[]

Faşizm Günlerinde Yaşamak

İçime dert oldu, yine buraya yazayım istedim. Sözlüğe bayadır yazmıyorum zaten. Burası daha ideal geliyor diyalog için.

Bugün Facebook'ta dolaşırken bir imaj düştü anasayfama, üniversiteden bir dostumu tutuklamışlar, silivri'ye göndermişler. Onunla eş zamanlı olarak boğaziçi'nden de bir kızı almışlar. arkadaşım, okuyan, sorgulayan, kürt hareketine katkı sağlamaya çalışan, solcu biriydi. benden ne farkı vardı kürt olması dışında?

ilk defa bu kadar yakında hissettim faşizmi. bir kere daha gümüşsuyu barikatlarında hissetmiştim benzerini. çok somut bir şekilde ortada bir faşizm var. devlet 'baba' teker teker sıra dayağından geçiriyor bizleri.

yarın belki de sıra bana gelecek, asılsız bir suçlama ile içeri gireceğim. açıkçası korkuyorum. yarın öbür gün 'bir takım haksızlıklar oldu' denecek ya, ona üzülüyorum.

ufak da olsa fırsat varken, gideyim mi buralardan diye düşünüyorum. hukuk sisteminin kalmadığı bu topraklarda dayak için, ızdırap için sıramı mı bekleyip yoksa gideyim mi diye ciddi olarak düşünüyorum.

çünkü gerçekten de çok uzak değil faşizm. burnumuzun dibinde. ve ben bununla yaşamaya alışmak hiç istemiyorum.

 
"Buralardan gideyim mi" sorusu bana saçma geliyor. Ne bileyim... Çok bir seçeneği bulunmayan Suriyeli bile "burada çay yokmuş ya lan?" deyip Finlandiya'yı falan beğenmiyor ve başka bir yere gitmek istiyorken, sen ne duruyorsun ki? Gidebileceksen neden gitmiyorsun? Gitsene abi?

Yani ben gidebilecek olsam durmam giderim açıkcası.

Ayrıca want2die +1

Olayın Kürt olmakla alakası yok. Irkla alakası yok bu durumun. Sınırdan 1 km uzaklaş, "Türküm diye öldürülüyorum" denir.
  • birşeylersoracağım  (31.01.16 02:33:14 ~ 02:35:31) 
@want2die & birşeylersoracağım

'benden ne farkı vardı kürt olması dışında?' cümlemden anlamış olman gerekirdi ki, ben kürt değilim.
olayı ırkın dışına çıkararak sormamın nedeni de buydu. ben türküm faşizmi ensemde hissediyorum. ermenisi de öyle, kürdü de. olayın ırkla alakası yok. okumuş, eleştiren herkes namlunun ucunda.
  • buak  (31.01.16 02:35:22 ~ 02:37:41) 
Boğaziçi'nde tutuklanan arkadaşı ismen duymuştum, kendisi örgütlü bir bireydir. Hem bunun önünü kesmek hem de gözdağı vermek için tutuklanmış belli ki. Onun dışında, Gezi zamanı tutuklanan arkadaşlara bakın. Bir tane bile apolitik insan yoktu içlerinde ki, apolitik insanların bile Gezi zamanında neler yaptığına dair az çok fikrimiz var. Devlet bunlarla uğraşmaz. Hoş, son dönemde cumhurbaşkanlığına hakaret meselesi buraya da sıçradı. Bana lafımı yedirebilirler. Ama genellikle elinde adları olan, kendisine sıkıntı yaratabilecek profille uğraşır ve ona diz çöktürmeye çalışır.

Bunun Kürt olmayla (en azından ülkenin batısında diyeyim) bir ilgisi yok, evet. Eğer "iyi bir Kürt"sen, yani dilini konuşmuyor, düşüncelerini öyle her yerde ifade etmiyor ve devletin prototipine uyuyorsan, herhangi bir sorun çıkmayacaktır. Özal da bir Kürttü, amma ve lakin asimile olmuş bir Kürttü. Örnekler çoğaltılabilir.

