[]

kedinin tırmalama tahtasını kullanmasını nasıl sağlayabilirim?

bizim 5,5 aylık küçük canavarın iki tane tırmalama tahtası var, biri kedi ağacı, diğeri ise bu kısa tırmalamalardan. ağacı kullanıyor hopluyor zıplıyor üzerinde uyuyor, ancak hasırla kaplı boru kısımlarını tırmalamıyor. diğer tırmalamanın hiç yüzüne bakmıyor. tırnakları çok sivri, en çok korktuğum da ilerde koltuklara dadanması.
hayvancığın tırmalamayı kullanmasını nasıl sağlayabilirim? duyduğum metodlar
-cisme cat nip sür (deneyeceğim)
-tırmalamaya oyuncak as (ağaç gibi olanda zaten bin türlü ıvır zıvır asılı, oyuncakla oynuyor ama tırnakları bilemiyor. kullanmadığı küçük tırmalamaya asmayı deneyebilirim.)
-hayvanın patilerini tutup tahtanın üzerinde tırmalama hareketi yaptır (işe yaramamakla beraber resmen hayvandan utandım, nabıyo bu mal diye düşündü muhtemelen)

başka ne yapılabilirim? şimdiden teşekkürler

 
ben alıştırıncaya kadar o yanımda dururken kendim ona göstererek tırmaladım, ucu tüylü oyun sopasını tırmalama tahtası üzerinde gezdirip yakalatmaya uğraştım. tırnakları oraya değdikçe önce huylandı, sonra ben yaparken yanımda durup beni taklit etmeye başladı o şekilde yavaş yavaş alıştı. şimdi 9 aylık ve düzenli olarak tırmalıyor fakat yine de yetersiz kalıyor ben en geç ayda 1 kendim kesiyorum tırnaklarını


  • kakamelsokoban  (27.01.16 08:58:35) 
lazerli bir oyuncak ile uzaktan oraya yönlendirebilirsin. kedi otu seviyor bazı kediler, biraz sürebilirsin.
Yalnız tırnakları sivriyse arada bir kes ve bir şeye alıştırmak için her zaman ödüllendirme metodu işe yarar yani koltuk tırmaladığında cezalandırmaktansa fark ettiğin zaman tırmalama tahtasına yönlendirip ödüllendirmek işe yarama olasılığı daha yüksek olan yöntem.
:) nabiyo bu mal diye düşünmemiştir bence.
  • tiny penny  (27.01.16 09:32:18) 
bu problemi ben de yaşadım. koltuğu tırtıklamasınlar diye aldım ama uzunca bir süre devam ettiler. ben de vazgeçtim bir süre sonra. en sonunda üçü birden tırmalıyor tahtayı.

not: aldığınız tahtanın boyunun uzun olmasına özen gösterebilirsiniz,belki o ilgisini çeker.
  • rakicandir  (27.01.16 10:49:53) 
tırmalama tahtasının ucuna sallanan ve zilli bir ipli oyuncak bağlayın. ona pati atmaya çalışırken o tahtadan güç alacaktır. benimkileri böyle alıştırmıştım. sonra o oyuncağı kaldırsam da amacına uygun kullanmaya devam ediyorlar.


  • uykucu patates  (27.01.16 11:15:32) 
yöntemlerin hiçbiri işe yaramazsa koltuklara örtü ser en iyisi. yani biz işe yarattıramadık ama bizim kedi yaşlıyken sokakta kalmış olduğu için -sahibi vefat edince- haliyle bir yerden sonra eğitmesi zor oluyor -anlasa bile kaale almıyor çünkü, "senlen mi uğraşcam lan ben?" diyor muhtemelen kendi kendine- yani biz kapalı balkondaki kedi kapısına hanfendiyi alıştırdık -daha doğrusu kendisi öğrendi bir şekilde- ama hala eğer odada biri varsa kapının kendisine açılmasını bekliyor, eğer odada kimse yoksa geçiyor ama?! seninki genç olduğu için eğitebilirsin, ama eğitememe durumuna karşı da önlemini al derim naçizane. bir de tırnaklarının kesilmesi kendisi için de iyi aslında, kaşınırken kanatabiliyor çünkü kendini -gerçi biz bizimkini veterinere bile götüremiyoruz öyle bir manyak olduğu için 0_o - sen koltuk örtüsü edin yani şimdiden :/

bi de catniple gendinden geçiyo böyle bi manyıyo ve catnipli oyuncakları ısırıp sürtünüyo çılgın gibi, oynuyo falan ama tırmaladığını görmedim bizimkinin, bi dene gene de, ben de öyle okumuştum çünkü.
  • pasp  (27.01.16 12:23:50) 
Ben keten halatlı kısmı tırmalar gibi yaptım, gibisi fazla resmen tırmaladım görsün diye. Bir süre sonra saldırı pozisyonu alıp sıçrıyor ve tırmalamaya başlıyor. Galiba rekabet duygusu gelişmiş benimkinin:) Ama bazı şeyler ters gidebiliyor. Mesela tırmalama tahtasının tepesinde oyuncak var, normalde ilgisini çekmesi lazım. onunla hiç ilgilenmiyor. Tırmalama sesini duyması yetti. Bir süre yaptım pekişsin diye. Tırmalamayı sevdiği yerlerin başında koridordaki yolluklar. Maalesef parçaladı iki tanesini. Bir de yatağın kenarındaki ketenvari kaplamayı seviyor.


  • lazarus  (27.01.16 12:37:00) 
bende de soldakinden var. bi süre anlamadı çok üzüldüm koltukları tırmalamaya devam ediyordu. sonra tuttum böle patilerini buna sürt bunaaa dedim filan. sonra alıştı. ama hala arada koltuk, yatak deri bazası ve mutfak sandalyelerini tırnaklıyor. kafaya takmamaya çalışıyorum. delik içinde güzelim sandalyeler mesela ühühü.

ayrıca tırnaklarını veterinere kestirdiğimden beri çok daha rahatım. ellerimdekiler yeni yeni iyileşiyor. kendi makasımı götürmüştüm bana bi güzel öğretti bi dahakine becerebilirsem kendim keseceğim
  • hushhush  (27.01.16 13:39:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.