[]

Neden dünya bize dusman?

Ciddi cevaplar istiyorum, mümkünse bizden korkuyorlar ekseninde olmayan.

Yani bugün rusya da Amerika da ab de türkiyeye karsi kürtleri destekliyor. almanya yillardan beri pkkya finansal destek veriyor. hemen hemen bütün ülkeler ermeni soykirimini taniyor. kibris konusunda bizimle ayni dusunen tek ulke yok. rus ucagini dusursen abd arkanda durmuyor, abd ucagini dusursen rusya arkanda durmuyor. natoya uye oluyoruz, cikarmak istiyorlar, NATO türkiye icin savasa girmez deniyor. rusya ile yakinlasiyoruz, arkamizdan kuyu kaziyor, esadi, irani destekliyor.

yani akpnin dis politikasini gram begeniyorsam namerdim ama ben kendim simdi dis isleri bakani olsam yanasacak ulke bulamazdim sanirim. tamam dis politikada dostluk degil cikarlar vardir denir ama koskoca türkiyeden kazanacaklari cikarlar ermenistandan veya kürtlerden daha mi az?

Yani cidden soruyorum türkiye neden hep dis politikada yalniz kaliyor ve yalniz kalmaya mecbur? bi azerbaycan var anasini satayim müttefik diyebilecegimiz, onlar da rusya korkusundan kafasini cikaramiyor.

 
düşmanlık diye algılamamak lazım,kim kiminle ortaklaşabiliyorsa,daha fazla menfaat elde edebiliyorsa ona yanaşıyor.
akp belli noktalarda yiğit davrandı: mavi marmara'da olduğu gibi, tayyip'in one minute çıkışı gibi.fakat bu yiğitlik bir süre sonra külhanbeyliğine dönüştü. bu durumun yarattığı sıkıntıyı akp içindeki muhalifler (bkz: hüseyin çelik) bile dile getiriyor.
kısacası aklı başında ve tutarlı bir liderimiz yok ki dış politikamız hiç değilse makul olsun.
  • rakicandir  (10.02.16 15:22:17) 
Ülkelerin dış politikasında çıkarlar önceliklidir, ama devletler halkının tutumunu da önemser. Sırf iç politikada partinin güçlü olması için bile bu böyledir. Örneğin Türkiye gidip Yunanistan ile diğer devletlerden daha iyi, sıkı fıkı olursa, halk Türkiye'de iktidar olan partiye olumsuz bakabilir.

Bundan yola çıkarak, saydığın şeylerde, Türkiye'nin müslüman bir ülke olmasının etkisi vardır diye tahmin ediyorum. Yani Avrupa halkları müslümanlara ve Türklere olumsuz bakınca onların devletleri de çekinir ilişkilerde.

Bunun yanında, öyle ya da böyle, Türkiye halen bir orta doğu ülkesi. Orta doğudaki ülkelerin hiçbirine güven olmaz.

Ayrıca işin şu boyutu var: bir ülke içindeki bazı grupları desteklersen, o ülkede istediğin zaman karışıklık çıkarma kartını elinde bulundurmuş olursun. PKK'ya gelen desteğin bir sebebi bu.

Bir de işe olaylar özelinde bakmak lazım:
- Türk devleti Kürtlere karşı ideolojik bir baskı yapmadı mı? Yaptı. (www.youtube.com
- Ermeni soykırımı dediğin şey, bir soyun kökünü kurutmak amacı veya kapsamında olmasa bile, öyle ya da böyle gerçekleşti.
- Kıbrıs konusunda ilk çıkartma haklı ancak ikinci müdahalede ve sonrasında, orada karışıklık sonlanmadan özerk bir devlet kurulmasına önayak olunması yanlıştı.
  • long live rock n roll  (10.02.16 15:27:23) 
ermeni soykırımı dediğiniz şey, soykırım kelimesini tanımlayan ve bulan kişinin soykırıma örnek olarak gösterdiği bi olaydır. yani son dönemlerde ortaya atılmış, dayanıksız bir iddia değildir. yalnızca türkiye'de böyle bir algı yaratılıyor. bence türkiye aleyhine olabilecek her şeyi "düşmanlık" olarak görmek biraz problemli.


  • nathanieltroy  (10.02.16 15:41:30) 
Dunya Turkiyeye dusman degil. Dusman olsa duramazsin.


  • f_d  (10.02.16 15:46:52) 
dünyada kimsenin dostu değil sadece çıkarları ortak
yanlış dış politika

  • basond  (10.02.16 15:46:57) 
Öyle bir şey yok, öyle anlatılmaya çalışılıyor. Demokratik bir ülke olsaydık örneğin birçok ülke bize hayran olacaktı ama biz bir Orta Doğu halkıyız. Uzaktan bakınca birbirini çamurun içine sokmaya çalışan pasaklı çocuklar gibi görünüyoruz.


  • Traveller  (10.02.16 15:48:56) 
devletler arası düşmanlığın sebebini bilemiyorum da halk tabanında türkiye'nin sevilmemesinin sebebi erdoğan'ın ışid'i desteklediklerini düşünmeleri.


  • victum  (10.02.16 16:02:36) 
Konuya hangi eksenden bakacağız? Devletler bazında mi sade vatandaş bazında mi?

Eğer devletlerde cevap iki temele dayanıyor: çıkarlar ve kültürel yakınlık.

