[]

kedi beslemek :(

arkadaşlar, 7 aylık evliyiz. bi kedi sahiplenelim diyoruz. ev 2+1. eşyalar falan da yeni. amerikan mutfak.

bir kedi sahiplensek, eşyaları falan tırmalar eder, rahat durmaz, mutfakta girmediği delik kalmaz falan. kendine de etrafa da zarar verir diye endişeleniyoruz. koku falan da endişelendiğimiz bir diğer konu.

her gün 8 saat evde yalnız kalacak olması da ayrı bir konu.

benzer koşullarda kedi besleyen arkadaşlar var mı? biz mi çok kuruntu yapıyoruz? eğer kuruntu yapmıyorsak, bunları engellemenin bir yolu var mı?

 
en uslu kedi bile tırmık şeysi olmasına rağmen tüm koltukları tırmalar
8 saat yalnız kalmak kedi için çok sıkıntı olmaz tabi ama kum kokusu vs olacak

koltukların eskimesine ve kum kokusuna razıysanız bisi olmaz
her kedi mutfağı dağıtacak diye bir şey yok genelde erkek kediler öyle arsız oluyor
  • neira  (27.01.16 10:19:06) 
biz de ayni tereddutlerle edindik bir kedicik. koku konusunda, terasiniz varsa kumu terasa koyun, hic sikinti yasamayacaksiniz. bizim bir odada duruyor, hafif koku oluyor her gun havalandirmazsak, ama proplan + kapali tuvalet kokuyu azaltiyor. dedigim gibi terasta olursa hic koku problemi olmaz diye dusunuyorum.
bizim yavru cok cok yaramaz oldugu icin sorun yasadik biraz, o yuzden illa yavru olsun demiyorsaniz, 1 yaslarinda, daha once baska bir evde bakilmis kedi alin, boylece huyunu suyunu bilirsiniz.

  • fog weaver  (27.01.16 10:20:01) 
kumunu düzgün temizlediğiniz sürece koku sıkıntısı olmaz yada tuvalete falan koyarsınız sıkıntı çıkmaz. 8 saat yalnız kalması kedi için çok sıkıntı oluşturmaz uyur zaten çoğunda.

eşya tırmalama ve mutfağı gezme konusu ise biraz sıkıntılı olabilir. ona tırmalayacak başka birşey verirseniz ve eşya tırmalamaya kalktığında hafiften kızarsanız yavaş yavaş öğrenir aldığınız şeyi tırmalar sadece. ancak mutfakta heryere girer çıkar açıkta birşey bırakmayın yeter. bizimkide girip çıkıyor ama açıkta birşey olmadığından sıkıntı yok. küçükken tezgaha çıktığında kızıp aşağı indiriyorduk artık yapmaması gerektiğini öğrendi.
  • lprytk  (27.01.16 10:21:09) 
merhaba,

biz de 2 senedir evliyiz. ilk kedimizi evlendikten 3 ay sonra sahiplendik. evimiz 2 + 1. sizdne tek fark mutfağımız amerikan değil kapalı. tek kedide koku hiç sorun olmuyor. kapalı kedi tuvaletleri var, o ve kristal kum ile her gün, günde bir kez tuvaletini temizlerseniz hiç sıkıntı yaşamazsınız. çevresini temiz tutmak konusunda da isterseniz çeşitli tavsiyeler verebilirim.
yalnızca amerikan mutfak biraz zorlayıcı. o da kediyi eğitmeniz zor olduğundan. tezgaha çıkar, çıkmasından öte yemek yaparken rahat bırakmaz, sen attıkça gelir :) sabırlıysan sorun yok. amerikan mutfak evde de kedi bakan çok tanıdıklarım var.

eşyalara gelince benimki sadece deri kısımlara takıktı. çalışma odamdaki bir koltugun kenarları, bir de yatak başlığımı halletti sağolsun. hı bi de merakla oraya buraya çıktığında devirip kırdıgı zaiyatlar da oluyor. ama eve getirdiği renk ve sıcaklık hiç bir şeye değişilmez!

P.s.: şu an aynı şartlarda 3 kedim var. hepsini çılgınlar gibi seviyorum. :)
  • maviyazar  (27.01.16 10:21:54) 
Öncelikle kediden kediye de çok değişiyor, karakter ve şans meselesi. Benim bir kedim mutfak tezgahına haşlanmış bütün tavuk koysak kafasını çevirip bakmaz, diğeri çok paçoz. Ama ilki çok sinirli, ikincisi dünyanın en iyi niyetli kedisi. İnsan gibi çeşit çeşitler. Evet, ruh hastası yaptıkları zamanlar olacaktır ama kesinlikle pişman olacağınızı sanmıyorum. Ayrıca 1 yaşına gelirken kısırlaştırın, ondan sonra süreç içerisinde daha sakin oluyorlar.


