[]

Kritik Soru: Piyasa Nasıl?

gencolar, ticaretin içinde olan arkadaşlar veya piyasayı koklayanlar. Piyasalar şu anda nasıl? Para dönüyor mu? Büyük sıkıntı mı var? Varsa neden var, ne zaman geçer?

"piyasa çok kötü" tarzında bir yorumdan ziyade, örnek verebilir misiniz? Piyasa kötü daha geçen bir müşterimiz kapattı vs. tarzı?


 
böyle genel ifadeler, genel karşılık bulmak zorunda. kayak merkezlerinde piyasa süper, oto tamircileri bayram ediyor. ama antalya otellerinde işler kesat.

biraz daha spesifik olabilirsen, daha net verilere ulaşabilirsin.

benim çevremde piyasa gayet iyi. sözlük bile sıfır passat'ın en hızlı nasıl alınacağını konuşuyordu geçen. etrafımdaki firmalar hızla büyüyor ve yeni pazarlara açılıyorlar.
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (01.02.16 16:14:19) 
yaklaşık 2 yıldır yaptığım işi bırakmak zorunda kaldım. hangi sektör olduğunu söyleyemeyeceğim fakat farklı sektörde çalışan birçok insan tanıyorum. hepsinin durumu aynı. son zamanlarda birçok batık işletme haberleri alıyorum. döviz almış başını gitmiş. al sat yapayım desen vadesiz ürün alıp satamaz olduk. 90 gün vade istiyorlar 89 gün olsun desen gidip başkasından alırlar ürünü. dolar 2.00-2.20 iken başladığım sektörde kılımı kıpırdatamaz oldum. tavsiyem şu; eğer peşin satarım diyorsan, cafe,bar,berber vs. gibi peşin/kredi kartı ile satış yapacaksan gir ancak vadeli ürün satacaksan hiç bulaşma.

ne zaman düzelir? düzelmez dostum. bu ülke artık adam olmaz. eğer ak partili değilsen, içeride adamların yoksa, dolandırıcılık yapmayacaksan para kazanmak zor zanaat.

benden bu kadar. biraz umutsuz ve karamsar bir cevap oldu ama yaşadığımız şartları hepimiz görebiliyoruz diye düşünüyorum.
  • golazo  (01.02.16 16:20:07 ~ 16:21:42) 
dürüst ticaret yapacam dersen zor
ama yurtdışına mal satabilene piyasa bitmez, işin içinden gelip işi gerçekten bilen para kazanıyor (öyle ki ülkede ne hayvancılıktan ne marangozluktan anlayan var ne dökümden ne doğramadan artık, böyle işleri bilen adamlar hakketen kazanıyor)
ancak kurulu düzeni olmayan kişi nasıl iş yapar bilmiyorum. teşvikler imkanlar da zaten hep yandaşa çalışıyor. 40 senelik solcu eniştelerim AKPli oldu sırf bu yüzden; partili olmayan ticaret yapamıyor.
eskiye göre farklı olan şeyler: 1)vadeler uzadı, 5 sene önce benim sektörümde vade 15 gündü artık ayı geçtik, 3 ay olan sektörde de 6 ay normal oldu-diyor iş yapanlar.
2) borç ödememek normal oldu. karşılıksız çek zaten suç olmaktan çıktı. insanlar da borcunu kredisini ödememeye alıştı. eskiden ayıptı, artık değil. adam alıyor malı veriyor çeki, ortadan kayboluyor. işi yaptırıyor ödeme zamanı 40 türlü bahane. artık iş yapan insanlar bir de parayı tahsil edememe durumunu düşünür oldu.
  • niye ama  (01.02.16 16:36:29) 
akp li olunca ne oluyor evet akp liyim ..
işler bu aralar dövizdeki dalgalanmalar yüzünden dengesiz-kötü.

