[]

Yurtdışında gelecek planlama

Biraz uzun olabilir, kusura bakmayın.

Bana akıl lazım, bolca. Biraz ifşa da olacak kendimi, tanıyan varsa selam etsin. Mevzu şöyle:

1- Boğaziçi Çeviribilim'de öğrenciyim. Lisansa eylülde başlayacağım. Şu an hazırlıktayım. TOEFL'a girip istediğim sonucu alınca okula gitmeyi bıraktım. Yaklaşık 2 senedir çevirmenlik (ing-tr) yapıyorum. Okulu bitirince de çok büyük ihtimal simultane çeviriden yürüyüp gideceğim.

2- Şu anda İspanya'da iki dilde eğitim veren bir okulda gönüllü olarak İngilizce öğretmenliği yapıyorum, konuşma (speaking) dersleri veriyorum. Veya çocukların fen derslerine girip terimleri, kullanımları açıklıyorum.

Şu an çalıştığım okulun bana kontrat teklif etmeyi düşündüğünü öğrendim. Muhtemelen bu kontratta ev kirası ve fatura ödemeyeceğim. Ucuz bir kasabada fena olmayan bir maaş önereceklerini tahmin ediyorum, tek başıma yaşamak için gayet yeterli olacaktır. Hatırı sayılır bir miktar para biriktirmem bile olası.

Türkiye'deki gidişattan memnun değilim. Buradaki insanlarla kafa olarak farklı olsak da kendimi güvende hissediyorum. Yalnızlık da çekiyorum ama yaşantı olarak bakacak olursak İspanya birkaç adım önde benim için.

Buradaki kontratı kabul edersem Türkiye'de okuma olayım yalan olacak. Bu durumda İspanya'da bir süre çalışıp, yeterli İspanyolcayı öğrendikten sonra psikoloji, çeviribilim veya öğretmenlik okumayı düşünüyorum. Açıkçası burada bir okula nasıl kabul edilirim tam anlamıyla bilmiyorum fakat mümkün görünüyor araştırdığım kadarıyla. Çevirmenlik yapmaktan memnundum ama "dil öğretmenliği" yaparak çok çeşitli yerler görebileceğimi fark ettim diyebilirim.İlgimi hayli çekiyor bu da. Çeviride de bu mümkün fakat yaşama imkanı sunması değişik geldi.

Aile Türkiye'de, arkadaşlar, benim bildiğim her şey Türkiye'de. Aman aman bir özlem hissetmiyorum fakat biraz yalnızlık çektiğim doğrudur. Öğretmen olmak için oldukça gencim (hep yaşım 19) buradaki ilişkilerime biraz yansıdığını görebiliyorum.

Gel gelelim Türkiye'deki son iki senem benim için oldkça dertliydi. Sevgililer, arkadaşlar, aile, sağlığım, ruh halim, yaşantım, her şey olumsuz etkilendi. Yoruldum diyebilirim Türkiye'de.

Soru kısmına gelelim:
İspanya'da bu ufak kasabada bir süre daha kalıp burada hayat kurmayı mı tavsiye edersiniz, yaz sonunda Türkiye'ye dönüp lisansımı bitirip artık ne olacaksa o şekil olmasını mı?

 
19 yasinda geride birakacagin cok da fazla sey oldugunu dusunmuyorum acikcasi. ne kadar genc yurtdisi, o kadar iyi.


  • baldur2  (13.02.16 04:31:26) 
Okulu dondurabiliyor musun?

Onun dısında+1 ne kadar genç yurtdışı
  • sherlockun kizi  (13.02.16 06:24:00) 
Ispanya'da ufak kasaba yoktur. Az nufuslu sehir vardir. Cogu kasabasi bilecik'ten daha iyi durumda.

esimin kasabasinda sizinle benzer bicimde calisan cok kisi tanidim. Hepsi hayatlarindan asiri derecede memnun. Litvanya, gurcistan, amerikalilardi. Amerikalilar bi de kasabanin basket takiminda oynuyodu hahahha :)

Bence kabul edin. Ispanya zaten o kadar uzak bir yer degil aile arkadas ziyareti icin. Kaldi ki sosyal haklar da asiri iyi, yillik izninizde hep gelebilirsiniz

Bir de ispanya'da uni mezunu olmak o kadar da onemli degil. Esimin arkadaslarinin yaridan fazlasi lise veya yuksekokul mezunu. Esim kendi ailesinde uni bitiren ilk ya da ikinci kisi
  • la noix  (13.02.16 06:51:44) 
ömrünün sonuna kadar orada kalamayacağını varsayarak bence dön okulunu bitir ya da dondur bir zaman dön yani mutlaka okulu bitir .


  • tosunpasa  (13.02.16 06:58:11) 
Sonunda vatandaslik beklntiniz varsa ispanya 10 yil oturumdan sonra veriyor diye biliyorum. Bunu bir kenarda tutun. Yaniliyorsam daha iyi bilen arkadaslar lutfen duzeltsin :)
19 yasinda insanlarin akli bir karis havadayken sizin simdiden hayata atilmaniz zaten yeterince onemli bir sey. Bence ne yaparsaniz yapin dogrusunu sececeginizden eminim. Nacizane tavsiyem bu isi seviyorsunuz belli ki. Bu isi yapmaya devam edin. Dediginiz gibi yeterli imkaniniz olunca da orada egitim almaya calisin. Turkiyede okulu 1-2 donem dondurabilirsiniz. En son torba yasa vardi. Okuldan atilma kalkti diye biliyorum. Kendinizi orada bir sure daha deneyin taslar yerine oturursa kalmaya devam edersiniz. Sartlar olumsuz yone giderse en kotu doner okulu bitirirsiniz.
Vatandaslik beklentiniz varsa bunu daha kisa surede veren avrupa ulkeleri de var oralari da gozden gecirebilirsiniz.
  • mononoke  (13.02.16 07:06:23) 
Okulunu bitir. Diplomasiz olmaz. Ispanya'da okumak en ufak bir idten atilmada sekteye ugrar.


