[]

Dürbünden Anlayan Var mı?

Ahoy sevgili gözlemciler!

Gökyüzünü gözlemek için dürbün alacağım, bugün iki tane baktım: Nikon 20x50 ve Bunshell 10X50 zoom'lu olmak üzere. İkisinin de görüntüsü/yakınlaştırması aynı gibi geldi bana, bilemedim.(Gündüz uzaktaki binalara baktığım kadarıyla) Yalnız ilki daha büyük ve ikinci daha küçük/estetik.

Siz ne dersiniz hangisi daha iyi ve uygundur? Aranızda dürbünle göğü gözleyen var mı?

 
ben bakıyorum arada. son derece dandik bir taneyle. geçen sol büyük merceği kayınca parçaladım. hatalı bir tasarım olduğunu düşündürten halleri var.
çok basitça söyleyeyim, mercek ne kadar büyükse, ışık toplaması o kadar artar. oküler merceğe ne kadar uzaksa, o kadar geniş bir alana bakmış olursun. prizmalar o oküler uzaklığını arttırmak için zaten. her yansıma, her kırılma görüntüyü kalitesizleştirir. mavi ışık kırmızıdan fazla kırılır, böyle aya baktığında bi tarafı mavi bi tarafı kırmızı görürsün...
gündüz vakti ışık bol iken aldığın görüntü ile gece ışık kıt iken aldığın görüntü çok farklı oluyor. ışık yoğunken iris iyice büzülüyor, ışık az iken sonuna kadar açılsa da titrek yıldızlar görüyorsun.
ışık kirliliği, alacakaranlık olmaması, havanın nemi, dolunayın parlaklığı falan hep olumsuzluklar. bunları aşamayacağın bir yerdeysen, büyükşehirde falansan, dürbüne çok büyük bütçe ayırma. bir de dürbüne de tripod gerekir, gökyüzünün en tepesi karanlık olur, ufka yakın yerleri gözlemlemek kolay ama kafayı dikince olmuyor. bir şezlong falan lazım.
  • kargn  (31.01.16 18:29:05) 
vüeh, sorunun cevabını atlamışım, bahsettiklerin standart dürbünler, başlangıç seviyesi olacağı için, belirgin fark olmayacaktır. ileride belki paraya kıyarsın, şimit kassegraynlar alırsın, ekvatoryal kundaklısından hem de.. ya da abartır, kendi aynanı parlatır kendi newtonyenini dikersin.. ki en güzeli bu olur herhalde. velhasıl, şu an iki dürbün arasında belirgin fark yok gibi bence. önemli olan maliyetleri, uzun vadede mutlaka yetmeyecektir.


  • kargn  (31.01.16 18:32:55) 
zoomlu önermem.
nikon candır, gerisi heyecandır.

ayrıca şöyle bir yazı yazmıştım zamanında
www.kelimelerbenim.com
  • straples  (31.01.16 18:36:24) 
nikon action extreme 10x50 çok zoom iyi bir şey değil. görüntü bozuluyor.

eksisozluk.com

entry'nin sonunda dürbünle ilgili bilgiler var. nasıl bir dürbünü neden alman gerektiğini çok iyi anlatıyor :)

ayrıca o başlıkta bu yazarın entrylerini de okuyabilirsin. teleskopla da ilgili çok ayrıntılı ve güzel bilgileri var.
  • air  (31.01.16 18:43:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.