[]

tarih-coğrafya soruları

i.hizliresim.com

i.hizliresim.com

i.hizliresim.com

i.hizliresim.com

nasıl yapılır?

 
1. Tarih sorusu:

A şıkkı: Ülke ailenin sayıldığı için kardeşler ve bazı devletlerde ailenin büyük erkekleri arasında taht kavgaları görülmüş. Doğru.
B şıkkı: Uygurlar yerleşik hayata geçtiği için mimari gelişti, öncesinde yerleşemedikleri yerlere doğal olarak mimari bir eser veremiyorlardı. Daha doğrusu kalıcı bir eser pek yoktu. Doğru.
C şıkkı: Göçebe hayat tarzı aslında ordu-millet anlayışını geliştirir. İnsanlar toplu halde başka yerlere göç ediyordu, sağlıklı erkekler de bunun için gerekirse savaşıyordu. Yani biraz mecburi gelişme denilebilir. Doğru.
D şıkkı: İkili teşkilat adı üzerinde iki başlılık demek. Merkezi otorite çift başlılığı istemez, zayıflar. Doğru.
E şıkkı: Boylar federasyonu şeklinde örgütlenmenin bence göçebelikle bir alakası yok.

2. Tarih sorusu:

Sadabat paktı aslında güney doğudaki ülkelerle yapılan bir pakt. Türkiye, İran , Irak ve Afganistan var. Bu paktların sebebi İtalya ve Almanya'nın ikinci dünya savaşına zemin hazırlayan hareketleri. Türkiye de bu ülkelerin tehlikeli politikalarına karşı komşularıyla sıkıntı yaşamamak için bu paktları imzalamış. Gerçi ülkeler ikinci dünya savaşı sırasında bu paktın bütün maddelerine uymadılar, ama o ayrı konu. Yani birinci seçenek doğru.

Boğazlar sorunu tam olarak çözülemediği için Türkiye bu konuda tehlike gördüğü için girişimlerde bulunmuş. Bu da doğru çünkü İtalya yine savaşa zemin hazırlayan hareketleri sırasında orta doğu ve avrupa üzerinde tuhaf bir siyaset izliyordu. Boğazlar yine ciddi bir öneme sahipti ama kontrol tamamen Türkiye'de değildi, sıkıntı yaşanabileceği düşünülerek girişimlerde bulunuldu. Yani ikinci seçenek de doğru.

Borçlar sorunu 1928'de çözüldü ve ödenmeye başlandı. İkinci dünya savaşı sırasında doğal olarak ödeme sekteye uğradı ama yanlış hatırlamıyorsam 1954'de borçların tamamı ödendi. İtalya ile alakalı bir durum yok. Bu konu Lozan'da çözülemediği için sorun oldu, ama sonrasında 1928'de anlaşıldı. Yani bu seçenek bence yanlış.

3. Tarih sorusu:

Milletvekili seçimine doğrudan katılmak demek, vekili doğrudan seçebildiği tek dereceli seçim sistemi demek. İki dereceli seçim sisteminde halk milletvekilini doğrudan seçemiyordu. Seçtikleri bir seçkin grup milletvekillerini seçiyordu. Tek dereceli seçim sistemi bu problemi ortadan kaldırdı. Tek parti veya çok parti olayının halkın tamamen katılmasına bir etkisi yok. Burada tek parti olunca halkın başka oy verecek kimse olmadığı için mecburen 1 partiye oy verdiği düşüncesiyle şaşırtılmış. Bence doğru cevap yalnız 2. Ama bu soru tartışmaya açık ve bence gereksiz bir soru. Ama ösym müfredatına göre cevabı yalnız 2 büyük ihtimalle.
  • Abdurrahman  (01.02.16 14:26:15 ~ 14:27:20) 
çok teşekkürler


  • vacigok  (01.02.16 15:45:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.