[]

İlk yurt dışı ve uçak yolculuğum. Önerileriniz nelerdir?

Sabiha Gökçenden 09:40'ta Almanya'ya uçuyorum. ERASMUS için. İlk seferim olduğu için olabildiğince tecrübe ve öneriden faydalanmak istiyorum. Havaalanına şu saatte git. Bagajını teslim ederken şuna dikkat et gibi önerilerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler...
*thy ile uçuyorum.



 
ya o panikle her şey rayına oturuyor merak etme.

havalimanından sonraki rotayı iyi çiz nereye neyle gideceksin. olmadı oradan o tarafa giden başkalarını bul onlara takıl.

ingiltere'ye ilk gittiğimde taksicinin sözü; sapıtacak kadar içmeyin, iyi eğlenin :D

uçak için zaten şu kadar saat öncesinden checkin yapınız diyor. ondan da erken git.
  • passion rules the game  (16.02.16 15:04:28) 
ben de ilk kez almanyaya gitmiştim :) hangi firma ile uçuyorsun ona göre yardımcı olayım.

firmadan bağımsız olarak şunu söyleyebilirim, bagajına dikkat et, çok dandik bişey olmasın koparabiliyorlar tutulacak yerlerini. bir de fazla doldurma, ek bagaj parası alabiliyorlar. onun dışında uçuşun aktarmalıysa, aktarma yapacağın ülkede tabelaları takip et, diğer uçağını bul. aktarma arasında bagajını almana gerek yok. otomatik geçireceklerdir.

onun dışında havaalanında en geç 8 gibi olmanı tavsiye ederim yurt dışı çıkış pulu alıp, bagajını verip, pasaport kontrolünden geçeceksin çünkü. pegasus falansa uçuş, kontuar çok kalabalık oluyor.
  • interview with the vampire  (16.02.16 15:07:17) 
8 geç olabilir, 7:30-7:40 civarı havaalanında olmaya bak sen. ona göre hazırlan.

ilk uçak deneyimi güzeldir. eğer içinde biraz bile korku varsa, her gün dünyanın her yerinde yüz binlerce uçuş oluyor, bi düşün uçakların ne kadar güvenli olduğunu. uçak kalkarken hızlanıyor ya, işte o anın keyfine var, uçak kalktıktan sonra ya da inerken o keyif olmuyor bi daha:)
  • nathanieltroy  (16.02.16 15:18:59) 
gitmedem:

- belgelerini hazırla (buradaki ve oradaki okulların bazı belgeler istemiştir)
- belgelerinin / pasaportunun / kimliğinin fotoğraflarını mailine at, kaybedersen çıktısını alırsın
- yanında bozuk euro bulundur. (5-10'luk banknot bulunsun)
- inince ne yapacağını planla, muhtemelen ESN alacaktır. almayacaksa aynı okula gideceğin birini bulmaya çalış havaalanında almanyada.
- belgelerini filan kabin bagajında taşı, aşağıya vereceğine koyma :)

havaalanında:
- 7,45 gibi orada ol
- thy'nin kontuarına gidip bagajını ver, yurt dışı çıkış pulunu alıp ailenle vedalaşıp pasaport kontrolünden geç
- aldığın bilette uçağın hangi kapıda olduğu yazar ama yine de ekranlara bakıp hangi kapıdan kalkacağına emin ol. oklar kapının nerede olduğunu gösteriyor.
  • fakyoras  (16.02.16 15:22:18 ~ 15:23:32) 
hah eğer thy ise yiyecek içecek veriyorlar, o konuda endişelenme. nispeten uzun bir uçuş çünkü. ayrıca thy kontuarı da kalabalık oluyor.

belgeler konusunda @fakyoras a katılıyorum.

Bence 8 ideal bi saat ama gene de erken de gidebilirsin.
  • interview with the vampire  (16.02.16 15:25:28) 
Saat 7:45 havalimaninda olmalisin. 1 sirt cantasi (yanina alacaksin) ve 1 bavul olsun sadece. El bagaji hakkin 8 kg (thy pek kontrol etmiyor); bavul icin ise 20 kg hakkin var. Ucustan 24 saat once online check-in aciliyor. Thy'nin sitesinden check-in yaparsan havalimanina gittiginde sadece ayri bir kontuardan bavulunu verirsin, stres yapmaz sectigin koltukta oturursun. Eger eglenceli olur diyorsan cam kenari tavsiye ederim. Eger korkuyorum dersen koridorda oturarak baslayabilirsin. Bagajini hazirlarken, El bagajina parfum, su, cakmak vs sakin koyma. Bunlari bavuluna koy ve ucaga ver. Laptop, tablet vs varsa ben olsam yine ucaga verirdim ve yanima almazdim, cunku guvenlik kontrolunde acip cikartmani istiyorlar. Zaten artik hemen her ucakta eglence sistemi var. Gec kalirsan yemek yemene gerek yok, sabah ucakta kahvaltilik veriyorlar ve muhtemelen omlet ya da borek verecekler. Almanya ucusu gidecegin sehre gore 2.5 ile 3 saat arasinda suruyor. Yine de rahat seyler giyinmeni oneririm. Erkeksen sakal tirasi olmani oneririm, kiyafetin biraz uyumlu olsun. Almanya'ya gittiginde gumrukten rahat gecersin zaten ama bu sekilde daha daha rahat gecersin. Salas olunca bazen salak salak sorular sorup gerebiliyorlar. Neticede geciyorsun ama :) vizeye basvururken yaptirdigin sigortayi, davet yazisini, gidecegin yerin adresini yaninda tasi.

