[]

bildiginiz en zor yemek nedir? zahmetli demiyorum ama zor olacak

mutfakla ilgilenmeye basladim. kek yaptim, pogaca yaptim. onlar kolaymis gayet. sonucta internet var, yazmislar orda sunu sunu koyacaksin diye. simdi kendime meydan okuyayim diyorum, cok zor bir sey pisireyim.

ama zahmetli degil, zor olacak. iste orda kafam karisiyor biraz da. nasil bir eylem zor olur yemek yaparken. anca zahmetli olur. yani bir matematik problemi zor olabilir, motorla teker yapmak zor olabilir ama mutfakta zor olan nedir? bir asciyi iyi yapan sey ne oluyor bu noktada? ezberinin iyi olmasi mi? pratiklik mi? yaraticilik desen bu insanlar tariflerden yapmiyor mu yemekleri? hizli olmak mi? ayni tariften ayni malzeme ile ayni yemegi yaparsan ayni lezzette olmaz mi yemekler?

soruya gelelim, zor bir yemek soyler misiniz? ama kuzu kaburga fln olmasin. kendim yapip kedim yiyecegim. bitirebileyim yani yaptigim seyi.

 
imam bayıldı
hünkar beğendi

özellikle hünkar beğendinin hastasıyımdır. yaptığında bizi de çağır diyeceğim ama kesin istanbul'dasındır. :) afiyet olsun.
  • jaaaccckkk  (29.01.16 10:21:38) 
  • exlibris  (29.01.16 10:22:55) 
zor = teknik = moleküler gastronomi
www.youtube.com

  • try again fail again fail better  (29.01.16 10:24:56) 
İnternetteki tariflerin oranları, ayarları her zaman düzgün olmayabiliyor. Zahmet de zorluğun içinde bence, süre olarak çok süre veriliyorsa, o da zorluğun bir boyutu olduğuna inanıyorum ama asıl zorluğu şu, oranlardan saparsan veya malzemeyi eksik veya fazla koyarsan, yemeğin tadı dandik oluveriyor. Örneğin, bir ton yaprak sarması tarifi var ve bence çoğu tatsız. Bir de şu var, atıyorum iki dakika fazla ocakta tuttuğunda yemek kazık gibi olabilir, iki dakika az tuttuğunda gereğinden sulu olabilir. Aşçıyı iyi yapan şeylerden bir kısmı da göz kararını iyi ayarlayabilmesi, ölçüleri değiştirip çok kişi için yaptığında aynı tadı ve kıvamı tutturabilmesi, aynı yemeği her seferinde düzgün yapabilmesidir.

Yaprak sarması zor bir yemek bence, yediklerimin ve tariflerin %90'ını beğenmediğim bir yemek.

Yaratıcılık da başka bir unsur bence. Bir şefle tanışmıştım; Japon mutfağı ile Akdeniz mutfağı füzyonu uzmanıydı. Yeni tarifler çıkarıyordu. Tarifler olmadan deneye deneye yapması gerekiyor bunları. Bu da zor bir iş olsa gerek.
  • aychovsky  (29.01.16 10:27:34 ~ 10:35:07) 
dışardan bakınca öyle gibi geliyor. tarifi birebir uygularsan aynı lezzet olur diyorsun ama olmuyor. yani birebir yaparsan elbette olur da o iş o kadar kolay değil.

örneği pilav üzerinden verelim; bir sürü etken var. kullandığın pirincin türü ayrı etken,markası ayrı etken. onu pişirdiğin tava/tencere ayrı etken, kavurduğun yağ ayrı etken, o yağda ne kadar süre kavurduğu ayrı etken, hangi ısıda kavurduğun ayrı etken,tuzu baharatı ayrı etken, eklediğin suyun tadı/miktarı ayrı etken, içine kattığın şehriyenin tadı/pişme oranı ayrı etken, kapağını kapattıktan sonraki pişme süresi ayrı etken hatta piştikten sonraki dinlenmesi süresi ve dinlendirme şeklin bile ayrı etken.

