[]

mağaza çalışanı tavrı

dün gayet bakımsız halimle, dökülen giysilerimle alışverişe çıktım. görünüşümü önemsemedim, amacım sadece işimi görmekti çünkü. ünlü ve pahalı bir parfümeri zincirinin bir şubesine gittim, ruj bakacaktım. girdim, bayağı bi etrafta ruj bakındım, orta yerde durup beni gördüğü halde aval aval çevresine bakan çalışan yanıma gelip ne aradığımı sormadı bile. en sonunda ben istedim ilgilenmesini. ilgilenirken de sadece bir markayı gösterdi, diğerlerini göstermemek için resmen başından savmaya kalkıştı. bu tavır karşısında biraz daha uğraştırdım kendisini ama o denli negatifti ki yılıp ürünü orada aramaktan vazgeçtim bir süre sonra.

eminim ki daha acelesiz, daha bakımlı bir günümde olsaydım mağazaya adımımı atar atmaz kendisi yanıma gelecekti. şimdi birkaç sorum var:

1. bu tür pahalı lüks ürün satan mağazalarda, bakımsız müşteri önemsenmese de olur diye bir kural mı var?

2. kendilerinin orada kazandıkları parayla belki de çok zor alabilecekleri ürünlere sahip mağazalardaki çalışanların kibri nereden gelmekte?

konuyla ilgili her türlü şeyi de yazabilirsiniz. tenks.

 
denemesi bedava yarın makyajla git bakalım ne olacak.
dış görünüş önemli

  • basond  (12.02.16 21:05:24) 
çok basit, prim alıyorlar. satabilecek gibi gördüklerine yanaşıyorlar. çok acımasız çok kaba gelebilir ama, bir mağazaya günde 500 kişi geliyorsa, bunların 100 tanesi bir şey almaya geliyor ve bu asgari ücretle çalışan arkadaşlara primi o 100 kişi kazandırıyor. işiniz ne bilmiyorum ama, satış işinde çalışmamışsınız belli. günde 10 saat ayakta durup satış yapmaya çalışırken, satabileceğin kişileri ayırmaya çalışıyorsun primin için.

bu arada onların işleri herkesi memnun etmek değil, satış yapmak. açıkça almayacak gibi görünen birine ürün denettiği için azar yiyorlar.
  • alice practice  (12.02.16 21:22:33 ~ 21:23:38) 
Evet prim için de çalışıyorlar ama atlanan bir konu var. Paranın kimde olduğu hiç belli olmaz :)

''Bunda para yoktur'' diye yanaşmadıkları müşteri gerçekten iyi durumlu birisi olabilir zira altın kaplama giymiyoruz, zenginlerin üstünde parlayan bir katman yok sonuçta :)

Gayet yanlış bir tavır. Müşteri müşteridir.

Tabi bu benim görüşüm gerçekler de var o da dış görünüşün o tarz mağazalarda önemli olduğu ama dediğim gibi savunmuyorum bu durumu.
  • orta buyuklukte bir ulkenin krali  (12.02.16 21:38:20) 
açıkçası dediğim gibi, çalışmayan biri için bir anlamı yok, ama onu mağaza müdürüne söyleceksiniz, alıcı görünmeyen birine harcanılan zamanı çalışandan fitil fitil getiren o, ona bu bilgilendirmeyi veren de şirketin kendisi.


  • alice practice  (12.02.16 21:44:38) 
onların işinin gayet de müşteriyi memnun etmek olduğunu düşünüyorum, başka türlü orada olmaları gereksiz olurdu.


  • devilred  (12.02.16 21:51:40) 
bana da öyle oluyor. iyi günümdeysem kapıdan adım atarken daha yapışıyorlar. sırt çantam varsa ve saçlarım da dağınıksa kimse rahatsız etmiyor.

yazıldığı gibi satış yapacakları kişilere yönelmeleri gerekiyor, enerji tasarrufu yapmak için. stk'larda çalışırken ben de iyi giyinimli ve alım gücünün yüksek olduğunu düşündüğüm insanlara yöneliyordum. zaman ve enerji çok önemli çünkü.

ama ben olsaydım "neden sorduğum halde yardımcı olmuyorsunuz? saçımı başımı beğenmediniz mi yoksa?" diye sorardım tüm sakinliğimle.
  • ruhen hastayim ben  (12.02.16 21:52:23) 
salaklar çünkü, başka açıklaması yok.

yukarıdaki arkadaşa da katılmıyorum. 10 saat ayakta duruyor fakat şartları bilerek işe giriyor ve o iş için para ödeniyor. memnun değilse farklı iş bakabilir çünkü o mağazaya giren kişi de parayı -muhtemelen- yerden toplamıyor. 10 saat ayakta duran arkadaş benim sattığım mal/hizmet için 4x4lük kalite bekler. ben de ondan bekliyorum.

