[]

Bipolar arkadaş yardım lütfen

merhabalar

bir arkadaş var, aslında geçen duyurumda bahsetmiştim biraz ama silmişim.. neyse bu arkadaşla 20 gün önce konuştuğumuzda fena değildi, iyi gibiydi sonra 15 gün önce "depresyondayım, artık sanırım sona yaklaşıyorum " dedi.. biraz konuştuk ama çok soğuktu tavırları.. kendisi internetten görüştüğüm ama yüzyüze tanışmadığım birisi.. detaylı olarak sorunlarını biliyorum.. ısrarla dr a gitmiyor.. psikiyatrist benden akıllı değil diyor.. dedim yardımcı olmak istiyorum, hiçbir şey demiyor. zaten farklı şehirlerdeyiz..

neyse en son 15 gün önce konustuk.. sonra daha iyi misin yazdım cevap vermedi, 2 kere aradım açmadı ve geri dönmedi, az önce bi kere daha aradım açmadı... ortak arkadaşa sordurdum, iyiyim demiş... ciddi psikolojik sorunları olduğunu biliyorum (4 yıldır), inişli çıkışlı olduğundan ya bipolar ya da borderline olduğunu ek olarak narsist kişilik bozukluğu olduğunu tahmin ediyorum.. insanlardan kaçıyor, arkadaşı hiç yok...

böyle bir durumda kendi haline mi bırakmak lazım, yoksa aramak mı lazım? bilemiyorum... siz böyle hissettiğinizde aranmak mı istersniniz yoksa kendi halinizde kalmak mı? lütfen fikir verin çok şaşırdım :(

 
O arkadaş kendi kendine çıkışı bulmadığı müddetçe bir çözüm yok. Hayatınıza almayın, iyi olmadıgı muddetçe yaklasmayın, aramayın. Sizin gücünüzden, sizin iyi niyetinizden ve sizin enerjinizden eksilir.

Acı ilaç iyidir.

Acımasız bulanlar için: İlgiden besleniyor olabilir bu kişi.
  • anonymice  (26.01.16 18:47:39 ~ 18:53:46) 
Acımasız buluyorum, ilgi kimi beslemez? Hastalığı ilgi sürdürüyor olabilir ama olmayabilir de. Psikolojik rahatsızlığı var diye arkadaşlarımızdan vazgeçecek değiliz. Bence arada bir aramaya devam ama üstelemeden. Konuşmak istemiyorsa bunaltmaya gerek yok. Yardıma ihtiyacı var, terapist ondan akıllı değil evet ama ona yardım edecek donanıma sahip. Psikologlar da sıklıkla terapi alıyor ya da ilaç kullanıyor, bunun akıllı olmakla ilgisi yok, bazı şeyler öyle çözülüyor.


  • mezzosprite  (26.01.16 19:08:48) 
muhtemelen oturdugu evin duvarlarini da kendisinden akilli olmayan birileri ordu.

hey alla'im...
  • e haliyle  (26.01.16 19:18:08) 
yani evet, ben de şaşırıyorum, nasıl olur da insanlar "benden akıllı değil" noktasına gelebiliyor anlayamıyorum.. ama işte narsistlik böyle bir şey galiba...

açıkçası beni de olumsuz etkilediği için, bir süre sonra aramayı bırakacağım galiba.
  • demeterius  (27.01.16 08:55:07) 
bipolar bozukluk psikolojik olduğu kadar fizyolojik olarak da etkiler insanı, her şey vücut kimyasıyla başlıyor.

ilgiden beslenme gibi bir şey söz konusu olamaz zira ilaç tedavisine başlanmadığı sürece hayatındaki insanların etkileyebileceği çok fazla bir alan bırakmaz bipolar bozukluk zira belirttiğim gibi vücut kimyasıyla birebir bağlantılı.

13 yaşında yeni ergenle, plaza depresifiyle, üzgün kaslıyla bir tutmak gerçekten cahillik, bilmediğiniz konularda özellikle bu tür ciddi konularda atıp tutarak yardımcı olamazsınız, sadece saçmalamış olursunuz.

tam da soruda tarif ettiğin insanım ve yaklaşık 10 yıldır böyleyim, arkadaşın düzgün bi psikiyatra kendi rızasıyla gidip ilaç tedavisine başlayıp o süreci sürdükmedikce hep böyle kalacak ve daha da kötüye gidecek, senin araman veya aramaman kısa vadede eğer seni seviyorsa fayda eder onun haricinde bir etkisi olmaz.

eğer yapabilirsen tedaviye yönlendirmeye çalış, çözümü olmasa dahi kontrol edilebilir bir şey ve cidden kimse bu şekilde yaşamayı haketmiyor, yaşamayan kesinlikle anlayamaz.

'benden akıllı değil' lafı niyeyse baya rahatsızlık vermiş anlaşılan, hemen kompleks yapmanız gerekmiyor oturup azıcık bi düşündüğünüzde basit bi savunma refleksi olduğu ortada o lafın.

kaldı ki doktora gitmeyi pes etmek, teslim olmak gibi gördüğüne eminim, bu yüzden 'benden akıllı değil' dediğine de.