Halka bakacaksak (ki asıl sorun burada) cevap çok daha kapsamli: Din farkı, kültür farkı, cahil halkın yurtdışına çıkınca yaptiklarinin tüm ülkeye mal edilmesi, arap olarak lanse edilmemiz, modern dünyaya neredeyse hiçbir katkımız olmayışı, saygı duyulacak çok az başarmiz olması falan filan.
  • sen git ben geliyorum  (10.02.16 16:10:25) 
rusya'nın uçağını düşürdük. amerika'yı da ışid konusunda hayal kırıklığına uğrattık. suriye ile dini, ırak ile etnik problemlerimiz var, ayrıca sınırlar bu kadar dağlık ve büyük olunca illa ki problem çıkıyor. en sevdiğin kankanla bütün gün aynı odada otursan illa ki bi iki kere kavga edersiniz. ermeniler çok rerörö, yunanlar çok yunanlar... iranla aramızdaki düşmanlık ise geçmişteki kız meselesine dayanıyor.


  • kaledekiyalnizlik  (10.02.16 16:17:34) 
din farki deniyor, suudi arabistanla abd ve avrupa tam müttefik. para olunca, petrol olunca sikinti olmuyor yani. ortak menfaat deniyor ama bu sefer de mesela abd ve rusya gibi iki rakip ulkenin cikarlari nasil pyd uzerinde ortak olabiliyor? veya Amerika rusyanin goz gore gore irandan sonra suriyeyi de kendi uydu ulkesi haline getirmesine ve ortadoguyu tamamen denetimi altina almasina neden ses cikarmiyor? NATO rusya karsiti diyorsun, turkiye soz konusu olunca beraber calismaya basliyorlar. atiyorum bir finlandiya rus ucagini dusurse natonun tepkisi cok daha farkli olurdu bence.


  • fayfim  (10.02.16 16:23:18) 
@fayfim

Kürtlerle yalnızca Türklerin arası kötü. Diğer yandan Kürtleri tüm dünya seviyor. Avrupalılar kadın gerillaların fotoğraflarını paylaşıyor. İŞİD gibi büyük bir düşmanla en çok savaşanlar Kürtler. Üstelik son aylardaki Kürt olaylarının siyasi olduğunu düşünüyorlar. Öcalan önceleri barış kelebeğiydi, Kürtler aslında çok zulüm görmüş bir halktı Türkiye için de.

Diğer bir durum da şu: Erdoğan çıkarların farklı olmasına dayanamıyor, hemen küsüyor. Mısır'la her konuda anlaşamayabilirsin de bir ülkeye küsmek de nedir! Kınarsın, desteklemezsin de küsmek dış politika için uygun değil. Orada duygu değil akıl önemli rol oynamalı.
  • Traveller  (10.02.16 16:27:44) 
"neden kimsenin umrunda degiliz?" daha mesru bir soru.


  • e haliyle  (10.02.16 16:30:43) 
@traveller

Benim sorum da bu iste. Kürtleri toplum olarak ozellikle seven bir irka henuz rastlamadim. Edirneyi gecince Türkler, Araplar, Kürtler vs hepimiz ayni kategorideyiz. Buna karsin bu topluluklar kendilerine rusya veya Amerika tarafinda bir konum bulabilirken türkiye devletler capinda bakinca kendine bir Partner, bir ortak Devlet bulamiyor. kürtleri abd destekliyor, cünkü iside karsi savastilar. rusya destekliyor, cünkü kürtler esatla isbirligi yapiyor ve ayni zamanda türkiyeye karsi bir kuvvet. ama mesela abd sirf isid gibi yapay bir kuvvete karsi 2 tane kiytirik sehirde savas kazandi diye 80 milyonluk koskoca devlet olan turkiyeyi bir kenara koyup pydye destek verebiliyor. pkkya bile irakta destek oluyor adamlar. müttefik olmana ragmen neden yapiyor Adam bunu iste. almanyaya yapmiyor mesela. fransaya yapmiyor. arabistana da yapmiyor ama turkiyeye karsi terör örgütünü besliyor.
  • fayfim  (10.02.16 17:09:36) 
Tüm bbunlar Türkiye'nin politikalarındaki sorunlar aslında. Avrupa Birliği bizi istemese de biz Avrupa'yı umursamayıp yine de reformlar yapıyor olsaydık; Türkiye ormanların yok edilmesiyle, gazetecilerin hapse atılmasıyla, tecavüz olaylarıyla... anılmasaydı bir de bunları savunmak için de arada Avrupa'da da oluyor diye açıklamalar yapılmasaydı; tüm bunlar yerine orman koruma yasalarımız, hayvan hakları yasalarımız, eşcinsellere evlilik hakkı veren yasalarımız, bisiklet yollarını uzatma çalışmalarımız... olsaydı. Bugün Türkiye daha saygın bir ülke olacaktı tıpkı Kanada, İzlanda, Norveç, Yeni Zelanda hatta Uruguay gibi.


  • Traveller  (10.02.16 17:23:34) 
(bkz: denge politikası)
(bkz: oyun teorisi)
örgütlü kürtler dindar/radikal vs değil, kürt hareketi türkiye geneline göre seküler, edirneyi geçince burjuva türk ve inşaat işçisi olmayan kürtler aynı çuvala giriyor, biz marabalar ayrı çuvaldayız.
  • kargn  (10.02.16 18:01:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.