zaten salak olmasa düşünür, adam/kadın mağazaya kadar gelmiş. belli ki bir ihtiyacı var, bir şey satın alacak. satın alma sürecinin son aşamasındadır mağazaya giren kişi. gerisi satış temsilcisinin yeteneğine kalır. bunlar salak olduğu için "hiç ilgiye gerek duymadan" satın alacak yani bok gibi parası olan ve nasıl/neye harcadığı umrunda olmayan kişilerle ilgileniyorlar sadece.

edit: unicef/greenpace gibi stklarla bu aynı değil. oradayken, aklında hiç bağış vs olmayan birini ikna etmeye çalışıyorsunuz. buradaysa zaten satın almamk için gönüllü olarak mağazaya giren birine satış yapıyorsunuz.
  • tescillimarka  (12.02.16 21:54:22 ~ 21:55:23) 
Müsteri müsteridir bir sey yok, bu adamlar o isi yapiyorlar ve bu isin genel-gecer kurallari ve belli müsteri stereotipleri var. Binlerce insan geliyor, cogu vakit ve heves öldürmeye. Saatlerce orada durup satamayacagin ürünün hizmetini vermek oldukca can sikici oluyor. Ha nedir bazen almaz dedigin müsteri, ürünü bir anda aliveriyor. Fakat bunlar yine de kaideyi bozmuyorlar. Kisacasi esnaflik zor is, sabirlari zorlamamak lazim, ben olabildigince ugrastirmamaya özen gösteriyorum. Ha alenen kötü davranilmasi ise kastiniz o ayri tabii.


  • bosver nicki  (12.02.16 21:55:32) 
Sana satis yapamayacagini dusundugu icin ilgilenmemis diyenler dogru diyor lakin su da var, baska musteri yoksa ve bos duruyorlarsa ordaki tek musteri olan seninle ilgilenmek zorunda. Müşteri secme hakki yok bu durumda. Belki satarim diye dusunerek yardimci olabilirdi. Ugrasmak istememis, usenmis belli ki.


  • rayde  (12.02.16 21:56:47) 
pahalı mağaza çalışanlarında olan kraldan çok kralcılık durumuna denk gelmişsiniz. sanki asgari ücretle ya da az üstüyle çalışan biri değil de mekan sahibi gibi havalara girerler.

üşenmeyip şikayet edeceksiniz, sizin canınız sıkılıp buraya yazıyorsanız onun da canı sıkılacak.
  • theos ek mekhanes  (12.02.16 22:22:56) 
"kendilerinin orada kazandıkları parayla belki de çok zor alabilecekleri ürünlere sahip mağazalardaki çalışanların kibri nereden gelmekte?"

belki de, kendilerinin alamacagi seyleri alabilen insanlarin kendilerinin alamacagi seyleri alabilmelerine herhangi bir sekilde aldirmamalarindan gelmektedir.

meh...
  • e haliyle  (12.02.16 22:51:46) 
satışı gerçekten zordur günde bilmem kaç insanla ugrasırsın.
onlar gerçekten insani şartlarda çalıştırıllmıyorlar. bir kere haftada 60 saate yakın çalışıp üstüne haftanın tek günü dinlenemiyorlar bile. bayram tatili denilen şey hayatlarında yok dye düşün. bir sürü kompleksli orta sınıfa hizmet etmekten bu hale geliyorlar.
ilgilenmesi gerekti ama söylenenler doğru adamlar seninle ilgilenemez çünkü müdür zihniyeti var bir de satış yapamam prim demek o da gerçekten alacak gibi gözükenlere yöneliyordur.
  • fasulyek  (13.02.16 00:22:32 ~ 00:24:11) 
bu arada söz konusu parfümerinin sözlükteki başlığını okudum da birçok kişi benzer şeylerden şikayetçi olmuş. içimi ferahlatmadı gerçi bu ama sorunun bende olmadığını anlamış oldum.


  • devilred  (13.02.16 01:20:28) 
Gizli müşteri diye bir kavram var bir ara arkadaşım bu işi yapıyordu satıs danismanindan kasiyere mudurune kadar herkesin ilgisini olcup not alıp bunu merkeze bildiriyordu . Ne olursa olsun kim gelirse gelsin müşteri ile ilgilenmek zorundalar . Ben de satış danışmanı oldum kimseyi bakımsızlığı ya da kıyafetine bakıp yargilamadim. Hiç hoş degil bu durum.


  • prinz-frost  (13.02.16 02:01:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.