[]

Ekşi Sözlük Tüketici Hakları Heyeti

Merhaba, 3 saat önce Bimeks (dükkan) den aldığım telefonu iade etmek istiyorum. Telefon açılmadı (yani telefon açmaya çalışmama rağmen açılmadı çalışmadı :D) telefonu iade etmek isityorum.

telefon iadesi almıyoruz gibi saçma bir yazı vardı raflarında tüketici haklarına göre 14 gün içinde cayma hakkım var ancak bu konuda tecrübesi olanlardan tavsiyelerini bekliyorum. Aramızda varsa avukat, hukuk öğrencisi onlardan da destek bekliyorum.

Teşekkürler.

Sonuç editi:

SAbah gidip bimekse telefonu iade ettim, önce değiştirelim dediler sonra hediye çekine çevirdiler sonra iade aldılar.
Yapmanız gereken 6502 sayılı kanunu okuyup hakkınızı bilerek gitmek.



Son edit: cayma hakkı sadece internet üzerinden yaptığınız alışverişlerde geçerli oluyor.

 
avukat falan olmaya gerek yok. ilk önce bimeks e git durumu izah et olmadı mı? o zaman bulunduğun bölgenin kaymakamlığına git. orada tüketici hakem heyeti var. durumunu anlatan dilekçe yaz ver. yüzde 99 olumlu döneceklerdir.


  • hoikam  (28.01.16 21:47:23) 
@hoikam heyetler 999tl ye kadar bakıyor üstü için mahkeme gerekiyor sanırım.


  • captainmrg  (28.01.16 21:49:03) 
@captainmrg benim bildiğim 3000 tl
edit: evet 3000 tlymiş tuketici.gtb.gov.tr

  • hoikam  (28.01.16 21:50:55 ~ 21:52:09) 
o rakam 3.000TL. 3k'dan sonrası için mahkeme gerekiyor. Hakem heyeti problemi çözecektir.


  • 10032007  (28.01.16 21:52:51) 
teşekkürler cevaplarınız için. yarın iade kabul almazlarsa sizce buna delil olarak bi belge istemeli miyim?


  • captainmrg  (28.01.16 21:59:10) 
(git: www.tuketici.gov.tr

"2016 Yılında Tüketici Hakem Heyetleri için üst parasal sınır;

İl Tüketici Hakem Heyetleri için 3.480 TL, İlçe Tüketici Hakem Heyetleri için 2.320 TL olarak tespit edilmiştir.

Konuya ilişkin tebliğ ekte verilmiştir."


hakem heyetine gidebilmen için belirlenmiş parasal sınırlar.
  • nakippoyraz  (28.01.16 22:01:37) 
14 güne kadar cayma hakkı internet üzerinden alınan ürünlerde.
Kısacası nasıl ve neye göre bir hak gördün kendinde anlamadım.

  • otopsicocugu  (28.01.16 22:42:08 ~ 22:42:58) 
@otopsicocugu

valla kanunlara göre tüketici neredeyse hep haklı. konuyla ilgili bugün çıkmış bir video: youtu.be
  • 10032007  (28.01.16 22:59:05) 
bimeks isterse rafına takla atmayana telefon vermiyoruz yazsın bişe ifade etmez. bimeks ne devlet ne de kanundur. aldığın ürünü iade etme hakkın var. şube vermiyosa bimeks merkezi ara. ama net konuş. bana hikaye anlatmayın yes mi no mu de net yanıt al yoksa onlar seni oyalar da oyalar. baktın hayat yok hemen kaymakamlığa faturayla gidip bi form dolduruyosun onlar firmayla iletişime geçip sana geri dönüş yaptırıp abi kusura bakma çektiriyolar. teleservice'i yalvartmış adam olarak yazıyorum bunu. haciz gönderiyodum kapılarına. gözlerinin yaşına bakma rambo.


  • KidLazer  (28.01.16 23:16:52) 
telefonu ambalajını hiç açmadı iseniz, iade alabilirler tabii bu durum kendi insiyatifleri doğrultusunda, ayıplı ürün değilse almıyoruz derler ise yapacak bir şey olmaz yasal olarak, cayma hakkı uzaktan satışlar için.


  • gezegen olan pluton  (28.01.16 23:52:54) 
uzaktan satış haricinde, herhangi bir ayıp olmayan üründe iade yok. sadece uzaktan satışta sebep göstermeksizin 14 gün içinde iade var.