üzgünüm ama şu benden önce cevap yazan tiplerin dediklerine katılıyorsanız gidin vicdanınızı başka şekilde rahatlatın, sokak kedilerini filan besleyin mesela, gerçekten yardımcı olmak istiyorsanız ciddi bir efor sarfetmeniz lazım yargılamanız ve ötekileştirmeniz değil.
  • Kykeon  (27.01.16 09:11:54 ~ 09:16:20) 
öncelikle benim bu tür rahatsızlıklarım yok o yüzden ne hissetiğini ancak tahmin edebilirim.. benim de anksiyetem vardı, gidip tedavi oldum şimdi iyiyim... insanlardan, doktorlardan kaçmak çok yapıcı bir durum değil ki,
ve ben dedim ki, geleyim seni bir yerlere götüreyim vs.. ama hiç cevap vermedi, kısaca istemedi... farklı şehirlerdeyiz, ailesini tanımıyorum, o yüzden de onlara ulaşıp, oğlunuzun durumu kötüye gidiyor diyemiyorum... kaldı ki şu an onların yanında, görmüyorlar mı, ya da çekip neden dr a götürmüyorlar anlayamıyorum...

  • demeterius  (27.01.16 09:20:53) 
eğer araştırdıysa doktora gittikten sonraki sürecin ne kadar sancılı olduğunu görmüştür, kaldı ki ortalama üstü bi psikiyatrının seansı 100-150 liradan aşağı değil, 1-2 seans da gitmeyecek muhtemelen uzun bi süre düzenli olarak ilaç tedavisine ek olarak terapi görmesi gerekecek, kullanacağı ilaçlar gerçekten hoş şeyler değil ve ilaçlara başladıktan sonra uzun bi süre şuan olduğundan daha kötü durumda olacak hem psikolojik hem fizyolojik olarak, kaldı ki bunların hepsini yaşayıp sonra yepyeni bir insan olacak her şey çok iyi çok güzel olacak diye bir şeyin garantisi kesinlikle yok, aksine aynı da kalabilir daha kötü de olabilir. ailesi ise ne yapacağını bilemiyor olabilir.

açıkcası yapabileceğiniz çok bir şey yok, kendini intihara yakın hissettiği dönemlerde eğer farkedebilirseniz bunu yanında olmaya çalışın, ailesine de durumun ciddiyetini açıklayabilirseniz en azından iyi yönde müdahele etmiş olursunuz.
  • Kykeon  (27.01.16 09:32:13) 
aramalarıma mesajlarıma cevap vermediğinden yanında olamıyorum...


  • demeterius  (27.01.16 09:46:01) 
@kykeon+1

gerçekten bipolarsa söyledikleri ve davranışları çok "normal". hayatınıza almayın, dışlayın gibi lafları ancak bencil insanlar edebilir. ayrıca psikolog, psikiyatrist benden akıllı mı sorunu da duvar ustasıyla kıyaslayıp bırakın ölsüncüler bipolarlar hakkında hiçbir şey bilmeyen insanlardır. bipolarlar manik dönemde özellikle kendileri üstün gördükleri için, depresyon yaşadıklarında da hiçbir şeyin çözümü, sonuu olmayacağına inandıkları için bu tarz sözler sarf ederler.

yardımcı olabileceğini inandığım birkaç naçizane tavsiyem var.

1. bipolar teşhisi koyulmuş biri ise her an intihar edebilir. bipolarlar genelde intiharlarını detaylarıyla planlarlar ve genelde başarılı olurlar. ölmek istediğini söylemesi depresyondaki insanlardan farklıdır, yaniamacı yardım istemek değildir.
2. ailesine, yakınında olan birilerini bu durumdan haberdar edin.
3. eğer size ya da tanıdığınız birilerine güveniyorsa bir psikolojik danışma merkezine gitmeye ikna edin. bipolarların tedavi başlangıcı ve devam ettirmesi çok zordur. zaten ona uygun ilacın ve doz ayarlamasının yapılması bile aylar alabilir.
4. bipolarlık psikolojiik bir durumdan çok fizyolojik kökenlidir. yaşanılan şeyler tetikler. genetik boyutu kanıtlanmıştır. teşhisi basit değildir. (bence şöyledir diyemezsiniz.) kesin tanı için gözlem gerekir. ilgi çekmeye çalışmakla, ilgiyle hastalığı beslemekle bağlantılı değildir. kısacası tedavi için yapabileceğiniz tek şey onu tedaviye ikna etmektir.
5. bipolarlık zihinsel süreçlerin farklı yaşanmasına sebep olur. ne bir akıl kaybı ne de mükemmelik göstergesidir. (yukarıda yazılanlardan etkilenmemeniz için yazıyorum) bipolarlar üstün performansları olan insanlar, fazla yetenekli inlsar olabiliyorlar ancak bu onların birçok şeyi yapamayan insan olmarına de sebeptir.

(bkz: durulmayan bir kafa) adlı, tıp eğitimi almış, bipolar bir klinik psikoloğun kendi hayatını anlattığı kitabı okursanız söylemek istediklerimi anlayacaksınız.
  • madarch  (27.01.16 10:11:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.