[]

Marka tescil işleri?!

Şimdi ben anlamıyorum. Yeni bir yer açıyoruz diyelim. Biz başka cafelerin isimleriyle çakışmasın diye henüz tescil edilmemiş bir isim arayışındayız. Ama etrafa bakıyorum, ülkede binlerde "Çınaraltı Cafe" var mesela. Bu nasıl oluyor?
Bu adamların şirket adı farklı, tabela adı farklı olabilir mi? Kanuna göre bu mümkün mü?

Bizim irtibat halinde olduğumuz patent firmasındaki temsilcinin de bir dediği bir dediğini tutmadı. Bi diyo ki "bulduğunuz ismin hangi dilde olduğu farketmez. eğer herhangi bir dilde patenti alınmışsa siz alamazsınız" . (yani mesela uyduruyorum, umut cafe varsa sen hope diye isim koyamazsın). Sonra aynı kadın bi de diyo ki "yok, yazılışı ve okunuşu farklı olan kelimeleri alabilirsiniz". Aklımı oynatacağım. Bu konuda ya da mevzuatı nasıl araştırabileceğim konusunda bilgisi olan var mıdır?

 
eksisozluk.com

Çınaraltı Cafe örneğinden gidelim.

1- Markalar, kullanılacakları sınıflara göre alınırlar. Örneğin cafecilik hizmetleri, yanlış hatırlamıyorsam 43. sınıftaydı.
2- Markalar, Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilir. Ülkemizdeki pek çok kişide marka tescil bilinci olmadığı için, tabelaya koydukları ismi marka sanmaktadırlar.
3- Bazı istisnalar dışında, bir kişinin 43. sınıftaki cafecilik hizmetleri (yeme içme hizmetler esasen) için tescil edilmiş Çınaraltı markası varsa, o kişinin benzer başka markaları engelleme hakkı vardır.
4- Bu kişiler bazen markanın kendilerine sağladığı avantajları kullanmak isterler ve diğer Çınaraltı isimli cafeleri, lokantaları vs. engellerler.
5- Nasıl engellerler?
5a- Başka bir işletme Çınaraltı markası için başvuru yaptığında TPE'ye itiraz ederler.
5b- Başka işletmeler herhangi bir marka tescili yaptırmadan Çınaraltı ibaresini kullanmakta iseler, marka hakkına tecavüz davası açarlar.

Danıştığınız kadın muhtemelen farklı bağlamlarda söylemiştir o dediklerini. Umut diye tescilli bir marka varsa, siz de aynı sınıflar için UMUT marka başvurusu yaparsanız TPE zaten kendiliğinden reddeder. Bir şekilde gözden kaçsa bile Umut markasının sahibi itiraz edebilir.

Özetle diyeceğim şu: Orijinal bir isim bulun. Ne kadar anlamsız o kadar iyi. Hiç kimse gelip "benim markama benziyor" diyemesin. Sizin iyiliğiniz için diyorum bunu. Bir kişi size dava açsa, o davayı sürdürmenin getireceği finansal yük bile çok fazla olabiliyor. Ne kadar orijinal o kadar iyi.
  • starborn  (08.02.16 09:45:02 ~ 09:54:44) 
yok. bu konuda zihnini aydınlatacak bir mevzuat falan yok.

çalıştığın firma dandik, onu değiştir.
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (08.02.16 12:56:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.