Gideyim düşüncesi benim de fazlaca aklımdan geçiyor ama, aşırı derecede kararsızım. Gitmesem bile en azından bunun yolu açık dursun istiyorum, öyle bir opsiyonumun olduğunu bilmek istiyorum. Sonrası bana kalmış elbette ki.

İşte o zamana kadar, yok başka bir cehennem, yaşıyoruz işte... Bu cehennemi değiştirmek için de elimizden geldiğince çalışacağız.
  • sevgikusunkanadinda  (31.01.16 02:44:10 ~ 13:10:53) 
@want2die
Öncelikle lütfen benimle küfürlü konuşmayın. Burası benim doğduğum yer, canımı elbette vermem. Kimse için canımı vermem. Canımı verebilseydim şu an zaten bir Türk olarak Sur'da, Cizre'de olurdum. Fırsat meselesi ise ayrı bir şey. Fırsatınız olsa da gider misiniz? Yeni bir hayata başka bir ülkede sıfır network ile başlar mısınız? Ya geride kalanlar ne olacak, burası sizin memleketiniz değil mi?, gibi sorular doluşuyor.

  • buak  (31.01.16 02:45:22) 
hem korkuyorum burada başıma bir iş gelir diyorsun hem de gidemem diyorsun.Bu korkaklıkla bir yere gidemeyip anca her şeyden şikayet ederek hayatına devam edeceksin .Ve ayrıca bu korkaklıkla sisteme aykırı bir hale giremeyeceğin için senin korkmanı gerektiren bir durum yok.


  • tosunpasa  (31.01.16 02:56:59) 
bugünleri yıkmak için çalışmak lazım. ciddi çalışmak. teorik olur pratik olur biyerinden tutmak lazım bir şekilde, şurada bile bu gitsem mi ayaklarından çok milliyetçiliğin ne kadar saçma bir şey olduğunu, üniter devleti falan tartışan yazılar görmek istiyorum.


  • legende  (31.01.16 03:09:10 ~ 03:12:57) 
aslında biraz da hayata bakış açınla alakalı.

biraz absürdizmi benimsiyorsan. hayatı anlamsız buluyor. onu tek şansın gibi görüyorsan ama bir yandan da onurlu biri olup doğrular uğruna hayatını şekillendirmeyi bu uğurda parasız evsiz yurtsuz dahi kalmayı kendi hayatın için mutluluk kaynağı olarak görebilirsen. bir yere gitme. otur burada kendini eğit. hem bilgisel hem de teknik anlamda. bir şeyleri değiştirmek uğruna bütün hayatın boyunca karşılıksız mücadele et. halk olmadan da hiçbir şeyiz. halka durumu anlatmanın aracılarından biri ol.

yok hayat yine de benim tek şansım ama ben hedonizme kayan bir durumdayım. özgürlükler için canımı keyfimi feda edemem diyorsan. buradaki duruma katlanma git uzaklara. çünkü bu zihniyetle buralarda kalırsan ya gözaltılarda yılgınlaşırsın ya da hiçbir şeye bulaşmayıp strese boğulursun.
  • terspeygamber  (31.01.16 03:17:27 ~ 03:18:35) 
Şu faşizm goygoyu azalarak bitsin lütfen. Bir öcü bulunmuş ne olduğu bilinmeden her şey faşizm.

Stalin döneminde yaşasan ve referandum yapılsa Musolini faşizmi, hitler nasyonel sosyalizmi, sovyet komünizmi arasında gider sandık çalarsın komünizmden kurtulup faşizm gelsin diye. O yüzden kurtulun artık 60'lar solcusu kafa yapısımdan.

Türkiye'de faşizm yok. Ne milliyetçi akım ne de devletçi ekonomi var bir kere. Andımız kaldırıldı. TC kalktı kaç yerden. Nerede faşizm?

Her zorbalıkta hemen aynı goygoy. Komünizm de faşizm de sosyalizm de emperyalizm de kendi diktatörlerini yaratır. Önemli olan AKPlilerin basşkanlık sistemi konusundaki artık bayan "herkes sürücüyü tartışıyor, aracı tartışalım" zırvası aksine önemli olan araç değil sürücüdür. Aynı aracı senin benim kullanmamızla, bir trafik canavarının kullanması farkı örnek verilebilir. Türkiye'deki siyasal islam ile vahşi kapitalizm kombinasyonuna saltanat sevdalısı ve 2008 sonrası paranoyaklaşan ve çok daha fazla agresifleşen RTE eklenmiş hali.