  • jamswety  (01.02.16 16:38:39) 
@jamswety ak partili olunca işin yürüyor. paranı alabiliyorsun. ama bu sadece ak parti için geçerli değil. hangi parti iktidar olursa olsun yandaşlar her zaman kolay iş yapar bu memlekette. bu bilinmeyen bir durum değil. böyle gelmiş böyle gidiyor. halkın düşünce yapısı değişmediği sürece, iktidarlar herkese eşit yaklaşmadığı, düzene birilerinin/bizlerin çomak sokmadığı sürece değişmez.


  • golazo  (01.02.16 16:59:54) 
@golazo akp ye oy vermek demek akp yi yalamak yutmak olumsuz durumlara da olumlu şekilde bakmak demek değildir.
doğru yapılanalara doğru yanlışlara yanlış demediğimiz sürece ideolojik insanlar olur çıkarız.

  • jamswety  (01.02.16 17:38:37) 
@jamswety ben farklı bir şey mi söyledim?


  • golazo  (01.02.16 17:51:17) 
@jamswety
diyelim bir yere tesis kuracaksınız yahut işletmeniz X işi yapacak, devletten ruhsat lazım, onay lazım, kredi teşvik ihale şu bu lazım
gidiyorsunuz kuruma/ il müdürüne/ daire başkanına
tabi ki sizi o işte "suyun başını tutan" her kim ise ona yolluyorlar diyorlar ki X bey her ne derse odur (yahut gitmene gerek yok, seni arıyorlar zaten Y hanım/bey şu işi kovalıyormuşsunuz, o işe biz bakıyoruz diye, bunlar genellikle danışmanlık adı altında hizmet ediyorlar, sağolsunlar geçen böyle bir eski bakanın genel müdürü, yeni danışman partili abimiz bir ruhsat işi için bizden tam 500k istedi, yarısı peşin yarısı izni alınca, sözleşme yaparız diye garanti de veriyor! eskiden rüşvetin belgesi yoktu artık var, buyrun size yeni Türkiye- pazarlık sünnet!
gidiyorsunuz X beye, iş atıyorum 5 milyon dolarlık bir iş o tarifeye bakıyor 250 bin dolar (bu parayı verirsen işin oluyor) bunun AKPli olma kısmı şu; AKPli isen en azından parayı kim ister, kime verilir, iş nasıl yürür bunu biliyorsun, anlatırlar yok AKPli değilsen onu da yapamıyorsun
ha AKPlisin bitti mi? hayır tabi ki parayı yine veriyorsun :)
yandaş isen ihale alabiliyosun denilen şey de bunun gibi, başta parayı verip ihaleyi alıyorsun sonra gecikmeye girince seni gayrımeşru olarak idare ediyorlar, paranı ihaleden çıkarıyorsun...
en azından sağlık, enerji, hayvancılık, ulaşım, inşaat sektörlerinde durum bu, başka sektörü bilmiyorum.
  • niye ama  (01.02.16 17:56:25) 
2015 agustos'a kadar bulundugum şubenin aylık ortalama cirosu 500 bin lira iken agustos itibariyle ibre aşağı döndü, rus ucak krizi ve sultanahmet saldırısıyla dibi gördük. gectigimiz ocak ayı 350 bin lira ciro ile son 5 yılın en kötüsü.
2015 yılı durağan başladı zaten, normalde %10 olan yıllık büyüme 0-5 civarı devam etti agustos'a kadar, sonrası tepetaklak.
bu turizm bölgesi.
şehir içine, işçi yerleşim bölgesine geçecek olursak, mahallenin süpermarketinin sahibi ile ara ara görüşüyorum adam gercekten alış fiyatının üzerine cok cok komik fiyatlar koyarak satmaya calisiyor. gercekten kurtarmayacak rakamlara. abi diyorum bu kar marjıyla deli misin sen nasıl ayakta duruyorsun, yok başka türlü olmuyor diyo adam. elektrik\kira\personel param cıksın su an şükrediyorum diyor. ki gercekten maliyet fiyatına satıyor neredeyse.

ekonominin göstergesi passatlar, sikimcity life inşaatları kabul edildigi müddetce bi tayyip gider bin tayyip gelir.
  • aksi kanitlanmadikca cocuktur  (01.02.16 18:04:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.