  • whoosie  (27.01.16 10:24:02) 
minikken sahiplenirseniz biraz büyüyünce çok hareketli oluyor, ki normali de bu zaten. ergenliğe vb giriyor onlar da. sonra duruluyor. bunları göz önüne almak lazım.

belki iran kedisi vb olur, onlar çok hareketli değil diye biliyorum. ama kediler de sölynediği üzere çeşit çeşit, ırk karakteristiklerinin yanı sıra kişiklikleri de değişebiliyor.
  • eindaclub  (27.01.16 10:30:57 ~ 10:31:47) 
benim kedim;
- günde 12 saat kadar yalnız kalıyor,
- hiçbir yeri tırmalamaz,
- mutfak tezgahına çıkmaz, öyle eğittim ama çıksa da pek sorun etmezdim,
- kuru maması dışında hiçbir şey yemez, sadece siyah zeytin fetişi var tabi ki.
- çok usludur, çok güzel kendini sevdirir.

hepsinin karakterleri farklı ama sevgi dolu, huzurlu ve sakin bir evde yaşamak bir fark yaratıyor, neticede sahiplerine benziyorlar bence.
  • tiny penny  (27.01.16 10:34:36) 
bu kadar eşya düşkünüyseniz köpek almanızı öneririm.küçük ırk köpeklerden bulabilirseniz ve yanına bir arkadaş daha alırsanız hem SOKAKLARDAN iki can kurtulur hem de yavrularınız sıkılmaz hem siz sevginizi verebilirsiniz


  • rakicandir  (27.01.16 10:37:25) 
Koltuklar tırmalanıyor genelde, pek yapacak bir şey yok. Bizimki mutfak tezgahına falan çıkmaz, pencereden baksın, yatsın uyusun tek derdi o. Koku için de bentoit kum kullanın, hemen topaklanıp çok kolay temizleniyor, 2 günde bir temizlesen kokmaz.


  • r_u_h  (27.01.16 10:40:44) 
@rakicandir, eşya düşkünü değiliz, konu eşyaya çok endekslendi. burada hem kedi kendisine zarar vermesin, hem 8 saat yokuz, o yaramazlıkla üstüne bişey mişey devirir, bunun yükünü kaldıramayız.

köpek sahiplenmeyi de çok düşündük ama 8 saat evde yalnız kalacak hayvan. çok üzülürüz.
  • uuth  (27.01.16 10:40:49) 
eşyaya dönüşmesinin sebebi kedi köpek besleyenler insanların "eşyalarımı kemiriyor o yüzden vermek zorundayım" ya da canları sokağa bıraktıklarını gördükleri için bir reaksiyon gösteriyor,doğal olarak.
kedi ya da köpek fark etmez, yalnızlığına çare olsun istiyorsanız yanına mutlaka arkadaş edinin. hatta bir kedi bir köpek bile olabilir bu.

  • rakicandir  (27.01.16 10:54:05) 
hayvanların da farklı karakterleri olsa da sizin ona yaklaşımınızla da ilgili. fazla hareketli olduğum dönemlerde eve gelen yavrular çok hareketli biraz da kontrol edilemez olarak büyürken masa başında çalışır olduğum dönemde gelen yavrular masa üstündeki yatakta uyuyan kedilere dönüşüyor. yalnız ergenlik geçişi çoğu hayvanda sorunlu dönemler yaşatabiliyor.

ev konusunda sanırım siz yokken mutfakta başına iş açmasından endişelisiniz. evde yokken sadece salonun kapısını kapalı tutarsanız ona yine geniş bir alan kalır. tuvaleti banyoya koymak da kokuyu azaltıyor. (banyo sürekli havalandırılan bir yer) fazla endişelenmenize gerek yok. bir şekilde ev içindeki duruma herkes ayak uyduruyor. sadece düzenin oturması için biraz sabır gerekiyor. kedi için yüksekte yatabileceği, gizlenebileceği bir yer olursa diğer yerleri neredeyse hiç umursamıyor.

eğer sabah erken kalkmak, yorgunluktan ölseniz, hasta olsanız dahi günde 2 kere dışarı çıkmak size zor geliyor ise köpekle yaşamaktan daha kolay kediyle yaşamak.

kedi ya da köepk için kaygılarınızı, uyumunuzu anlayabilmek için belki kısa süreli geçici yuvalık yapabilirsiniz.
  • madarch  (27.01.16 11:05:35) 
bizde evlendikten 6 ay sonra kedi aldık. çok uysal ve tembel. günde 8 saat yalnız kalıyor ama sürekli uyuyor. hatta biz evdeyken de. tırmalamalar oluyor malesef sandalyemin köşesini parçaladı. bant yapıştırdım, şimdi eminim parçalayacak başka yerler arıyordur. ama olsun o kadar tatlı ki. koku içinde, bizim kullanılmayan odamız vardı orada duruyor kumu(kedi odası yaptık) hep camı üstten açık. 2 günde 1 temizliyoruz. koku rahatsız etmiyor. ama cinsleri farklı duyduğuma göre, tekir van çok hareketliymiş. onu araştırıp alabilirsiniz belki.