Soruna gelirsek, fırsatın varsa kaç
  • nawar  (31.01.16 04:32:53) 
Git git


  • dafuq  (31.01.16 08:26:01) 
"kürt hareketi"
Eheh.
Sağ sol çatışmasının politikacıların güç çatışmasından farkı yok. Olay her zaman güç ve paraya bağlanıyor. Bana halay çekerek dünyayı kurtarmayın arkadaşım, dağıttığınız bildirilerin çöplerini toplayarak kurtarın. Gürültü kirliliği yapmayarak kurtarın. O arkadaşının senden farkı kürt olması değil, dünyayı kurtarmaya çalışması. Yapmasın, beceremiyor.
  • hasmetizm 2046  (31.01.16 09:18:03) 
Ya hacı sizin şu faşizm dediğiniz şey ne?

ota boka faşizm diyorsunuz amk.

Zaten size göre 1300lerden bu yana faşizm var, Osmanlı faşistti, cumhuriyet hep faşistti. Hatta 70lerde silahlarla bombalarda birbirinizi katlederken devlet bir bok yapmamasına rağmen gene faşistti. Her şeye limon suyu gibi faşist diye diye kelime de anlam kaymasına sebep oldunuz. Elin PKKlısı okul bombalarken faşist TCye saldırdığını iddia ediyor, yavşak HPG'liler ambulansa ve sağlık ocağına molotof atarken faşistlere karşı mücadele ettiklerini söylüyorlar.

Tutuklanan arkadaşına gelince, kürt olduğu için değil mal olduğu için tutuklanmıştır, türk olsa gene tutuklanırdı.

O mal tipleride iyi biliyorum. lisans yüksek filan derken 6 senedir bizim üniversitede bu malak solcuların tek yaptığı kantinde bağrış çağırış eylem yapmak, saçma salak forumlar yapıp bir bok becerememek. İfade çzgürlüğü, demokrasi derler ama kendileride faşistin dik alası, biri çıksa atatürkçüyüm dese adamı linç ederler neredeyse, hepsi pkk sevici zira.

Sana gelince, sana benzer bir arkadaşım vardı. BEn Avrupaya gideceğim diye yüksekten konuşuyordu paso. hakkatten gitti de, sonra 3 ay sonra geri geldi burası yaşanacak gibi değil. yapamam ben burda diye.

O yüzden ucuz romantizmi bırak, işe yarar bir birey ol avrupaya veya başka bir yere git istediğin gibi.
  • KaraSakall  (31.01.16 09:48:26) 
ya arkadaşlar hepinizde bir "ben de gidicem / ben de gitsem mi ya / gitmeyi düşünüyorum / buralarda durulmaz artık" kafası... he isveç almanya falan kollarını açmış sizi bekliyordu :(


  • littlejack  (31.01.16 10:24:33) 
kürt hareketi derken Pkk mi ?


  • ougkour  (31.01.16 12:32:33) 
Durun az canım sıkkın bugün, şu postu yeniden bir canlandırayım hele.

Politik bir görüşü olmadığı halde orada burada ahkam kesenlere zaten uyuzumdur, epeydir de tartışmaya girmemeye çalışıyorum. Fark ettiyseniz epeydir ortalık yerde bana hakaret edilmiyor, ithamlarda bulunulmuyor, sebebi "amaan salla gitsin be" deyip çok da iplememem sanırım. Neyse.

