 27720 lira azalmayacak. bunu da hesaba katın.

  • orient blue  (17.02.16 13:31:13) 
Sonuç olarak, örneğin 1 sene kredi borcu ödedim, kalan borcum ilk sene hariç kalan 9 yılın anapara ödemeleri + erken kapama cezası gibi masraflar oluyor, doğru mu anlıyorum?


  • Lethe  (17.02.16 13:35:12) 
evet kalan süreye ait anapara borcu ve varsa kapama cezası. ceza var mı yok mu ondan emin değilim. erken kapama cezası yok artık falan diyorlardı bir ara.


  • orient blue  (18.02.16 11:09:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.