  • sansli pipi  (29.01.16 04:12:11) 
@acemi

4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun madde 4

al hatta üşenirsin diye işini de kolaylaştırdım

Malın Ayıplı Olması Halinde Tüketicinin Hakları
Bir malın ayıplı olması durumunda tüketici, Kanunun 4. Maddesinde sayılan dört seçimlik haktan birisini kullanabilir. Haklardan birisini seçecek olan tüketicidir. Sorumlu olanlar, tüketici hangi hakkını seçmişse onu yerine getirmek zorundadır. Bu haklar seçimlik haklar olduğundan, tüketici bir defa tercihini yapıp, seçimlik haklardan birisini kullandığında diğer seçimlik haklar tükenmektedir.
Sözleşmeden Dönme
Kanunda “bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme” olarak tanımlanan haktır. Tüketici bu hakkını kullanmak yönündeki iradesini bildirdiğinde sözleşme hükümsüz kalır ve taraflar sözleşme nedeni ile verdiklerini karşılıklı olarak iade ederler. Yani; ayıplı mal satıcıya, ödediği bedel tüketiciye geri verilir.
Malın Ayıpsız Misli ile Değiştirilmesi
Tüketiciye, ayıplı malın yenisi ile değiştirilmesini talep hakkı tanınmış bulunmaktadır. Malın ayıplı olması durumunda; tüketici aynı cins ve özelliklerde ayıpsız mislinin verilmesini talep edebilir. Teslim edilen yeni malın da ayıplı olması halinde tüketicinin yeniden seçimlik haklardan birisini kullanabilir.
Ayıp Oranında Bedel İndirimi
Tüketici, malı ayıplı hali ile kabul etmekle beraber maldaki ayıp oranında bedelden indirim yapılmasını isteyebilir
Ayıbın Ücretsiz olarak Giderilmesi
Tüketiciye tanınan diğer bir seçimlik hak ise ayıbın ücretsiz olarak giderilmesini talep etmektir. Tüketici, Kanunun 4. Maddesinde tanınan bu seçimlik hakkı, mal, garanti belgesi ile satılması zorunlu olan mallardan olmasa bile kullanabilir. Tüketiciler ayıplı mal nedeniyle sorumlulara müracaat ettiğinde, önce bu hakkını kullanmak zorunda oldukları izlenimini vermekte ya da ayıp nedeni ile sorumlulara teslim edilen mallar tamir edilip tüketiciye iade edilmektedir. Oysa, tüketiciye tanınan bu hak da diğer üçü gibi seçimlik haklardan olup tüketici dilediğini kullanmakta özgürdür. Örneğin; malın ayıpsız misli ile değiştirilmesinin istenebilmesi için öncelikle ücretsiz onarım hakkını kullanmış olması gerekmemektedir
Malın garanti süresi içinde malzeme, işçilik ya da montaj hatası nedeniyle arızalanması durumunda satıcı, malı hiçbir ücret talep etmeksizin tamir etmek ya da ettirmekle yükümlüdür. Ancak, bu ifadeden, tüketicinin, garanti kapsamındaki malın ayıplı olması durumunda tamir hakkını kullanmak zorunda olduğu sonucunu çıkartmak doğru değildir. Garanti kapsamındaki malın ayıplı olması durumunda da tüketici, yasanın 4. Maddesinde kendisine tanınan dört seçimlik haktan birisini kullanmakta özgürdür.
  • KidLazer  (29.01.16 10:49:59 ~ 10:52:22) 
şu konuya bi açıklık getirelim:

öncelikle işinizi halletmenize sevindim. geçmiş olsun.

fakat bu sizin yasal bir hakkınız değil. bimeks, diğer teknoloji marketlerle rekabet edebilmek ve müşteri çekebilmek için yasa dışında ek haklar verebilir ya da insiyatifler alabilir. aynı şekilde başka ürünler satan mağazalar da bunu yapabilir.ayıp dışında uzaktan satış haricinde iade yasal olarak yoktur.

bimeks bu insiyatifi ekstradan vermese hakem heyetine gidebilecek ya da miktar fazla ise dava açabilecek yasal bir hakkınız yok. özellikle şu an yürürlükte olan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun (6502sy) böyle bir düzenleme yok.

lütfen bilgisi olmayan arkadaşlar özellikle eski kanun numarası vererek böyle konularda yanlış bilgilendirme yapmasın. firmaların kendi insiyatifleriyle verdikleri ekstra hakları yasal haklarmış gibi anlatmayın. tüketiciyi yanıltmayın.
  • sansli pipi  (29.01.16 11:46:49) 
arkadaşlar kraldan çok kralcı olmayalım lütfen ilgili madde açık. ürün ayıplı yada değil cayma hakkınız var.

MADDE 24 – (1) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir.
  • captainmrg  (29.01.16 11:58:51) 
cayma hakkı SADECE UZAKTAN SATIŞLAR SÖZ KONUSU İSE MÜMKÜNDÜR. açıkça bilmediğiniz halde yanlış bilgilendiriyorsunuz. mesafeli sözleşme olması gerekiyor cayma hakkının kullanılması için. size yapılan ise firmanın kendi insiyatifiyle yaptığı bir şey. lütfen araştırın MESAFELİ SÖZLEŞMELER diye.


  • sansli pipi  (29.01.16 12:00:52 ~ 12:04:03) 
Konu çok farklı yere kaymış. Soruyu soran arkadaş zaten telefonun çalışmadığından bahsediyor. (Açmaya çalışmış ancak açılmamış, çalışmamış) Sonuçta bu bir ayıplı mal ve "özellikle ilk 6 ay içerisinde" her türlü iadesi olur, "bunu geri al kardeş" dersin. Ancak satılan malda bir ayıp/kusur vs olmasaydı satan kişinin insafına kalırdı.

Bence Bimeks, telefon çalışmadığından dolayı 6502'ye dayanarak geri aldı. Yoksa dükkanın ortasında rezillik de çıkarsanız adam elden satılan sağlam ve çalışan ürünü geri almazsa yapacak bir şey yok.
  • yaz gecesi  (29.01.16 16:16:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.