[]

esad soruları

esad aynı anda hem anti-emperyalist hem de anti-şeriatçı/anti-muhafazakar nasıl oluyor? mevcut ortadoğu düzeninde ya emperyal olucaksın ya da şeriatçı, öyle değil mi?
esad ortadoğuyu muassır medeniyetler seviyesine çıkartacak lider profili midir?
bütün bunların ışığında;

a) esad'ın bazı güçler tarafından diktatör olarak lanse edilmesini yorumlayınız.
b) ortadoğu'da olup emperyal ya da şeriatçı olmanın dışında bir politika kabul edilebilir mi cevaplayınız.

istediğiniz sorudan başlayabilirsiniz, her soru kendi içinde puanlanacaktır.

 
birinci soruda bir anlatim bozukluğu var.

b - edilemez. tarih boyunca inanç/din yönüyle kendini göstermiştir ortadoğu. dahası eski köye yeni adet olmuyor.

(Iraklılar da özgürlestirildi ve mutlular zaten (!) )
  • 1adam  (12.02.16 07:46:05 ~ 07:46:48) 
Evet Esad anti seriatci zaten Arabistan, Katar'in onu sevmemesinin nedenlerinden biri de bu. Ancak bir diktator oldugu da kesin. Her Musluman diktator seriatcidir diyemeyiz. Secimlere izin vermiyor gibi nedenler dusun. Benim kafami kurcalayansa su, diyelim secimde seriatcilar iktidar oldu bu durumda ben bir diktatoru mu tercih ederim seriatcilari mi?


  • Traveller  (12.02.16 08:40:20) 
  • i ve been mistreated  (12.02.16 09:12:37) 
öncelikle; suriye devlet başkanı doktor sayın beşşar esad diyelim arkadaşa :)

adamın diktatörlüğünü falan tartışmayacağım uzun uzadıya, fakat gerçeklik şu ki adam bildiğin dünyanın dört bir yanının pisliğiyle uğraşıyor. ayrıca ortadoğuda emperyal ya da şeriatçı olmadan da olunabilinir, niye olmasın. türkiye buna nispeten bir örnekti.

son olarak; şu savaşı bitirip ülkeyi temizlediklerinde muhtemelen sosyal olarak ortadoğunun en yaşanılabilir ülkesi olacaktır suriye.
  • re noreno  (12.02.16 09:34:14) 
nası ya:) anti-emperyalist olmak ve anti-şeriatçı/muhafazakar olmak birbirini pek ala destekleyen kavramlar. aksi durumlar nadir ve ilginç örnekler aslında.

esad'ın suriye'si öyle bir suriye idi ve bunun mimarı babası hafız esad'dır, bizim atatürk'ümüz gibidir bu adam. beşar esad bunu sürdürmek için yeterli altyapıya sahip biri olduğunu bana kalırsa çoktan ortaya koydu.

a) emperyalist propaganda. renkli karşı-devrimler, latin amerika karşı-devrimleri hepsi bunu anlaman için kaos içerisindeki paterni görmeni sağlayacak durumlar. biz söylemeyelim. hepimiz eşit insanlarız. düşüncelerimiz gerçeğe yakınlık açısından eşit olabilir mi peki sence babajo? sence herkesin kendi görüşünün ayrı birer doğruyu temsil ettiği bir durum mu bu? aynı şeyler her yerde yapıldı. bakarsan görürsün. burada bunun neden emperyalist propganda olduğunu anlatmak için çok ama çok fazla şey söylenebilir. uzun şeyler zaten okunmuyor, ayrıca klişelerle mecburen doluyor ortalık.

onun yerine sana bir soru sorayım: dünyada benzer söylemlerle iç işlerine karışılan "egemen" devletler karışma sonrası "egemen" kalabilmişler mi?

yani öncesi ne, sonrası ne, elden ne çıkmış, ele ne geçmiş, bu ülkelerin ortak yanları varsa bunlar neler?

suudi arabistan'ın iç işlerine bu zamana dek karışılmayıp bundan sonra karışılırsa mesela neden olur?

ben beyin yıkama amacında değilim o nedenle artık dümdüz yazmak yerine sokrates modelini uygun görüyorum. sen bak, sen düşün, sen gör.

b) evet edilebilir, zaten tüm bu işlerin sonunda, ömrümüz görmeye vefa eder mi bilemeyiz, ama ortadoğu'nun rönesansı geliyor. temelinde kapitalist olan ama üretime dayanmaktan da çıkmış olduğu için beklenenden hızlı şişen bir ekonomi yüzünden ulus olmayan şirketlerin çıkarları için uluslar kendi ayaklarına kurşunu sıktılar ve batı gerici olarak kalmasını dilediği ortadoğu'nun devrimini artık yavaşlatamıyor, hızlandırıyor çünkü ortadoğu'da artık dünya dengelerinin de nato ve un'den brics, avrasya ve şangay birlikleri ve bunların bundan sonra oluşturacakları askeri kuvvetlere kaymaya başladığı bir sırada, bu birliklerde başat olarak gözetilen şeylerden biri ülkelerin egemenlikleri ve bağımsız ekonomiler olduğu için finans kapitalin ihtiyaç duyduğu sömürü maddesi elden çıkacak. çin'in parası da rezerv parası olmaya yaklaştığından ve bu olduğunda abd dış borcunun tahsiline başlanacağından avlananın avcı olduğu bir döneme girilecek.

