[]

Şu an tutuklanan biri en geç ne zaman hakim karşısına çıkarılmalı?

24 saat mi 48 saat mi




 
detayları olmadan soruya cevap vermek pek mümkün değil. ben şuraya copy-paste yapayımsiz kendi durumunuza göre süreyi ve muhtemel uzatılma süresini de hesaplayın isterseniz.

1. Normal Suçlarda

Gözaltı süresi, CMK’nun 91. maddesinin 1. fıkrasında, ‘Gözaltı süresi, yakalama yerine en yakın hâkim veya mahkemeye gönderilmesi için zorunlu süre hariç, yakalama anından itibaren yirmi dört saati geçemez. Yakalama yerine en yakın hâkim veya mahkemeye gönderilmesi için zorunlu süre on iki saatten fazla olamaz’. Aynı maddenin 3. fıkrasında, ‘Toplu olarak işlenen suçlarda, delillerin toplanmasındaki güçlük veya şüpheli sayısının çokluğu nedeniyle; Cumhuriyet savcısı gözaltı süresinin, her defasında bir günü geçmemek üzere, üç gün süreyle uzatılmasına yazılı olarak emir verebilir. Gözaltı süresinin uzatılması emri gözaltına alınana derhal tebliğ edilir’ şeklinde düzenlenmiştir.

2. Terör Suçlarında

Terör suçlarıyla ilgili olarak CMK’nun 251. maddesinin 5. fıkrasına göre, 91. maddenin 1. fıkrasındaki yirmi dört saatlik gözaltı süresi kırk sekiz saate çıkarılmıştır. Eğer terör suçunun şüphelisi, olağanüstü hal bölgesinde yakalanmışsa, 91. maddenin 3. fıkrasında dört gün olarak belirlenen uzatma süresi yedi güne çıkarılmıştır.
  • arma aski  (08.02.16 07:42:45) 
Hocam bi durum degil de bi soru görmüştüm bugun aynen bu şekildeydi. Anayasamıza göre tutuklanan ya da yakalanan kişiler en geç ne kadar süre içerisinde hakim karşısına çıkarılmalı.
Sorunun cevabına 48 saat demiş ama geçen senenin sorusu. Geçen sene iç güvenlik yasasi cmk değişiklikleri baya tartısılmıstı o yğzden güncellenmiştir diye düşündüm.
Şimdi bu haliyle sorunun cevabı 24 mü olur. 2015te 48 den 24 e mi değiltirilmiştir
  • sylow  (08.02.16 08:14:23) 
öncelikle soru yanlış:) anayasada tutuklulukla ilgili bir ibare yok, ceza muhakemesi kanununda geçer bu süre.

yukarıda arkadaş belirtmiş, terör suçlarında değiştirildi süre. onun harici hala 24 saat. en fazla da 96 saat sürebilir 3 kez uzatılmayı da sayarsak.
  • trajikomix  (08.02.16 12:16:24) 
Yani cmk olarak sorulsaydı normal durumlar için 24+12 olmalıydı degil mi


  • sylow  (08.02.16 19:39:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.