[]

Suni et üretildi, Kurban kesmek tarihe karışacak mı?

Amerikada startup projesi olarak başlayan ve hedefine ulaşan bir grup bilim insanı sonunda suni eti üretmeyi başarmışlar.

Gerçek etin hücrelerini kopyalayarak, ürettikleri suni eti gerçeğinden ayırt etmenin mümkün olmadığını söylüyorlar.

Bu proje hedefine ulaştığı zaman, Yani maliyetler iyice düşerse ve Suni etin dünyada herkese ulaşması sağlanırsa Kurban kesme alışkanlığının da bitmesi gerekmiyor mu?

Kurban Kesmek tarihe mi karışıyor.?


www.cumhuriyet.com.tr

 
Suni et teknolojisinin gelişmesi demek gerçek etin fiyatının çok artması, sadece zenginlere kalması demek. Kurban kesmek olayının bitmesi mümkün değil.


  • roket adam  (03.02.16 16:24:06) 
Kurban kesmek bir alışkanlık değil, İslam dinince vaciptir. Tarihe karışması söz konusu değil. Kur'an'da "Rabbin için namaz kıl ve kurban kes"(Kevser suresi) geçer, kurban kesmek İslam'a bir kültürün etkisi sebebiyle sonradan girmiş değildir.

İmanın şartlarından biri de Kuran'a imandır. Kuran'daki herhangi bir ayeti yok saymak şartlardan birinin olmadığını gösterir.
  • fakyoras  (03.02.16 16:27:57 ~ 16:51:28) 
kurban kesmekle suni et arasında nasıl bir bağıntı varki kurban tarihe karışsın.


  • lprytk  (03.02.16 16:28:55) 
Bu mantıkla namaz kılan robot yapılınca "Namaz kılmak tarihe karışacak mı" diye sorabilir misin?


  • Son Müzakereci  (03.02.16 16:31:03 ~ 16:31:42) 
35 yıl sonra hulya avşar kurban niye kesiyorsunuz suni et dağıtın diyecek. Medya bunu tartışacak.


  • dieselsingle2  (03.02.16 16:31:51) 
evet tarihe karışacak. yani karışması gerekir.
Kurban kesme işi aslında fakir fukaraya, yiyecek bulamayana iyilik yapmak, senin yediğini onun da yemesini sağlamaktır. gerçek islam bunu söyler.

"Arap kültürü etkisindeki islam ise, "kurban kes, bunun havasını da herkese at" şeklide buyurur. Yani eğer niyetiniz gerçek islamdaki gibi fakir doyurmak ise, kurban kesmeyi bırakmanız ve doğaya, hayvanlara daha fazla zarar vermeden bu besini dağıtmanız doğru olur.

her şey niyet aslında.
  • theli  (03.02.16 16:42:50) 
@theli +1000

Bunu her yerde herkese açıklamaya çalışıyorum ancak insanlar o kadar dogmatik ki, yazan neyse ona yöneliyorlar. Arkadaşlar sizce de mümkün mü ya kaç sene öncesinin şartlarının hala birebir uygulanabilmesi? Ufkunuzu biraz genişletin ne olur. Ramazan'da tüm gün aç kalıp iftarda masayı üç bin çeşit yemekle donatan insanlar geliyor aklıma siz böyle dedikçe. E adam kitaptakinin aynısını yapıyor mu? Yapıyor. Niyet? Yok. Bu adam ibadet mi etti şimdi? Evet diyorsanız üzülürüm halinize.

Evet arkadaşım kısa vadede olmasa da uzun vadede bunun tarihe karışması gerekir. Ama bu coğrafyada zor.
  • piremses  (03.02.16 17:05:54) 
1-kurbani turklerin araplardan daha cok onemsedigi bir gercek. islamdan onceki kulturden gelen bir olay cunku.

2- bu nedenle kimse kurban kesmeyi birakmaz.

3- yapay et yayginlassin normal eti agzima surmem. beyond meat'i deneyenler, gercek tavuktan farkinin olmadigini soyluyorlar. bill gates direkt olarak destek veriyor bu projeye.

merak edenler icin:
www.youtube.com
  • bohr atom modeli  (03.02.16 17:27:19 ~ 17:28:12) 
kurban kesme olayi islama kendisinden once gelen dinlerin ve kulturlerin bir yadigari oldugu icin sadece ihtiyac sahibine iyilik etme degil, kan akitma amaci da vardir, yani kelimenin tam anlamiyla o hayvan allah icin kurban edilir. gozunuzun onune bakire kurban eden antik toplumlari da getirebilirsiniz, buna inanan birine bak artik gerek kalmadi nasil diyemezseniz.
gelelim suni et olayina, hersey maliyete bakiyor, ne yazik gida sektoru ile ilgilenmis ve biraz okumus insanlar icin durumun ne kadar vahim oldugu ortada. cok fazla insan var, yeterli tarim arazisi yok, buyuksehirlere goc artiyor, herkesin saglikli beslenmesi su anda istatiksel acidan mumkun degil. bu bilgiler isiginda bu denklemde suni etin varligi maliyetleri ne kadar etkiler bilmiyorum, mesela bildigim kadariyla karadan fazla okyanus var, en fazla tuketilen hayvansal protein kaynagi balik urunleri, en ucuz protein kaynagi ise bocekler. en pahali ve cevreye en zararli protein kaynagi icin buyukbas hayvan. buyukbas hayvan yerine suni et uretimi olacaksa o kalem altinda basarili olabilir, fakat ben pek cok insanin want2die'in gosterdigi tepkiyi gosterecegini dusunuyorum.

  • mavicorap  (03.02.16 17:30:19) 
1 kilo eti 40.000 dolara üretebiliyorlarmış. daha yıllar var bunun tüketiciye ulaşması için, kafanı yorma. kavurmaya devam.


  • loser blueser  (03.02.16 17:45:44) 
Kurban kesmek ile suni et haberini iliskilendirmen gerçekten çok güzel olmuş ilk aklına bu geldi herhalde...

Denildiği gibi et elit yiyecek olur. Besin değeri de duzgun olmaz onun zaten. Kurban da bitmez ama hayvanlar azalıp pahalilasacagi icin kwsebilecek kesil çok azalır
  • nucleon  (03.02.16 18:21:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.