[]

Vefat Sonrasi Islemler

Arkadaşlar selam.

Babamı kaybettik geçen hafta. Şimdi hukuki olarak ne yapılıyor hiç bilmiyorum. Ne yapmam lazım? Hangi kurumlara gidiyorum, hatlarını kredi kartını kredisini mulklerini vs. Ne yapmam lazım?


 
Öncelikle başınız sağ olsun.

İlk iş olarak mirasçılarını gösterir mirasçılık belgesini çıkarttırmanız gerekiyor. Bu olmadan hiçbir tasarrufta bulunamazsınız. Bunun için de en yakın sulh hukuk mahkemesine dava açıyorsunuz. 200 liraya yakın masrafı var ama işlem tamamlanınca bir miktarını geri alabiliyorsunuz. Örnek dilekmeleri nette bulabilirsiniz. Tavsiyem 5-6 tane fotokopisi çektirip hepsini mahkemeye "aslı gibidir" şeklinde onaylatmanız, çünkü her kuruma sunmanız gerekecek.

Mirasçılık belgesini çıkarttırdıktan sonra mirasçılık belgesi de eklenerek dilekçe yazıldığında hatları ve kredi kartlarını iptal ediyorlar. Halihazırda ödediği kredi borcu varsa, kredi sözleşmesine göre babanız sigırta ettirildiğinden borcun kalanı sigorta tarafından kapatılacak. Banka size yöenlmek isterse kabul etmeyin.

Taşınmazları/gayrimenkulleri için ise yine mirasçılık belgeniz ve kimlik fotokopinizle mülkün bulunduğu tapuya gidip intikal işlemlerini yaptıranız gerekir. Bu durumda tapu örneği değişecek ve mirasçılık belgesinde adı yazanlara intikal edildiğine ilişkin yeni bir tapu çıkartılacak.
  • mazeret dilekcesi  (15.02.16 10:47:22) 
başınız sağolsun.

ek bilgi vereyim. birkaç yıldır mirasçılık belgesi (bu belgenin adı "veraset ilamı"dır) çıkarttırmak için sulh hukuk mahkemesine dava açmanıza gerek yok. artık herhangi bir notere gidip veraset ilamı istediğinizde anında çıkartıyorlar. mahkemeden alınan belge ile aralarında hiçbir fark yok, bütün devlet daireleri tarafından tanınan bir belge. mahkeme ile boşu boşuna uğraşmayın.

ondan sonra babanızdan kalan menkul (banka hesabı vs) ve gayrimenkul (ev, arsa vs) varlıkları listelemeniz ve belgelerini bulmanız gerekiyor. gayrimenkuller için ilgili belediyelerden emlak değerlerini gösterir yazı alacaksınız, banka hesapları için bankalardan ıslak imzalı yazı alacaksınız. aynı şekilde borç varsa onları da bankalardan veya ilgili kurumlardan ıslak imzalı şekilde temin edeceksiniz.

bu belgeleri de ekleyerek veraset ve harçlar vergi dairesine veraset ve intikal beyannamesi verecek, vergi çıkıyorsa vergi ödeyeceksiniz. bu işlemin sonunda size her menkul ve gayrimenkulü üzerinize alabilmenize engel olamdığına dair ayrı ayrı yazı verecekler.

sonra o yazılarla tapuya gidip, bankalara gidip üzerinize alabileceksiniz.

tapular için ek bilgi vereyim, eğer satış matış yapmayacaksanız üzerinize almanıza gerek yok, şimdiden boş yere tapu harcı ödersiniz. tapular hala babanızın üstüne kalabilir, bir problem yaratmaz. illa sizin üstünüze olmasını isterseniz veya buna mecbur kaldığınız bir durumla karşılaşırsanız o zaman da yapabilirsiniz, bunun için acele etmenize gerek yok.
  • kibritsuyu  (15.02.16 11:26:48 ~ 11:33:29) 
Başın sağolsun.

yakın zamanda bende yaşadım bu olayı. yukarıda arkadaş mahkeme demiş ama o işi biz noterden halletmiştik.

bankalardaki hesaplarını , varsa kredi kartı borçlarını kapattık. defterdarlıktan emlak beyannemesi verdik daha sonra. şu şu malları var vs gibi tapularla başvurduk. onlar borcu yoktur gibisinden bir yazı cıkardı. onu intikal yaparken kullanacakmışız sanırım tapu dairesine verilecek. ha defterdarlığa giderken babamın üzerine ne varsa onların belediyeden rayiç bedelini aldık ve defterdarlığa verdik.

bundan sonra ama 6 7 ay geçti bizim pek ilgilendiğimiz yok.dünyanın malı mülkü batsın sağlık olsun modunda takılıyoruz anne abi kardeş olarak.yazın yaptırırız sanırım intikali.

sgk ya basvurabilir anneniz veya kimin hakkı varsa maaş için o konuya hakim değilim. rahmetli babam emekliydi onun emekli maaşı anneme bağlandı. bir de emekli sandığıydı ölüm yardımı yaptı 1800 tl gibi bir rakam olması lazım.

yaptıklarımız buydu hocam , akşam daha net öğrenip yazarım bir şey olursa.

Başın sağolsun tekrardan.
  • ketcapli dondurma  (15.02.16 11:33:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.