[]

Patron beni nasıl kovabilir?

Ben istifa etmediğim sürece, ya da herhangi bir kusur işlemediğim sürece performans yetersizliği ile hangi prosedür ile kovabilir?

Şifahen, "3 hafta içinde şunu yapmazsan kovarım." demesi yeterli midir?


 
iş tanımına binaen, yerine getirmen gereken sorumlulukları yerine getirmediğini ispat ederse kovabilir, uyarılardan sonra.


  • interview with the vampire  (11.02.16 10:27:01) 
yazılı, sözlü, benim haklarım?

daha önce kovulan var mı bu şekilde, damdan düşen:))
  • merak ediyorum  (11.02.16 10:34:03) 
bildiğim kadarıyla, kurallar uyan bir şirkette performanstan dolayı işten atılma şöyle oluyor:

-önce performans notunu kötü verip sana bir gelişim planı yapıyorlar. (yani diyor ki, performansın kötü, bunu iyileştirmek için bi plan yapmamız lazım.)

-sonra şayet seni kovmaya niyetli ise, genelde 6 ay sonra bu gelişim planı üstünden sana yine geribildirim veriyorlar ve gelişim planı da işe yaramadı deyip bir düşük not daha veriyor.

-sonra da artık özgürce kovabiliyor.

lakin bu genelde böyle işlemiyor. şayet bu kurallara göre değil de, "perfprmansın iyi değil" diyerek seni gönderirse dava açarsın ve rahatlıkla kazanırsın. örnekler mevcut.
  • whatyougetiswhatyoudid  (11.02.16 10:34:40) 
senden önce kovulan biri varsa onunla konuş.
bu konuda senin patronunu en iyi taniyan onunla yillardir calisan degil, isten çıkarilan kisidir.

sadece bu soruya göre konusacak olursak gerçeklesmesi mümkün senaryolar dile getirmiş olacağız.
ayrica, onun senin hakkini korudugunu gördüysen, düşünüyorsan bu zaman zarfi içinde, kovma olasiligi çok daha az olur.
  • 1adam  (11.02.16 10:36:41) 
türkiye burası. elbette ki vardır damdan düşer gibi kovulan da. hakkını aramayı bilmek lazım o zaman. süreç whatyougetiswhatyoudid in dediği gibi işlemeli.


  • interview with the vampire  (11.02.16 10:36:46) 
şifahen söylemesi yeterli olmaz, öncelikle yazılı olarak size bildirimde bulunması lazım "satışlarınız düşüyor, 3 hafta içerisinde şu kadar satışta bulunun diye". daha sonra sizin ifadenizin alınması gerekiyor, "böyle böyle satışın düşmüş, neden?" diye. siz de bunları gerekçeli olarak anlatırsanız, çünkü ekonomik sıkıntılar, euro/dolar'ın yükselmesi vs, bu durumda yine kovamaz.

işyeri dara düştü satış yapamıyoruz diye de kovamaz. ultima ratio (feshin son çare olması ilkesi) olarak aratırsanız internette gerekli bilgileri bulabilirsiniz.

tüm bunlara rağmen kovarsa ve ankaradaysanız hukuk büromuza bekleriz :)
  • trajikomix  (11.02.16 10:38:38 ~ 10:39:19) 
yatın kalkın bu ılımlı kapitalizme dua edin beyaz ve mavi yakalılar olarak. sizi işe alan patron, paranızı veren patron, sonra doğru düzgün çalışmadığınız için sizi işten çıkarmak için bi ton prosedür izlemek zorunda kalan yine patron. yazık böyle sisteme.


  • victum  (11.02.16 10:44:19) 
daha geçen hafta, "kendinden beklenenleri yerine getirmediği" için bir arkadaşımız çıkarıldı. gayet oluyor, çok damdan düşer gibi olmuş olduğunu da sanmıyorum. sonuçta bir beklenti var çalışandan. ilk anlaşma anında çalışan çok önemsemediyse bu beklentileri, damdan düşer gibi gelebilir o zaman.


  • loveinaflipbook  (11.02.16 10:46:40) 
@victum patronlara duacıyız allah razı olsun.


  • merak ediyorum  (11.02.16 10:48:40) 
@vitcum
görüyorum ki aramızda işverenler var:) victum haklı bir yerde, sonuçta belli bir işin yapılması için para ödeniyor ama şöyle de bir durum var ki işçi diye köle muamelesi yapılmaması gerekir ancak uygulamada herkese köle muamelesi yapılıyor.

  • trajikomix  (11.02.16 10:50:18) 
@victum patron eğer kendi yapacaksa bize verdiği işleri, buyursun yapsın böyle bir şeye de mecbur kalmasın? :)
kendi işinizi yapıyorsunuz sanırım.

  • interview with the vampire  (11.02.16 10:53:18) 
istifa et abi begenmiyorsan.
bir maas koparicam diye kovdurmaya calisiyorsan ayip yani kendi vaktini de insanların vaktini de bosa harcamis oluyorsun bu sekilde.

