[]

çocuklar ingilizce öğrensinler diye

evde ingilizce konuşmak çok saçma değil mi? yani bu kadar mı globalleşmenin köpeği olduk :(

edit: tartışma şunun üzerine; hepimiz ingilizce biliyoruz, hem de gayet iyi seviyelerde.. birçoğumuz, bu ingilizcesiyle gerek türkiye'de gerek usa ya da avrupa'da çok güzel doktora da yapıyor, bilim yapıyor, yaşıyor, anlaşıyor vs. burada sıkıntı yok. ama bu insanların hiçbirisi, bebeklikten itibaren ingilizceyle büyümüş insanlar değil.

çocuğu bebeklikten itibaren ingilizceyle haşır neşir edip, kendi dilini unutmasına (hatta böyle bir durumda kendi dili ingilizce oluyor) doğup büyüdüğü toprakların diline yabancılaşmasına sebep olmak, hiç ama hiç ummadığınız kadar sorun yaratır.

 
Değil. Aslında sana ancak şu kadar katılabilirim: McDonalds'ta çalışacak kişilere de ihtiyacımız var. Senin çocuğun McDonalds'ta sipariş alacak, benimki özel okulda İngilizce dersi. Hayata annesi ya da babası yüzünden bir adım geride başlayacak seninkiler...

(Tabi tabi belki bir gün loto çıkar, belki çok zeki olurlar... Flash TV izlemekten beyniniz yanmış.)
  • Traveller  (28.01.16 13:13:58) 
@Traveller, nerden biliyosun belki adam geri kafalı bir ağa, senden çok daha zengin?

çocuklar ingilizce öğrensin diye evde ingilizce konuşulur, ama ebeveynler gerçekten iyi ingilizce biliyorsa konuşulur, ayrıca çocuk daha bebekken, dil öğrenme çağındayken konuşulur.
  • victum  (28.01.16 13:24:16) 
Değil. Ha biz yapmıyoruz, gerek görmedik. Ama tüm çizgifilmler, filmler vb. orjinal dilinde izliyorlar. Bazı filmlerin backstage videolarını hep ingilizce izliyorlar, merak ettiklerini İngilizce araştırıyorlar. Çünkü kaynaklar İngilizce. Globalleşmeyle alakalı değil yani.

Oğlum 9 yaşında ve İngilizce aksanını duyanlar, bilingual sanıyor. Ama tamamen yabancı dili "native" kaynaklarından duymasıyla ilgili bu.
  • old possum  (28.01.16 13:31:33 ~ 13:35:05) 
Biliyorum victum critical period of language learning, universal grammar, Chomsky, Skinner... her gün okuduğum şeyler bunlar

Elbette geri kafalı bir ağa da olabilir. Ama sonuçta geri kafalı ailelerin fakir çocuklarına gerek var; inşaat işçisi lazım, fast food zinciri çalışanı lazım...

Kapitalizm önce ideolojilerle (globalleşmenin köpeği olma, gel benim köpeğim ol gibi) uyutur, cahilliği över, sonra da sizi işçisi yapar.
  • Traveller  (28.01.16 13:32:18) 
@Traveller, düşüncen yanlış, evet general kadar askere de ihtiyaç var ama sen fakir çocuklarını baştan bunlar fakir çocuğu, asker olmalı diye elersen içlerinde çok yetenekli, çok akıllı olanları kaybedersin. Ayrıca hayat adil değil, fakirlere negatif ayrımcılık değil pozitif ayrımcılık uygulanmalı. dünyanın en büyük aristokratları bile vakıflar kurup gelir adaletsizliğine karşı savaşırken, bütün holdingler fakir ama yetenekli çocukları bulup burs vermek için uğraşırken senin fakir çocuklarını baştan silmen çok hatalı.