Lakin ortak arkadaşlarım olan Boğaziçi Üniversitesi Jülide'nin tutuklanmasının ardından arkasından bu kadar atılıp tutulunca dayanamadım. Sözlükte bir yazı buldum hakkında, paylaşayım da vasıfsız diyenler utansın azıcık:

"14 yaşımdan beri tanırım. kendisi kabataş erkek lisesi'ni izmit'ten yatılı kazanmış 5 senesini burada geçirmiştir. daha sonra ilk 100e girerek boğaziçi üniversitesi siyasi bilimler ve uluslararası ilişkiler bölümünü kazanmıştır. hazırlık ve 1. sınıfının ardından felsefe bölümüne yatay geçiş yapmıştır. şu anda okulda 3. yılıdır.

buraya kadar olan bilgiler hangi şehirde şaibesiz bir şekilde hangi okulu hatta daha doğrusu hangi okulları peş peşe büyük başarılarla kazandığını sizlere göstermek içindi.

çok şarkı söyler, acayip esprili ve fazlasıyla hümanisttir. hiçbir zaman araştırmadan etmeden konuştuğunu göremezsiniz.

gelelim julide'nin benim dışardan gördüğüm yaşantısına, o kadar iyi niyetli bir insan ki keşke hepiniz tanısanız bu yazdıklarınızı bir çırpıda kendiniz silseniz diyorum.

lisede de üniversitede de hep ezilenler için uğraştı durdu. ülkede kadınlar her gün taciz ediliyor, julide hemen kadın hakları ile ilgili forumlar düzenler, yürüyüşlere katılırdı.

boğaziçi'nde yaz okulu ücretlerinin diğer okullara göre çok yüksek olduğunu gösterdi imza toplayarak herkesin bu derslere düşük ücretlerle ulaşabilmesini amaçladı.

yemekhane görevlileri fazla mesaiiye zorlanıyordu, o bunları insanlara duyurdu, taşeron işçinin yanında oldu.

ilk 100 başbakanlık bursunu yardıma ihtiyacı olan arkadaşlarıyla paylaştı durdu. evini açıkta kalan arkadaşlarına açtı yeri geldi.

ve evet belki de ülkenin doğusuyla ilgili düşünceleri sizden belki de benden farklıydı. daha sert bir karşı çıkışı vardı belki. ama temel isteği barıştı, sivil ölümlerinin durmasıydı.

peki şimdi bazı düşüncelerimiz farklı diye 2 tane haber 1 tane de facebook durum güncellemesine bakarak kızı nasıl terörist ilan ettiniz arkadaşlar?

bu yorumları yapanlar jülide'yi tanıyor mu ya da ellerinde kimsenin bilmediği deliller mi var?

sizin tanımladığınız o bütün kötü şeyler olan bir kız yaz okulu ücretiyle mi uğraşır, yemekhane işçisinin yanında mı olur, bursuyla diğer arkadaşlarına destek mi olmaya çalışır, günün yarısını kütüphanede ders çalışarak mı geçirir, filistin halkının acısını mı paylaşır?

soruyorum size siz jülide'yi nerden tanıyorsunuz?"
  • sevgikusunkanadinda  (02.02.16 21:26:06) 
Boğaziçi Üniversitesinde bir klüp toplantı odasını alıyor. Klüp faaliyeti yapacağız diyerek.

Sonra ise pkk bayrakları öcalan posterleri asarak PKKnın kuruluş yıl dönümünü vb kutluyorlar şehit gerillaları anarak, halay fialn çekmecelerle.

Bu şikayet edilince soruşturma başlıyor.

fakat PKK sempatizanı arkadaşlar hemen üşüşüyor, Masum öğrenci tutuklandı yalanlarıyla.

Jülide çok başarılıymışta iyiymişte filan falan.

Yahu Pariste 100 kişinin ölmesine sebep olan canlı bombalarda çok başarılıydı iyiydi, düzgün biriydi diye anlatılıyor komşuları tarafından, ABDde 11 kişinin ölmesine sebep olan çiftte öyle.

Tabi IŞİD sempatizanlarına göre onlar kafir(Faşist) ABD ve Fransada(TC) eylem yapan kahraman(şehit) Mücahitlerdi(gerillalardı)

E tabi adamlar iyi PR yapıyor hakkını da verelim.

www.sabah.com.tr
  • KaraSakall  (02.02.16 21:51:40) 
bazen çok zor geliyor 'umarım sıra sana da gelirler'e dayanmak. Ya da ne yaptım, neci olduğum vs. bilinmeden direkt vasıfsız adledilmek. Bu duyuru altında bile böylesi bir baskı ortamı insanı umutsuzluğa sürüklüyor.

