[]

Hukuki Bir Soru (mirasın reddi) (önemli ve hassas bir konu)

Biraz dağınık yazmış olabilirim ama hızlı hızlı değil de dikkatli okursanız çok sevinirim:

Şimdi geçen Ekim ayında ölmüş biri var. Bu kişi ölmeden çok önce Garanti Bankası'ndan 10000 TL civarında bir kredi çekmiş. Banka, krediye ek olarak bir de tam ne olduğunu benim anlayamadığım bir sigorta yapmış. Kredinin borcu tamamlanmadan vefat ediyor bu kişi. Vefat nedeni, böbrek yetmezliğine bağlı kalp krizi (diyalizdeyken ölüyor). Aslında böbreklerle ilgili sorun, bankadan krediyi çekerken de vardı.

Bu kişinin ölmeden önceki tek gelir kaynağı, rahmetli babasından (emekli astsubay) aldığı üç aylık maaş. Bu kişi erkek ve doğuştan engelli aynı zamanda (belden aşağısı tutmuyordu). Peki banka bu kişiye nasıl bu kadar kredi vermiş derseniz, bu kişinin çok sevgili (!) ablası, kendi iş yerini kardeşinin üzerine gibi gösteriyor. Dolayısıyla banka "ooo bunun iş yeri varmış, iyi iyi." diyerek veriyor krediyi. Zaten kredi de abla için çekiliyor... Sonra abla bu krediyi ödeyemez hale geliyor.

Abla, kardeşi vefat edince de "ooh iyi bari, ben bu krediyi ödemem zaten artık" sanıyor. Açıkçası herkes öyle sanıyor. Ama maalesef öyle olmuyor. Banka "bu şahsın hastalığı önceden beri varmış, hastanede tedavi görmeyi reddetmiş" deyip borcu silmiyor. Ölen kişinin annesine bir güzel icra için ihbarname geliyor.

Şimdi ölen kişinin annesi, ki onun da tek gelir kaynağı çok seneler önce vefat etmiş olan kocasından aldığı üç aylık maaş, ne yapacağını bilemez halde. Birileri "reddi miras talebinde bulunun" demiş, bunlar da bulunmuş. 23 Şubat'ta mı ne mahkemeleri varmış. Ama başka biri de "geliri de, mal varlığı da olmayan kişilerin mirasını reddetme gibi bir durum olamıyor. borçları her türlü ödemek zorundasınız" gibi bir şey demiş.

Doğrusu nedir? Ne yapmak gerekir? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Zira "ölen kişi/ablası/annesi" gibi tanımlamalar kullandım ama aslında bana çok yakın kişiler de, içim el vermiyor bana yakınlık derecelerini belirtmeye, çünkü cidden çok sinirli ve aynı zamanda üzgünüm...

 
aktif malvarlığı olsun olmasın miras reddedilebilir. ölen kişinin son ikamet yerindeki sulh hukuk mahkemesinde ölümden sonra 3 ay içinde dava açması lazım mirasçıların.


  • loser blueser  (10.02.16 20:06:26) 
bu arada tabi icraya da itiraz etmek gerekir süresi içinde, onu da takip etmek lazım ayrıca.


  • loser blueser  (10.02.16 20:11:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.