  • victum  (28.01.16 13:38:53) 
@traveller geride başlamak ileride olmak ne demek, bence aşırı saçma bir düşünme tarzı bu. sen herşeyin daha fazlasını istemeye devam et, daha çocuğun olmadan kafanda onları başkalarıyla yarıştırmaya başlamışsın bile, sonra neden çocuklar böyle.

ps. bu arada fakirliğe karşı bir takıntı geliştirmişsin, hayırlı olsun.
  • füt  (28.01.16 13:39:13) 
İngilizce öğrenmek ya da öğrenmemek konusunda haklı olabilirsin fakat öğrenmenin şekli konusunda pek mantıklı görünmüyor. Anne baba İngilizce biliyorsa ve duyarak öğrenme diye birşey varsa bunu kullanmak, kullanmamaktan daha mantıklı. Asıl bunun yerine birkaç bin lira verip kurs vb. yerlere göndermek globalleşmeye daha büyük katkıda bulunmak demek.


  • harvey  (28.01.16 13:42:56) 
@victum doğru olanın senin dediğin gibi olduğunu biliyorum. Pozitif ayrımcılık oldukça gerekli ama dünya öyle işlemiyor. Daha fazla yabancı dil bilen bir adım önde oluyor. Bugün çocuklar erken yaşta yabancı dil öğrenmesin diyenlerle, geçmişte çocuklar okula gitmesin diyenler arasında bir fark yok.

Geçmişte okula gönderilmeyen çocuklar bugün ne yapıyor? Terörist, fakir, az gelirli işçi...

Bugün ailesi erken yaşta yabancı dil öğrenmeyi gerekli görmeyen çocuklar gelecekte ne yapacak? Terörist, fakir, az gelirli işçi...

(İstisnalar çıkabilir ama dünyanın geneli böyle)

Düzeltme: İmla
  • Traveller  (28.01.16 13:45:24 ~ 13:46:58) 
globalleşmeyle alakası yok, çocuğa ilerki hayatında faydası olacak becerileri anne baba mümkün olduğunca sağlamaya çalışır. bu sadece meslek edinme anlamında değil, hobiler, yemek yapma gibi kendine bakma becerileri de olabilir.
restoran işleten babanın, küçük yaştan itibaren oğluna mutfak işlerini öğretmesi, elektrikçi babanın küçük yaşta çocuğa elektrik tesisatı ile ilgili bilgi vermesi, birlikte radyo tamir etmeleri falan gibi.
ancak bunun için önce anne babanın tam olarak o konuda yetkin olması lazım, yani anne baba ingilizce/herhangi bir dil anadili seviyesinde biliyorsa, mesela ingiliz/amerikan dili ve edebiyatı eğitimi almıştır ya da ingilizce konuşulan bir ülkede yaşamıştır, bu bilgisini çocuğa aktarması normal. ha anne babası o yabancı dile hakim olmadığı halde, sırf ay çocuk ingilizce öğrensin diye yalan yanlış ingilizce parçalıyorlarda, bence aksine zararlı. bu yaşlarda öğrendiği tonlama ve telaffuz hataları ömür boyu çocukta kalıcak çünkü. bu durumda çocuğun interaktif olarak dil öğrenmesini sağlayan programlar, yabancı dilde eğitim veren okullar çok daha mantıklı bir seçenek. en azından çocuk doğru kaynaktan öğrenir.


edit:

@traveller bu konuda bir sıkıntınız var, ailenizin size imkan sağlamadığını düşünüyorsunuz ve öfkelisiniz sanırım. okuduğunuzu anlama çabası göstermeden cevap vermişsiniz. tartışma dil öğrenmenin gereksizliği değil, evde anne-babanın ingilizce konuşmasının etkin ve gerekli bir yöntem olup olmadığı.
  • alice practice  (28.01.16 14:00:45 ~ 14:05:09) 
tartışma şunun üzerine; hepimiz ingilizce biliyoruz, hem de gayet iyi seviyelerde.. birçoğumuz, bu ingilizcesiyle gerek türkiye'de gerek usa ya da avrupa'da çok güzel doktora da yapıyor, bilim yapıyor, yaşıyor, anlaşıyor vs. burada sıkıntı yok. ama bu insanların hiçbirisi, bebeklikten itibaren ingilizceyle büyümüş insanlar değil.