Yukarıdan bir duyuru kullanıcının dediği gibi; bu arkadaşların benden farkı kürt olması değil, dünyayı kurtarmaya çalışması.

Ve yapamasa da çabalıyor.

Yarın öbür gün çocuklarım soracak, 'faşizm günlerinde ne yaptın?' diyecek. Benim verebilecek cevabım var. Umarım herkes de bu soruya gönlü rahat cevap verebilir.

Benden bu kadar, bunun dışında yukarıdaki saldırılara cevabım yoktur.
  • buak  (02.02.16 21:54:12) 
Ha tabi andıkları gerillalar arasında kendini İstanbulda patlatan canlı bombalarda var.

Tabi onlar canlı bomba demiyorlar, dava şehidi filan oluyor. Eğer Adam kendini HDPlilerin arasında patlatırsa o zaman katliamcı faşist, HDP ve PKK için patlatınca devrim şehidi kahraman gerilla oluyor, heykeli bile dikiliyor Diyarbakırda.


iki yüzlülüğünüz tiksindiriyor insanı
  • KaraSakall  (02.02.16 21:54:44) 
Faşizm günlerinde ne yaptık?

Tayyibi desteklemedik.

Fakat tayyibi desteklemiyoruz diye gidip PKK taraftarı hümanist gerilla pıtırcığı da olmadık, karakterimizi ve omurgamızı koruduk.
  • KaraSakall  (02.02.16 21:56:40) 
@acemi, bana seslendiğini varsayıyorum. Zira bir ara da "buralarda öyle konuşup duruyonuz da, dikkat edin birisi ihbar eder alıverirler haa" dediydin. Umut Sarıkaya sevdalısı öbür eleman da "bunları ihbar edin" deyip duruyordu.

"Nolur yapmayın olm bakın çoluğumuz çocuğumuz var durun hemen siliyorum o yazdıklarımı ehi ehi" endişesi filan değil şimdi yazacaklarım. Öylesi omurgasızlık, onursuzluk olur. Onların derdinde değilim, üj bej yenir, payımıza düşerse eğer. Ama cidden merak ediyorum.

Alınsam çok mu sevineceksiniz güzel kardeşim? Birkaç ay F tipinde kalsam, hayat düzenim altüst olsa, yurt dışına çıkmam yasaklansa filan "ellerine sağlık, sıçsınlar ağzına" filan mı diyeceksiniz? Bu kadar mı kaybettik insanlığımızı? Cevap olarak hendek çukur arnavut kaldırımı demeyin bana, komik oluyor.

Yazdığın cevabın iler tutar yanı yok (işçi haklarından, tatlı su solculuğu denilen saçma kavramdan vs. bahsediyorum) zaten karşılıklı yazışsak da bir şey çıkmayacak bu muhabbetten biliyorum. Size göre atanamamış maarri olduğum için de "işim gücüm goygoy" benim.

Ama allah aşkına, nedir ula bu kin, bu hırs? Şuradaki profile bir bakın allahaşkına, kimi tarif ediyor: eksisozluk.com

Örgütsüz bir komünist olan ben, ailesi Türk ve Sünni kökenli olan ben davar güdüyor gibi güdülüyorsam, size ne yapıyorlar?

Bir şey daha söyleyeyim de, sonra defolup gideceğim. Uzun bir süre buralarda malum meseleleri tartışmam tekrardan, zira bir halta yaramıyor. Sinirimizi bozduğumuzla kalıyoruz. Sosyal medya tartışmaları zul halini aldı.

Ben ne olursa olsun senin alınmanı, bir yerlerde şiddet görmeni, sıkıntı yaşamanı istemezdim arkadaş. Hala istemem. Aynı komünitede olmamız dışında, her şeyden öte insan olduğun için. Bu yanlış olduğu için. Bu kadar düz bakmayın her şeye.

Haydi selametle.
  • sevgikusunkanadinda  (02.02.16 23:53:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.