[]

uzman doktor yüksek lisans mezunu mu demek?

mesela uzman doktora doktora yapıyor musunuz diye sorsak yanlış mı olur?




 
doktorayı bitirmiş oluyor.

tıp fakültesi mezunları yüksek lisans mezunu sayılıyor.
  • montauq  (13.02.16 23:06:28) 
Uzman doktor Tus'u kazanmış ve uzmanlık eğitimini tamamlamış doktor demek.

Tıp ve diş hekimleri eğitim sürelerinin uzun olması nedeniyle direkt yl derecesi ile mezun olurlar. Sonrasında doktoraya başvurabilirler. Bu durumda doktora yani sizin sormak istediğiniz şekilde akademik personel olarak eğitim görenler ise Asistan doktor oluyor.

Aynı anda uzmanlık ve doktora yapılabiliyor, teorikte yanlış olmaz ama sayıları az o yüzden pratikte o soru çok tutmayabilir.

Doktorayı bitirenlere de uzman deniliyor mu emin olamadım. Hatalı bilgi verdiysem arkadaşlar düzeltsin.
  • neferkitty  (13.02.16 23:07:35 ~ 23:46:31) 
4 yıllık tıp fakultesi mezunu TUSu kazanıp tıp fakültesinin bir bölümde uzmanlık yaparsa uzman doktor oluyor, mesela dermatoloji uzmanı gibi aynı zamanda uzman tıp doktoru da oluyor. aynı tıp fakültesi mezunu Ales ve yds ye girerek üniversitenin enstitülerine bağlı olarak, mesela halk sağlığı enstitüsünde doktora yaparsa bilim doktoru ünvanı alıyor, yani bunun mühendislik mezunu birinin doktora yapıp bilim doktoru ünvanı almasıyla aynı şey. ama bunlar uzman doktor olarak çalışamazlar, pratisyen hekim olarak çalışabilirler. biraz karışık ve çok detaylı bilmiyorum ama bildiklerim bunlar.


  • curukturpkokusu  (13.02.16 23:13:37) 
ecnebiler bu konuyu
MD Msc, MD PhD gibi ünvanlarla belirtiyor, kim ne yapmış anlaşılıyor misal PhD tıp uzmanlığı değil bilim uzmanlığı, almanyada rer. nat buna benzer bir uzmanlık vb.
bizde tam anlaşılmıyor
tıp fakültesi mezunu, pratisyen hekim yüksek lisans mezunu ile denk oluyor. yalnız bu mastera denk olmakla birlikte denklik olarak bildiğim bir adı ünvanı yok @neferkitty MBA olamaz o işletme masterının ünvanı ve o alana özel, tıp bitiren denk olsa olsa MSc 'e denk olabilir. MA'sa sanat masterının unvanı gibi gibi.
uzmanlık yapmış kişi de doktora eğitimi mezunu ile denk oluyor, uzmansa zaten uzmanlık tezini bitirmiş kişi demek oluyor. devam ederken henüz pratisyen hekim oluyor.
fakat bir de tıp mezunu kişi tıpla alakalı veya alakasız bir master, MBA veya doktora programına devam edebilir- ki bu eskiden çok yoktu artık sayı artıyor.
  • niye ama  (13.02.16 23:55:20) 
türkçede de ayrı zaten. hekime, cerraha doktor demezseniz sorun yok.


  • cedrus deodara  (13.02.16 23:59:11) 
@cedrus deodara
hocam sizin dediğiniz de tam karşılamıyor ki
tıp fakültesini bitirene "tabip" demek gerekiyor, sizin dediklerinizin hiçbirini değil
herhangi bir akademik alanda doktora yapan bir kişiye ise doktor
cerrah ise ancak cerrahi branşlarda uzmanlık yapmış olan tabip
peki dahiliye uzmanı tabibe ne diyeceğiz? uzman tabip
peki master yapmış tabibe ne diyeceğiz ya da sanat/fen doktorası yapan uzman tabibe?
  • niye ama  (14.02.16 00:16:06) 
yüksek tabip :) @niye ama


  • curukturpkokusu  (14.02.16 00:24:46) 
doktor, temel anlami ile uzmanlık sahibi demek ve bu anlami tip doktorlugundan daha eskidir. buraya bir bakalim.

www.etymonline.com

türkiye'deki tip egitimi sistemi söyle oluyor, tip mezunu her doktor yüksek lisans derecesi almis sayilir, yani her pratisyen doktor yüksek lisans derecesi sahibidir. bu durumda, tus sınavi doktoraya giriş sınavi, uzmanlık egitimi de doktora egitimi gibidir. ama açık söyleyeyim, özellikle cerrahi alanlarda adamın götünden kan alırlar, o egitimi alacagina, sosyal bilimlerde 5 doktora yaparsin.

senin soruna gelirsek, uzman doktor, doktorasını bitirmis ve uzmanlık derecesini almistir. ama söyle durumlar da gördüm, tıp doktoru arkadas, ayrica biyokimya doktorası yapabilir, ayrica psikoloji doktorası yapabilir, ve ayrica kabul edilirse işletme doktorası da yapabilir. bu o bölümlerin kabul kosullari ile alakali. o zaman uzman doktora, ne doktorası yapiyorsunuz diye sorabilirsin.

bir de master of arts, sanat uzmanligi degil. oradaki arts, arts and humanities in arts i, yani MA beşeri bilimlerle ugrasanlara verilen ünvan.
  • thewizardofearthsea  (14.02.16 00:26:06) 
@curukturpkokusu
hocam yüksek mühendis deyince herkes ne demek istediğimizi anlıyor ama işte "yüksek tabip " diye bu şekilde oturmuş bir tanım var mı??? ben onu bilemiyorum bir MD Msc gibi değil, demek istediğim bu.
@thewizardofearthsea
bu da bir diğer konu ya :) phD Doctor of Philosophy demek ama kastedilen felsefe doktorluğu değil bir biyolog olarak felsefede doktoraya kalkışmadığıma yemin ederim :P. ama program tıp fakültesi bünyesinde olmasına karşın alınan unvan da PhD idi. benim MA ile kast ettiğim de yüksek sanat eğitimi demek değildi, unvanın adıydı.
ki o da zaten sanat masteri değil bizim sistemde sanatta yeterlik diye geçiyor sanırım.
  • niye ama  (14.02.16 00:41:03) 
@niye ama valla ben doktorlarin kendi arasindaki bu hiyerarsi egitim vs durumlarini yeni anlayabildim. Karisik baya.


  • curukturpkokusu  (14.02.16 11:57:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.