[]

Şeker hastası olur muyum?

Ailede babamda tip2 şeker var, dedemde de vardı.

Bende şuan tip1 de tip2 de yok. Kilo sorunum yok. 5 yaşından beri aşırı miktarda tatlı yiyorum. Küçükken bisiklete asarmışım meyve suyu ve kek poşetini, onunla gezermişim evde.

Meyve suyu, hazır kek, bisküvi, vb piyasada ne varsa hemen hemen hepsinin tadını biliyorum. Evden hiç eksik olmaz bunlar, tatlı ve tuzlu şeyler çok hoşuma gidiyor. Günde yarım litre meyve suyu, en az 7-8 tane bisküvi ve en az bir kek yerim. Bir şeyden çok değil de farklı şeylerden azar azar yiyorum ama 4-5 çeşit şey yediğim için miktar olarak çok oluyor tabi.

Böyle yaşaya yaşaya 24 yaşına kadar geldim, hiçbir sağlık sorunum yok. Bundan sonra meyve suyunu değil de en azından hazır kekleri ve kola-ice tea gibi şeyleri keserek şeker hastası olma ihtimalimi azaltayım diyorum, haftaya doktora da soracağım ama buraya da sorayım dedim.

Böyle devam etsem yakında kesin şeker hastası olur muyum yoksa 19 senedir yiye yiye artık bağışıklık kazanmış olabilir miyim?

 
Tip 2 için bütün şartları yerine getirmişsin. Yani görsel olarak kilo problemin yok gibi gözükse de içorganların etrafında yağ tabakası ne durumda bilemiyoruz. Belki de gizli obezsin.


  • angelus  (03.02.16 15:07:34) 
baban da herhalde 25 yaşında diabet olmadı?

en basit tabirle pankreasını yoruyorsun. onun da canı var insulin vere vere nereye kadar devam edecek? ben diyeyim, bırakır 5-10 sene sonra. ondan sonra şeker hastası oluyorsun zaten. öyle bağışıklık falan yok

stoktan yiyosun yani. bu stok seni 30 yaşına kadar da götürür, 90 yaşına kadar da. seçim senin
  • la noix  (03.02.16 15:08:34) 
Genetik olarak yatkınsın, dikkatli beslenmezsen belli bir yaşın üstünde olabilirsin, şu an için yaşının ileri olmaması ve kilo sorununun olmaması avantaj ama kötü beslenme ve zaman aleyhine işleyebilir. Uzman değilim ama bağışıklık kazanma diye bir şey olduğunu sanmıyorum. Bir de kilo sorunun olmamasına çok güvenme 30 yaşından sonra her şey değişebiliyo vücutta.


  •   (03.02.16 15:08:57) 
evet, olursun. bağışıklık kazanma diye bir şey yok.


  • sayns  (03.02.16 15:12:10) 
ananem ve annemde tip 2 diyabet var. diyabet konusunda gözlemlediğim kendine dikkat etsen dahi eğer genetikte varsa bi yaştan sonra illa ki çıkıyor. ben şekerli ve hazır şeylerden nefret ederim. kilo problemim yok. buna rağmen insülin direncim var ve gelecekte diyabet çıkma ihtimali de oldukça yüksek.

yani kendine dikkat et. zararın neresinden dönsen kardır.
  • rayde  (03.02.16 15:14:22) 
Anne babada şeker varsa şeker hastası olma riski daima var tabi ki. kesin olacaksınız demesek de her şeyi doğru yapsanız bile şeker hastası olma riskiniz var ama doğru yapmazsanız kesin şeker hastası olursunuz diyebilirim sanırım. kilo almamaya çalışın, beslenmenizi düzenlemeye çalışın. çok şeker yedim, şeker hastası oldum diye bir şey yok ama sizde zaten genetik yatkınlık varken bir de kilo alırsanız riskleri yükseltmiş olursunuz.

yapacağınız şeyler dediğim gibi belli. daha güzel beslenmek, daha çok spor yapmak. şekere bağışıklık falan olmaz, tam aksine tip 2 diyabet zaten ileriki yaşlarda çıkar.
  • fayfim  (03.02.16 15:14:34) 
Belli olmaz belki olmazsın. Kardeşim çayı bile şekersiz ıcıyodu suan Tip1 diyabet.


  • giggs  (03.02.16 15:27:08) 
sureci hizlandirmak icin elinden geleni yapmissin gercekten. simdi kessen ve saglikli beslenip spor yapmaya bile baslasan bu ileride olmayacagin anlamina gelmez. ama olacagin varsa da onu hizlandirdin.

isin kotusu halihazirda vermis oldugun zarari telafi edememek. yani sigarayi birakmak gibi degil bu. diyabeti biraz arastirmani oneririm.
  • jimicik  (03.02.16 15:44:51) 
ileride diyabet olmasanda başka hastalıklara yakalanma ihtimalin de yüksek gibi, sonuçta şeker bir tür zehir etkisi yapıyor aşırı tüketildiğinde. ben olsam şeker hakkında biraz araştırma yapıp, yediğime dikkat ederim.


  • christopher nolan  (03.02.16 15:52:24) 
cevaplar için teşekkür ederim.

@christopher nolan

öyle tabi, o yüzden kademeli olarak azaltmaya karar verdim. Bu tür şeyler yemek benim için artık bir ritüel haline geldiği için zor olacak ama bir şekilde bırakacağım.
  • hayirsiz  (03.02.16 16:00:44 ~ 16:01:42) 
stresli bir durum yaşadığın an olursun.


  • mesgul ve huzursuz  (03.02.16 16:16:20) 
mesgul +1
insani yaslandiran uc sey var; seker, gunes, sigara. bunlar icinde seker ve sigara butun vucudu batiriyor, sadece cilde etki etmiyor. yani kendi sigara iciyor gibi dusunebilirsin, bu yuzden yol yakinken birak. 24 daha cok genc. o yaslarda bunye yakiyor zaten, ama aliskanligin pekisiyor. kopek gibi kendini kosullandiriyorsun.

  • mavicorap  (03.02.16 18:01:46) 
bir araştırma yazısı okumuştum, haftada sadece 1 tabak beyaz pirinç pilavı yemek bile riski yemeyenlere göre yüzde 20 (tam hatırlamıyorum oranı) artırıyordu. elbette yenen her unlu-şekerli gıda oranı artırıyor. hele ki meyve suyu ve fruktoz... zaten şeker hastalığı da ileri yaşlarda ortaya çıkıyor çoğunlukla. bırak hacı bu gıdaları. bu yaşa kadar olmaman olmayacağın anlamına gelmez kesinlikle.


  • ya ben lan neyse  (03.02.16 18:12:00 ~ 18:12:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.