  • panda  (27.01.16 11:12:31) 
sizin durumunuzda en iyisi orta yaşlı bir kedi sahiplenmek, çünkü :)

1) yavru ve genç kediler 8 saat yalnız kalınca büyük ihtimalle sıkılır. bu açıdan fazla hareket oyun istemeyecek orta yaşlı bir kedi iyidir.

2) ortak özellikleri olsa da her kedinin karakteri ayrıdır. bir kedi mutfağa - yemek masasına - yemeğe ilgi göstermezken diğeri bunların meraklısı olabilir. yavru kedilerin ilerde ne karakterde çıkacağını bilemezsiniz. oysa orta yaşlı bir kedi alırsanız huyunu suyunu, yeme içme tırmalama alışkanlıklarını sorup öğrenebilirsiniz.
  • titiraprap  (27.01.16 11:28:22) 
özellikle yavruyken coşkun oluyorlar. ben de yeni yeni tecrübe ediyorum. 1+1de (açık mutfak) yaşıyorum.

bi kere her yer tüy oluyor illa ki.
mutfak masasına nadir de olsa çıkıyor. kızınca iniyor.
nedense mutfak tezgahına çıkmıyor.
gecenin bi yarısı oyun oynamak isteyebiliyor, yatakta hoplayıp zıplıyor, kolunu bacağını ısırıyor, kapıya koyarsan ağlıyor. aynı bir bebek anlayacağın.
tırmalama tahtası işe yarıyor ama koltuk ve yatakları da tırmalıyor. eşyalara çok değer veriyorsanız ya da çok titizseniz temizlik konusunda işiniz zor.
ben evde hafif bi kedi beslemeye dair koku seziyorum. illa ki oluyor.
ama çok sevgi kaynağı yani, başlarda çok zorlandım ama şimdi çok seviyoruz birbirimizi, uykuları da düzene girdi.

edit: ben işteyken yalnız kalıyor epey. yapabileceğim bişi yok maalesef. akşam da ağzıma tükrüyor tabi meeeööw meeeöw nerdeydin diye hesap soruyor yavrum yazık. :( haftasonları evde olduğumdan çok mutlu ve huzurlu. ay özledim <3
  • hushhush  (27.01.16 11:29:58 ~ 11:31:30) 
1. düşünmeden alın! (benzer durumu tecrübe ediyoruz halen)
2. 2 tane alabilirseniz hem yalnız bırakmış olma vicdanı olmaz hem de mutlu olurlar.
3. aman diyim petshop'tan almayın..
  • zakk  (27.01.16 11:54:34) 
bir kac oneri:
-mutfak tezgahi gibi cikmamasini istediginiz yuzeylere bir kac gun boyunca aliminyum folyo ile kaplayin, huylaniyorlarmis ve bir kac denemeden sonra o yuzeye cikmaktan vazgeciyorlarmis (ben henuz denemedim)
-tuy icin furminator tavsiye ediyorum. biraz pahali (ucuzlari cin mali, uzak durun), tuy dokumunu yuzde 90a yakin azaltiyor
-yaklasmamasini istediginiz yerlere (kablolar, vazolar) kolonya veya portakal yagi durun. nefret ediyorlarmis. bunu da yakinda deneyecegim.
  • fog weaver  (27.01.16 15:36:27) 
sahibinin bırakmıs oldugu 1 yasında asırı tatlı guzel bir bir kedi var evimde gecici bir sure alabildim ben. dısarı bırakmak istemiyorum eger bir kedi sahiplenmek istiyorsanız lutfen onu alın cok ihtiyacı var buna. butun asıları her seyi tam sadece kalıcı olabilecegi bir eve ihtiyacı var


  • postmodern rh  (27.01.16 19:16:04) 
bi de şöyle düşünün. yarın bi gün bebeğiniz olduğunda o mobilyaları mahvetme ihtimali var. bebek mi daha kıymetli eşya mı?

bi kedicikle evi paylaşmak, bir cana (insan ya da hayvan) yuva olmak mı kıymetli yoksa eşyalar mı?

bu açıdan bakın derim :)

belki de düşündüğünüz kadar zarar da vermeyecek eşyalarınıza...

hazır bu kadar niyet etmişken, yardıma muhtaç bi yuvasıza yuva olun gitsin.
  • whatyougetiswhatyoudid  (28.01.16 13:39:34 ~ 13:40:51) 
Amerikan mutfak bir evde üç kedi besledim. Şimdi başka bir eve taşındım ama evin salon ve mutfağında kapı olmadığı için burası da amerikan mutfak sayılır. Üstelik kedi sayısı da beş oldu.

İlk üç kedim tezgah konusunda terbiyeliydi. Son gelen iki yavruyu terbiye etmek kolay olmuyor. Mutfağınızda açık gıda ve bulaşık bırakmamaya özen göstermeniz gerekiyor.

Koku konusunda arkadaşlar zaten söylemişler. Ben beş kediyle, kapalı evde koku sorunu yaşamıyorum. Üstelik kum kabı da kapalı değil. Dışkısı kurur kurumaz kum küreğiyle alabilirseniz sorun yaşamazsınız.
  • one minute  (30.01.16 01:11:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.