  • sen git ben geliyorum  (13.02.16 07:35:53) 
Mobilim editleyemiyorum.

İşten*
  • sen git ben geliyorum  (13.02.16 07:37:09) 
Hem gelecek planların hem de genel durumu farkında olmandan ötürü yaşıtlarından oldukça ileridesin öncelikle. Tebrikler. Yahu ne yalan söyleyeyim, ben imrendim arkadaş.

Kayıt dondurma işlemi yaptıktan sonra İspanya'da kalmayı düşünebilirsin. Elbette ki tek amacın orada malum işte çalışma olmaz. Bu sadece bir ayağını oluşturur işin. Çevre yaparsın, kendini geliştirirsin (ki buna oldukça açıksın gördüğüm kadarıyla, yeni şeyler öğrenebilirsin) bu da oralarda kalman için sana güzel bir zemin yaratır.

En kötü ihtimali düşünelim. Baktın ki vatan toprağı fazla çekiyor seni, cebine anılarını, İspanyolcanı, gelecek planlarını koyar Türkiye'ye dönersin. Yine bu ülkenin en iyi okullarından birisini okur, bitirir, oradan alır yürürsün.
  • sevgikusunkanadinda  (13.02.16 08:16:54) 
Franssa gibi 2-3 seneden sonra vatandaşlığa başvurabilsen ve çift vatandaşlık alabilsen direkt git derdim. Ama bence 5 senelik kontrat falan yapmazsan gitme(ya da en azından sözlü bir güven olsun 5 sene için), 5 seneden sonra kalıcı oturum alıyorsun zaten, 10 seneden sonra da vatandaşlığa başvurabiliyorsun(tahminim 31-32 gibi vatandaşlık alırsın). Bunlar olmazsa göt gibi kalma durumun var.


  • noluyo yaa  (13.02.16 10:15:51 ~ 10:17:03) 
ispanya'yla çifte vatandaşlık (henüz) yok. belki seferadlar sayesinde bi 10 sene sonra gelebilirs


  • la noix  (13.02.16 10:21:40) 
Bende tercümanlık mezunuyum. Boğaziçi gibi bir yere girmişsin, bence diplomanı al. Ya da İspanya'da devam et eğitimine. Bu yaşta bu kadar girişkensen, ilerde daha da çok şey yapacağına inanıyorum. La noix'nın eşinin ailesinde bir iki kişi üniversite mezunuymuş, bende 1,5 yıl kaldım İspanya'da master yapmamış neredeyse kimse yoktu etrafımda.


  • geçerkenugradım  (13.02.16 10:41:51) 
Hepinize ayırdığınız vakit ve güzel sözleriniz için teşekkür ederim.

Bahsetmeyi atladığım bir nokta olmuş, ona açıklık getireyim. Burada vatandaşlık almak/çalışma izni almak gibi bir gayem yok keza çifte vatandaşlığım var. EU pasaportuyla geldim zaten buraya. O yönden bir kaygım yok.

Hangi seçeneği seçersem seçeyim "bir şeyler kaçıracakmış gibi" hissediyorum. Türkiye'de kalsam dünyayı tanıyamamaktan, dünyayı tanımak üzere buralarda sürtsem bir başınalıktan çekiniyorum. Bu sanırım yaşla alakalı bir şey. Şu an neye karar versem onu yapabilecekmiş gibi hissediyorum. Bu kendini beğenmişlik olarak algılanmasın. Tam şu an tıp okumaya karar versem Türkiye'ye dönüp bir sene ders çalışıp ygs/lys sonra tıp okuma imkanım var, onu demeye çalışıyorum. Veya her şeyi bırakıp garsonluk da yapabilirim.

Bi seçim yapmak zor geliyor. Mr. Nobody'yi izledikten sonra böyle oldum ben :D

Geyik bir yana, yalnız yaşamaktan çok da şikayetçi değilim. İlk kez yaptığım bir şey ama becerebildiğimi gördüm. Belki bu ufak kasabadan, belki de şu sürede yaşadığım dil probleminden dolayı bazen fazla tek hissediyorum. Aklım "daha dur oğlum 1 ay oldu geleli" derken gönlüm bi yandan "buradaki insanlarla aynı geyik dönmüyo be" diyebiliyor. Tabii burada gönlümü dinlememeye çalışıyorum ama takdir edersiniz ki en çok kendimle konuştuğumdan benzer şeyleri sizden de duymaya ihtiyacım var.

Veya, "aynen öyle oğlum boşver geri dön" demenize de varım.
  • reavelyn  (13.02.16 15:12:16) 
AB vatandaşlığın varsa hiç durma derim. ÖSS'ye falan girdiğin zaman kaybı olmuş.

Ama temelde şu yatıyor, boğaziçinden mezun olduktan sonra ortalamanın biraz üzerinde bir maaşla kendine fanustan bir hayat yaratıp, orada yaşayıp mutlu olabilirsin. Sokak hayatının iğrençliklerinden kurtulabilirsin vs vs.

ama diyorsan ki ben sokak hayatına önem veririm, fanusta yaşamak istemiyorum. Direkt İspanyaya gidip yaşa. Oradan başka fırsatlar da çıkar zaten önüne. Gerekirse orada okumaya başla vs.
  • noluyo yaa  (13.02.16 15:40:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.