  • kingcyrax  (11.02.16 11:07:21) 
@victum olayı abartmaya, olduğundan daha yüce göstermeye de gerek yok. patron keyfinden ya da sevap olsun diye almıyor kimseyi işe, kendi kazanacağı parayı sağlasın diye, o işleri yapsın diye alıyor. parayı da aynı sebepten veriyor, sonuçta patron her zaman daha fazla kazanır (az kazanıyorsa patronluğu bilmiyordur ya da salaktır). tüm prosedürleri de kendi çıkarları için yapar işverenler, devlet bu şekilde istemiş. yoksa kapitalizm işverene yarar, çalışana değil. işverenler kendilerini tanrı gibi görmesin, komik oluyor gerçekten. altında çalışan kimse olmazsa işverek hiçten farksız maalesef.


  • loveinaflipbook  (11.02.16 11:10:19) 
sebep göstermek zorunda değil, tazminatını verip çıkartabilir diye biliyorum.

www.muhasebetr.com
  • tukenmez adam  (11.02.16 11:38:43) 
arkadaşlar benim işveren olmam önemli değil. objektif de baksam parayı veren düdüğü çalmalı diye düşünüyorum. patron kendine para kazandırmayan işçiyi neden tutsun ki, göndermek ister. gönderirken de bu kadar prosedürle uğraşmamalı, yararlı olmayan işçiyi direk çıkarmalı(kıdem tazminatını vererek). o yüzden lütfen işimizi düzgün yapalım, kimse kimseyi üzmesin:)


  • victum  (11.02.16 11:48:17) 
Işler kötü diye çıkaramıyor mu, maaş vermek için götünü mü elletcek patron


  • imparatorolmayikolaymisandin  (11.02.16 11:55:34) 
yargıtay 9.hukuk dairesinin performans ile ilgili 10 Aralık 2015 tarihli kararı: ''Performans, en basit tanımıyla verimliliğin ölçülmesidir. İşçinin iş sürecinde harcadığı ve işin üretimine kattığı emeğin ka­litesi ve düzeyi, işçinin performansını oluşturur. Birim zamanda işçinin harcadığı emeğin sonucu olan üretimin düzeyi ise işçinin verimliliğini gösterir. Başka bir anlatımla performans, iş sürecinde yer alan eme­ğin bir boyutu, verimlilik ise birim zamanda harcanan emeğin sonucudur. Buna göre performansı yüksek olan işçinin verimlilik düzeyinin de yüksek olması beklenir.

İşçinin performans ve verimlilik sonuçlarının geçerli bir nedene dayanak olabilmesi için objektif ölçütlerin belirlenmesi zorunludur. Performans ve verimlilik standartları işyerine özgü olmalıdır. Objektiflik ölçütü o işyerinde aynı işi yapanların aynı kurallara bağlı olması şeklinde uygulanmalıdır. Performans ve verimlilik standartları gerçekçi ve makul olmalıdır. Performans ve verimlilik sonuçlarına dayalı geçerli bir nedenin varlığı için süreklilik gösteren düşük veya düşme eğilimli sonuçlar olmalıdır. Koşullara göre değişen, süreklilik göstermeyen sonuçlar geçerli neden için yeterli kabul edilmeyebilir. Ayrıca performans ve verimliliğin yükseltilmesine dönük hedeflere ulaşılamaması tek başına geçerli neden olmamalıdır. İşçinin kapasitesi yüksek hedefler için yeterli ise ancak işçi bu hedefler için gereken gayreti göstermiyorsa geçerli neden söz konusu olabilir.

Diğer taraftan, performans değerlendirilmesinde objektif olabilmek ve geçerli nedeni kabul edebilmek için, performans değerlendirme kriterleri önceden saptanmalı, işçiye tebliğ edilmeli, işin gerektirdiği bilgi, beceri, deneyim gibi yetkinlikler, işyerine uygun davranışlar ve çalışandan gerçekleştirmesi beklenen iş ve kişisel gelişim hedeflerinde bu kriterler esas alınmalıdır. Bir başka anlatımla, çalışanın niteliği, davranışları ve sonuçta ulaştığı hedef önemli olmaktadır. Bu kriterler çalışanın görev tanımına, verimine, işverenin kurumsal ilkelerine, uyulması gereken işyeri kurallarına uygun olarak objektif ve somut olarak ortaya konmalı ve buna yönelik performans değerlendirme formları hazırlanmalıdır. İşyerine özgü çalışanların performansının değerlendirileceği, Performans Değerlendirme Sistemi geliştirilmeli ve uygulanmalıdır

İşçinin, deneme süresi de belirli (ki bu en az altı ay olmalı)bekleme süresi içinde saptanan mesleki özelliklerine dayanarak, bu süreden sonra performans ve verim düşüklüğü nedeniyle iş sözleşmesi feshedilirse bu geçerli neden olarak kabul edilemez. Yani bu süre içinde işçinin çalışma standartları ve mesleki özellikleri daha sonraki performans ve verimlilik ölçümü bakımından işverenin kabul ettiği sınırlar olarak dikkate alınır. Ancak bu sınırların altına düşülmesi ve bunun süreklilik göstermesi halinde geçerli neden doğabilir. İşveren, bu sınırların üstünde bir performans ve verimlilik beklentisinde haklı olduğunu ileri sürüyorsa, bu beklentiyi doğrulayacak eğitim ve iş koşullarının iyileştirilmesi gibi performans artırıcı olanakları sağladığını da kanıtlamalıdır.''
  • ganbatte  (11.02.16 12:21:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.