[]

Tıbbi Marihuana / Medical Cannabis

selamlar,

Türkiye'de böyle bir izin var mı? son zamanlarda cannabis bitkisinin kendisinin ya da yağının kanserli hücreleri direkt hedef alarak yok olmalarını sağladıkları konusunda yazılar çıkmaya başladı. sanırsan daha öncesinde, sadece alınan ilaçların ya da kemoterapinin yan etkilerini azaltmak veya baskılamak için kullanılıyordu.

şu son yapılan araştırmalar dahilinde, bu amaca yönelik kullanıma açılmış yakın civar ülkeler var mı mesela? ya da Türkiye'nin genel bakışı neir bu duruma? insanları ilaç sektörüne muhtaç etmek gibi bir avantaj var mıdır hala? bu durumda bile yani...

 
İran bile izin verir de Türkiye vermez. peşkeş ülkesi, ilaç sektörünü karşısına almaz. VW'nin skandalında hiçbir şey olmadı, tüm dünyada benzin fiyatları çakıldı, Türkiyede durum ortada... daha bin tane şey var. Kanserin tedavisi maydanoz olsa, başımızdakiler o bitkiyi ortadan kaldırır. Avanta var, pay var babalarının hayrına değil tabii.


  • krammer  (01.02.16 12:56:30) 
Şurada hangi ülkelerde medikal amaçlı kullanımına izin verildiğini yazmış. (bkz: )en.wikipedia.org


  • old possum  (01.02.16 13:06:55) 
soruya bir cevabım yok ama gerçekten psikiyatristlerin yazabildiği bir ilaç haline getirilmeli diye düşünüyorum. belirli sorunlara çok iyi bir ilaç olduğu aşikar.


  • safepassage  (01.02.16 13:12:59 ~ 13:49:53) 
kanserde direkt cannabis değil de onla aynı reseptörlere etki eden sentetik (?) maddeler yakın zamanda piyasada görülür

@krammer fda'in fedaisiyiz. onlar he derlerse kısa sürede biz de deriz
  • la noix  (01.02.16 14:01:22) 
biraz geç bir yanıt oldu ama şu an türkiye'de medikal amaçlı kullanımı yasal durumda. Ocak 2016'da yasallaştı diye hatırlıyorum.


  • givemesomesubstance  (24.03.16 14:16:25) 
turkiyede yasallastirsan su anki hukumet duser o yuzden sanmiyorum


  • hordes of chaos  (24.03.16 14:27:03) 
  • mimimi  (24.03.16 14:31:42) 
@hordes of chaos
www.cumhuriyet.com.tr

türkiye'de "medikal" kullanımı yasal, zaten soru da o yönde. hükümet de düşmedi :(
  • givemesomesubstance  (24.03.16 14:32:21) 
yok canim iste medikal kullanan biri cevresine de ufaktan verecek falan oyle olacak. bu kadar kolay mi yav 2004ten beri cekiyoz bu iskenceyi


  • hordes of chaos  (24.03.16 14:35:36) 
@hordes of chaos
1.kırmızı reçeteyle verilen bir ilaç (ilacın dozajı ve tahmini bitişi belli. kontrollere tabi bir ilaç yani ve gerekçesiz verilemeyeceği anlamına geliyor özetle).
2.sprey şeklinde ağıza sıkılarak kullanılıyor.
3.tahminimce sokakta bulduğunuzdan daha pahalı.

bu 3 sebebe rağmen yakın çevrenize dağıtmayı/dağıtabilmeyi düşünüyorsanız bilemiyorum :)
  • givemesomesubstance  (24.03.16 14:41:14 ~ 14:42:59) 
medikal kullanım yasal değil türkiye'de. sadece söz konusu bitkiyi içeren bir ilaç serbest oldu, o kadar. ki bu ilaç birçok ülkede zaten serbest. medikal kullanımı yasal olması demek, rahatsızlığı olan kişinin iznini alması takdirde evinde kendi kullanımı için bitkiyi yetiştirebilme imkanına da sahip olması demektir. hatta çeşitli şartları yerine getirdiğin takdirde medikal marijuana satışından da sorumlu olabilirsin. türkiye'de bunlar yasal değil. dolayısıyla medikal marijuana da yasal değil.

mesela: www.gwpharm.com

"Regulatory approvals from medicines regulatory authorities are specific to Sativex® - there is no change in the law relating to cannabis. Any changes in regulations to permit Sativex to be prescribed would apply only to such an approved product and would have no direct consequence for the legal status of herbal cannabis for recreational and medical use. This is true for all countries around the world, including the United States."
  • soso  (24.03.16 14:49:38 ~ 14:55:49) 
ya abi benim derdim hukumetin dusmesi ya :))


  • hordes of chaos  (24.03.16 14:49:44) 
@soso
bahsettiğiniz kısım medikal kullanımın tanımına göre değişir. sprey şeklinde kullanımından tutun da, sizin de dediğiniz gibi yetiştir/kullan/sat modeline kadar giden bir yelpaze bu. ülkelerin bu ilaca belirli serbestlik tanıması gerekiyor her durumda, çünkü özü ve etkileri esrar ile aynı. türkiye ise yalnızca bu ilaca serbestlik tanıdı. ama medikal kullanım çok geniş bir kullanımı hatta yer yer üretimi de içine aldığından türkiye'de bu genişlikte (amerika'nın bazı eyaletlerinde olduğu gibi) bir kullanım alanı bulamıyor. fakat bu demek değil ki türkiye'de medikal kullanımı yasal değil, sadece sınırlı.

  • givemesomesubstance  (24.03.16 15:07:49) 
"fakat bu demek değil ki türkiye'de medikal kullanımı yasal değil, sadece sınırlı."

"bu demek oluyor ki türkiye'de medikal kullanımı yasal değil" şeklinde olmalıydı işte :)

konuyla alakasız olacak ancak "meşru müdafaa hakkı diye bir şey olduğuna göre insan öldürmek belirli sınırlar dahilinde yasal" gibi bir cümleyle aynı noktaya gelmez mi o son cümle? ve buna göre "türkiye'de insan öldürmek yasal" başlığı atabilir bir gazete? misal şimdi kalkıp bir hukukçuya "türkiye'de kenevirin tıbbi kullanımı yasal mı" diye sorduğumuzda, "hayır yasal değil" cevabını alırız, değil mi? bu yüzden sessiz sedasız oldu zaten. basın organları ise, "esrar serbest oldu" şeklinde başlıklar atarak olayı biraz abarttı. halbuki kenevir içeren kremlere, farklı tekstil ürünlerine falan bakarsak esrar hep yasaldı türkiye'de o zaman ama belli sınırlarda.
  • soso  (24.03.16 15:55:22 ~ 15:59:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.