ama sen bunu bir yemek tarifinde; 1 su bardağı pirinci şehriyeyle birlikte az yağda kavurup üstüne su ve tuz ekleyip pişirin diye görüp en fazla miktarlarını biliyorsun.

bence iyi yemek pişirmek öncelikle yemek yapmayı sevmek ve merakla ilgili. hijyen,pratik,malzemeden anlamak ve gerekli eşyalara sahip olmak da önemli diğer özellikler.

ha bu arada zor yemek istiyorsan, falafel dene, pilav dene, lezzetli biftek pişirmek de zordur bence.
  • dahili meddah  (29.01.16 10:29:32 ~ 10:32:09) 
o fuzyon mutfak/molekuler gastronomi/ileri teknolojikli aletler kullanilan yemekleri haric tutarsak, bildigimiz yemeklerden zor olanlara ornekler rica etsem?

imam ve hunkari not aldim.
  • jimicik  (29.01.16 10:33:01) 
içli köfte bence kesinlikle zordur. kızarması yada haşlaması fark etmez. o şekli vermek patlatmadan pişirmek. doğru hamur kalınlığı falan.


  • zenc  (29.01.16 10:39:17) 
özellikle biçimsel yemekler zor olabiliyor. rulo pasta yapmak mesela. evde kusursuz biçimde o ruloyu dağıtmadan yapabilmek çok zor.


  • sir gawain  (29.01.16 10:47:41) 
baklava. yufkaları sen açacaksın ama :)


  • fakyoras  (29.01.16 10:52:09) 
Yumurtayı pişirmeden karıştırman gereken sıcak harçlar zor oluyor.


  • archmage mahmut  (29.01.16 10:53:04) 
Hollandaise sos bence zor. Kivamini tutturana kadar en az 4-5 deneme yapmistim da hala istedigim gibi olmamisti aslinda. Bunun disinda neredeyse butun mutafklardan yemek yapabiliyorum kolaylikla. Ozel ilginiz varsa biraz da kurs kovalarsaniz super yemek deneyimleri edinebiliyorsunuz zaten.


  • lamira  (29.01.16 10:53:50) 
pilavim iyidir. biftekte gelistirebilirim kendimi.
falafeli ve icli kofteyi de yaziyorum.
hollandaise sosu eggs benedict yaparken denemis olacagim.
yaprak sarma omur torpusu. ama yapabiliyorum.
pasta ve tatlidan uzak durmam gerek :(
  • jimicik  (29.01.16 10:53:53 ~ 10:58:05) 
sahanda yumurta

ben çok zorlanıyorum sdfds
26E
  • KidLazer  (29.01.16 11:05:30) 
tabiki de mantı. hamuru tuttur, ince aç, ufak ufak kes, güzel katla, hamur yapmadan pişir. bence zor. bunu da deneyebilirsin.


  • panda  (29.01.16 11:12:28) 
birseylerin kesilmemesi, formunun bozulmamasi gereken seyler zordur. misal sifirdan (bkz: rulo pasta) yap. o kek hamurunu kirmadan rulo yapmak maharet ister. herkes guzel bir pasta kremasi yapamaz.
yine terbiyeli seyler zordur bu acidan, iyi yapamayanlarinki kesilir. mesela (bkz: eggs benedict) benim favori kahvaltilarimdan ama ancak senede bes kere falan yiyebiliyorum, cunku dogru malzemeyle iyi yapan yer cok yok, cunku hem yumurtalarin kivami, hem de (bkz: hollandaise sos)un kesilmemesi onemli. tabi butun bunlarin yaninda tat da cok onemli.
icli kofte de el becerisi isteyenlerden fakat bence yukarida saydiklarima nazaran daha kolay geliyor.
edit: benden once yazmislar. kazananlar belli, rulo pasta, eggs benedict ve icli kofte.
eger ikinciyi ust uste on kere kusursuz yaparsan zaten isi gucu birak asciliga basla derim, zira turkiye'de duzgun yapabilen kisi sayisi bir elin parmaklari kadar bile degil.
  • mavicorap  (29.01.16 12:04:27 ~ 12:07:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.