Gitmeden once trene vs bineceksen saatlerini ve planini onceden tapip not almanda fayda var. Ilk olarak bozuk euro da almani oneririm, burda doviz burolari abuk bir sekilde buyuk banknktlar veriyorlar insanlar bozmak istemiyor. 20lik vs alabilirsin biraz. Ilk vardiginda her sey yabanci ve soguk gelebilir, bu duzeni kurmadigindan herkesin yasayabilecegi bir sey, sakin stres yapma, ilk olarak bavulunu ac odani yerlestir ve guzel bir uyku cek. Cevrendeki insanlara dikkat et. Hemen herkesle samimi ol, ama mesafe cizgini iyi koru. Erasmusta insani cok kullanmaya calisirlar, dikkat et. Paranin hesabini yap hic ayip degil.

Muhakkak eglen. Mutlu ol. Ama bunu gorgusuzce yapma. Kimse sana aldigin alkol icin kotu gozle bakmayacak, giydigin kostum kiyafet vs icin ya da katildigin parti icin aptal demeyecek. Rahat insanlarin rahat ortamina gidiyorsun. Cok mutlu ol, ve mutlu bir sekilde gecir zamanini. Ryanair'i easyjet'i, germanwings'i, flybe'yi takip et, planini yap onceden baska sehirlere ucuz ucus muhakkak vardir yakininda, git gez eglen. Sinir sehrindeysen tren ve otobus de vardir. Bir de sakin dersleri atlama, erasmus'un en guzel yanlari aldigin egitim cok farkli usullerde olabilir ve bu sana hayat icin zenginlik katacaktir.

Basari ve bol eglence dilerim :)
  • pietro  (16.02.16 17:17:21 ~ 17:20:58) 
dikkat etmen gereken şeyler aslında şu ana kadar duymuş olduğun şeyler. sabihadansa en geç 1.5 saat önceden havaalanında ol derim. valizini teslim ederken "kırılacak eşya" sticker'ı yapıştırmalarını iste yine ordan oraya atıcaklar çantanı ama işte ümit belki insaflı biri görür de usturuplu yerleştirir. indikten sonra asıl pasaport kontrolünden önce uçak çıkışında pasaport kontrolü yapabilirler panikleme. evraklarını ulaşılabilecek bi yere koy. muhtemelen vize kontrolünde niye geldin ne yapıcaksın diye basit şeyler soracaklardır. valizini aldıktan sonra eğer trenle ulaşacaksan işaretleri izle. almanyanın tren sistemi biraz karışıktır. bazen tuhaf işler ama trenle genelde vaktinde gelir. eğer biletin yoksa istasyonda kırmızı renkli otomatlar olur. türkçe dahil istediğin dili seçip işlem yapabilirsin. ucuza gideyim acelem yok diyosan hedef seçtikten sonra ICE hariç/without ICE/ohne ICE seçeneğini seç. hızlı trensiz seçenekleri gösterir. hızlı tren biletleri genelde pahalı olur. eğer merkezi bi yere gidiyosan bilet konrtol edenler genelde ingilizce de konuşuyor hatta büyük ihtimal türkçe bile anlaşabilirsin :) iyi yolculuklar ve başarılar!

hayat kurtaran bilgi: eğer valizini yeni aldıysan faturasını cüzdanına koy. indikten sonra eğer hasar görürsen tutanak tuttur para iadesi alabilirsin. 1.5 yılda 4 valiz değiştirmiş biri olarak yazıyorum bunu.
  • KidLazer  (16.02.16 17:28:53 ~ 17:30:48) 
Bu arada yukarda unuttum. Blind booking noktalari yakinsa blind bookingle bir yerlere de gidebilirsin :) belirli bir miktar para veriyorsun, sectigin havuzdan sana istedigin zamana gidis donus bilet veriyor.


  • fakyoras  (16.02.16 18:20:21 ~ 18:20:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.