çocuğu bebeklikten itibaren ingilizceyle haşır neşir edip, kendi dilini unutmasına (hatta böyle bir durumda kendi dili ingilizce oluyor) doğup büyüdüğü toprakların diline yabancılaşmasına sebep olmak, hiç ama hiç ummadığınız kadar sorun yaratır.
  • füt  (28.01.16 14:11:42) 
@alice sağladılar aslında, fazla parası olmayan ama uzun vadeli düşünebilen bir babam oldu. Ben de bugün onun "cahil" olduğunu değil "ileri görüşlü" olduğunu düşünüyorum. Ben ilkokuldayken ailesi yabancı dil derslerini gereksiz gören kişiler de vardı: Biz TÜRKÜZ! Biz MÜSLÜMANIZ! Biz kapitalist DEĞİLİZ! Biz İngilizce ÖĞRENMEYİZ! Çocuk İngilizce öğrenirse TÜRK olmayı unutur diye böğürüyorlardı. Bugün çocukları bu zihniyetle nerede...

Kimileri de bak komşunun oğlu okumadı şimdi babasının bakkalını devraldı, okumak gereksiz... diye zırvalıyordu. Yalnızca yabancı dil bilmek yetmez ama elinden ne geliyorsa ailenin çocuğa vermesi gerek.
  • Traveller  (28.01.16 14:13:12 ~ 14:15:01) 
@tolkien Ben o zihniyete karşıyım, yabancı dil bilmek göklere çıkarmaz ama ailenin cahilliğe övgü yağdırması zihniyeti çocuğu pek de ileri götürmez. Bizim köyden biri vardı, okumadı ama çok zengin oldu, kendini geliştirdi, entelektüel oldu örnekleri de herkesi kapsamaz. Acı ama durum bu.

Ve en önemlisi erken yaşta İngilizce öğrenmekle, 15 yaşında İngilizce öğrenmek arasında büyük bir fark var. Konuyla ilgili Critical Period of Language Learning anahtar sözcükleriyle arama yapabilirsiniz. Keşke bunları bilip de konuya dahil olsanız. Örneğin ben doktor değilim ve hastalıklarla ilgili uzmanmış gibi konuşmam. Ama bu konuda bilgim var ve erken yaşta dil öğrenmenin önemini çok iyi biliyorum.

1950'lerde Türkiye'de okuyan da okumayan da aynı işte çalışıyor okula gerek yok diyen kişilerle 2016 yılında yabancı dil bilen de bilmeyen de aynı diyen kişilerle aynı zihniyete sahipsiniz. Çok yazık...
  • Traveller  (28.01.16 14:34:24) 
@acemi kaynak goster abicim?

:D :D :D
  • Traveller  (28.01.16 15:08:54) 
traveller, şu robotsu trollüğünü başka yerde yapar mısın? hadi canım..


  • füt  (28.01.16 15:11:51 ~ 15:14:46) 
Diger baslikta Ingilizce soru mu sormussun @fut? Keske Ingilizce bilsen...

Neyse dedigim her seyi diger baslikta kanitlamissin. Ben de cok iyi yabanci dil bildigini ama cocukken ogrenmedigini falan sanmistim... Baska diyecek sozum yok. Dedigim her seyi kanitladin.
  • Traveller  (28.01.16 15:14:51) 
bence saçma ve küreselleşmenin finosu olmak gibi bir şey, tıpkı sizin de belirttiğiniz gibi.


  • m e b  (28.01.16 15:21:09) 
Cevaplardaki tartışmayı okumadım.

"Globalleşmenin köpeği olmak" batının köpeği olmakla başlıyor bence. Bunu yapmayan toplumlar ingilizceyi de globalleşmeyi de kendi köpeği yapıyor yapacak. Yani dil zayıf toplumları ve bu sebeple batiyi seyre dalmış toplumlari asimile edip yok edebilir evet. Ama üreyen, üreten ve bunlar dolayısıyla geleneklerini muhafaza edebilen toplumlar ingilizceyi age of empiresta relich bulmuşcasina kullanıp 1-2 asır sonrasinin anasını sikebilir afedersin.
  • klar  (28.01.16 16:10:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.