[]

İnşaat Mühendislerine bir soru - Bel veren döşeme

yaklaşık 20 yaşında bir yapı var. üst kattaki dairelerin birinde salon döşemesi bel verip, ortadan çökmeye başlamış. kullanıcılar yıllardır -belki 7 - 8 sene- evvelinden bunun başladığını ve giderek arttığını söylüyorlar. alt katın tavnında da bu eğim görülüyor bariz şekilde.

Bu durumu düzeltmek döşemeyi sağlamlaştırmak için ne gibi bir önlem alınabilir?

not: daire 5, 6, katlarda, ayrıca yapı eski tip ahşap karkas, ahşap döşeme yapılardan değil, bildiğiniz tuğlalı, betonlu bina.

 
Evin müteahhitine dava açılsın. Demirden çalmış muhtemelen. Müteahhit yıkıp baştan yapacak o döşemeyi. Tek tek döşemenin başlangıç noktasına epoksi ile 8'lik nervürlü çelik tutturacak matkapla delip. sonra tekrardan beton dökülecek 10-12 cm... Alt kattan gözükecek kadar çöktüyse bu saatten sonra düzgün hale getirmek zor. Binanın diğer katlarındaki döşemeler ve kirişler de çok sağlam değildir muhtemelen. Beton röntgen tarzı cihazlarla kontrol ettirmekte fayda var.


  • benim adim kerim hepinizi severim  (29.01.16 17:47:56) 
@benim adim kerim hepinizi severim; dava açma sanırım olamıyor. yapı 20 yılı geçkin 23- 24 yaşında. sanırım bu gibi durumlarda bir süre sınırı var 20 yıl gibi. bilemiyorum soruşturmak gerek.

@zoghurt evet bu benim de aklıma geldi ama çelik konstruksiyon sanırım yapının kaldırabileceğinden fazla bir yük bindirir.

bu arada yapıda görünür olarak bir sorun olmasa da dikkat edildiğinde kolon ve kirişlerde ufak esnemeler, yamulamlar -ama çok bariz değil- bir şey çakılmak istendiğinde betonun ufalanması-bu da ilginç zira kimi yerlerde iyice taşlaşmış haldeyken kimi yerlede ufalanıyor beton-, sıvasız yerlerde tuğlaların parçalanmış olması gibi bir yığın olumsuz detay görülebiliyor.
  • dante  (29.01.16 18:06:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.