siz sanıyor musunuz ki rusya ve çin kendilerinin ve kurdukları birliklerin kendi güvenlerini tehlikeye attığı bir ortadoğu hizalanmasına, yeni dünya düzeni'ne izin verir?

o nedenle uzun vadede türkiye'ye ne olacağını bilemem ama o kürdistan kurulmayacak, kurulamaz yani. fakat türkiye önünü görmemeye devam ettiği ve kukla olmayı sürdürdüğü sürece yine bölünebilir. ancak ortadoğu'nun parçalanması rusya'nın ve çin'in zamanla parçalanması demek. rusya ve çin de kucak açıp beklemedi. birlikler kuruldu. bu birlikteki ülkeler ulusal bağımsızlıkları en başta kabul eden ve buna dayalı olarak ticari anlaşmalar yapan ülkeler. bu olduğunda abd'yi sosyalist bir yönetim bekliyor, onu da söyleyeyim hatta.


yine uzun oldu... sonuç olarak: ortadoğu da ulusal egemenlikler ön planda, bu da empryalizmin maşası olan politik islamın artık izole olup eriyeceği bir dönemi beraberinde getirecek. bu çok belli de bu ne kadar zaman alır, onu da ben göremiyorum. esad gibileri zaten atatürk'ün oluşmasına ilham olduğu baas ekolünden geliyorlar. bizdeki ittihat ve terakki gibi. ortadoğu'da yok edilmek istenen bu grup idi çünkü petrolü millileştiren bunlardı. işte şimdi bu ülkeler baasçı yönetimleri olsun olmasın, büyük çoğunluk olarak bahsettiğim birliklere teker teker giriyorlar. suudi arabistan'ın da işi bitiyor bu arada, abd'nin suudilere tekmeyi koyacağı gibi haberler okuyorum bu aralar. ortadoğu'da dibe vuruldu, bundan sonra sadece yükseliş var ve esad'ın suriye'yi tek parça halinde tutması en kritik olaydı. bitti, esad ister yönetimden çıksın ister çıkmasın, bu savaşı kazandı.


benim gördüğüm bu. bunlara katıl demiyorum. ama ben sorular sorduğumda cevap olarak bunları görüyorum.
  • godoşu beklerken  (12.02.16 10:13:56 ~ 10:26:35) 
godoş keke ben bu soruları objektif bir bakış açısıyla yazdım, yani benim düşüncelerimi içermiyorlar. retorik değil hiç biri, sağda solda okuduğum bilgileri ışığında ortalama bir insanın aklına takılabilecek şeyleri sormaya çalıştım. kendi görüşümden bağımsız değerlendirme istedim yani, benim fikrimi değiştirmek zorunda değilsin. kaldı ki ben de seninle aynı fikirdeyim anlattığın çoğu şeyde. tek katılmadığım taraf ortadoğunun gidişatı konusu, daha inilecek çok dip olduğunu düşünüyorum, olumlu bir beklentim yok yakın-orta gelecekte.

neticede, benim fikirlerimin bir önemi yok yani. uzun uzun cevap verdiğin için teşekkür ederim, sana puanım dohuz!
  • baba jo  (12.02.16 10:45:37 ~ 10:45:56) 
keke ne babaco keke ne?! seni tüm ciddiyetsizliğimle kınıyorum, uzun cevap okuduğun için benim sana puanım 10 (duygularım var).

benimki sütten ağzı yanma modu, habire disclaimer geçiyorum; bizim dediğimize bakmayın, kendi sağlamanızı yapın babında çünkü iki türlü de gördüm: bi bok bilmiyorsuncular, peki başka ne olacakçılar. yani tamamen doğru veya tamemen yanlış şeyler söylendiğini düşünecek kadar dogmatik ya da kafası karışık/telkine açık olanlar. aman dedim yani.

ortadoğu daha fazla kan gölüne dönebilir bu arada. netleştireyim, daha da karanlık bir çağa girmez, düşünce devrimleri geliyor bana kalırsa ve bütünlüğünü de uzun vadede koruyacak yani new world order gerçekleştirilemeyecek bence, söylediğim de o. yanlış anlatmış olmayayım da. yoksa bu dönemin insanı epey acı çekeceğe de benziyor zaten.
  • godoşu beklerken  (12.02.16 10:53:54 ~ 11:04:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.