[]

Yurtdışına iş başvurusu - cv - cover letter

Yazılım mühendisiyim, 2.5 senedir (lisansta part time'ı da sayarsak 3) iş hayatındayım. Bu süreç içerisinde çalıştığım kurumsal firmama iOS ve Android uygulama geliştirdim. Onun dışında yurtdışına satılan sağlam bir Enterprise Java uygulamasında da görev aldım. (+ yığınla ufak tefek proje)

Bu sene mutlaka-mutlaka-mutlaka Türkiye'den kaçıp yurtdışında işe başlamak gibi bir planım var. Bu bağlamda CV ve Cover Letter hazırlıyorum. Fikrinizi almak istediğim 3-5 konu/sorum var

1- Yaptığım projeleri hangi seviyede anlatmalıyım? Örneğin projenin ne işe yaradığı, kaç milyon indirildiği ya da kaç milyon euro'ya satıldığı, kimin kullandığı gibi detayları yazmalı mıyım? Teknik detaylar ne seviyede yazılmalı? Örneğin iOS app'i için geliştirme aşamasında yaşadığım problemleri ve çözümlerime değinmeli miyim?

2- Bu projeler cv'de yer almalı mı? Yoksa cover letter'a mı saklamalıyım? Yoksa hem cv hem cover letter mı?

3- Ülke bazlı CV/Resume hazırlamak yerine tek bir tane hazırlamayı planlıyorum. Zaten max 2 sayfalık, özetin özeti şekilde yazacağım, fotoğraf vs koymayacağım. Onun dışında dikkat etmem gereken ülke bazlı kurallar var mı? Başvuruları yapacağım ülkeler İskandinav ülkeleri, Kanada, İrlanda olacak.

4- Cover letter yazarken uymam gereken format nedir? Onda da cv'de olduğu gibi x sayfayı geçmesin vs gibi şeyler var mı? Bir de cover letter'da olay "Bak, ben şunları şunları yaptım. O yüzden size uygunum" diye biliyorum, doğru muyum?

5- IELTS almama gerek var mı? Vakti zamanında y.dışında master yaparım diye almıştım, ancak 3-4 ay önce geçerliliği bitti. Onu "bakın ingilizcem gayet iyi aslında" diye göstersem yemez mi?

 
1. Birer paragraf anlat, kullandigin araclar olsun icinde. Yasadigin problem-cozumlere deginme.

2. CVde yer almali, cover letter o ise neden uygun oldugunla ilgili olsun.

3. Ulke degil, is bazli CV hazirladim ben. Bazi islerde bazi ozelliklerimi one cikartmak icin. EU standardi var CV icin, onu kullanabilirsin. Bulunca link gondereyim.

4. Cover letterda 2-3 paragraf vize durumundan, neden bu ise uygun oldugundan ve bu isi ne kadar istediginden bahset.

5. Yok. Ingilizcem iyi yaz CVne, zaten seninle gorusmek isteseler konusmandan anlarlar.
  • ekyil  (26.01.16 12:56:29) 
1.2. burada polonyalı bi arkadaşım var (almanyada) phd sunumunu yapacak yakında. aynı zamanda burada da çalışıyor. iş değiştirirken cv'sinin yanında bir de broşür hazırlamış (sayfa gibi düşünme bildiğin broşür). bunun içinde de o zamana kadarki proje ve başarılarından bahsetmiş. gören almanların ağzı açık kalmıştı hiç böyle bi başvuru almadıkları için. fraunhoferde işe girdi başvurulardan sonra da. sen de bence benzer bişe yapabilirsin. cv'nde proje adlarını ve 1-2 cümlelik içeriğini yazar broşüre de kaç para getirdi vs gibi şeylerden bahsedersin.

3. ülke ve iş bazlı cv yazmaya kalksan ömür yetmez o yüzden ben de standart cv ile başvuruyorum. işe göre bazı projelerdeki keywordleri bold ile yazabilirsin bu önemli bi nokta. öte yandan avrupa için mutlaka ve mutlaka fotoğraf koymalısın cv'ne. hatta bazı firmalar kendi sayfalarından başvuru yaptırırken özellikle foto eklettirirler. öte yandan kanada için zaten cv değil resume formatın olmalı ki ona da fotoğraf koyulması kesinlikle tavsiye edilmiyor. son nokta: eğer 10yıldan az tecrüben varsa resume mutlaka 1 sayfa olmalı. 10 yıldan fazla ve/veya management tecrüben varsa 2 sayfa olabilir.

4. CL 1 sayfayı geçmezse iyidir. yine önceki maddedeki gibi management seviyesinde veya 10 yıldan fazla tecrüben varsa 1 sayfayı aşabilir. kendimden örnek verecek olursam app eng veya FSE pozisyonlarına başvuruyorum ki bu pozisyonlar genelde yüksek seyahat oranın sahip. o yüzden CL'de mutlaka "haftalık çalışma zamanımın %80'ine kadar seyahat edebilirim" diye özellikle belirtiyorum. bu ve bunun gibi vurguladığım noktalar var yani bence sen de işe göre dikkat etmelisin.

5. CL'de yine yurtdışı deneyimin varsa belirt. ingilizcem şu şu sebeplerden ötürü iyidir diye yaz. avrupa için ielts skoruna bakılmıyor önemli olan iletşime geçebilmen ancak kanadaya başvuracaksan ielts alman şart. kanada konsolosluğunun immigration kısmına gidince sana bi online test yaptırıyor uygunluğunu saptamak için. iş amaçlı bile yönlendirsen bu testi, sana fransızca ve ingilizce bilgini soruyor. eğer ielts skorun 2 yıldan eskiyse otomatik red veriyor. yani ne kadar iyi konuştuğunun kanada için önemi yok eğer sertifikan yoksa.


ekyil'in bahsettiği siteleri biliyorum sanırım

resume için www.resume.com

avrupa standartlarına uygun cv için ec.europa.eu
  • KidLazer  (26.01.16 13:16:28 ~ 13:19:59) 
projede aldığın görevi açık ve net bir şekilde belirt bence. projeyi bildiklerini düşünüyorsan çok uzatma ama bilmiyorlarsa sektördeki değer görülen kısımlara değinerek anlat, ben şunun şöyle olmasını sağlayan ekipte şunu şunu şunu yaptım yaz; proje kadar kendini de sat.


  • baba jo  (26.01.16 13:22:19) 
almanya ve kuzey ülkeleri icin konusursam;

- cok uzun olursa okumuyorlar. almanyada sirketlerin yazdigi is tanimlari genellikle uzun ve ne is yapacaksan onunla ilgilidir. Mesela Java 8 i hakkini vererek kullanmayacaksan Java 8 bilen yazilimci istiyoruz demezler. Böyle bir detay verdilerse bu konuda bilgili olmani isterler. Cover letter da is tanimlarinda istedikleri teknolojilerle ilgili deneyimlerinden kisaca bahsedebilirsin. ne kadar cok sey bildigin degil onlarin ihtiyaclariyla örtüsüp örtüsmedigin önemli, bu ortak noktalardan bahsedebilirsin

- github gibi ortamlarda profilin var ise ona dikkat edebilirler.

- senin durumun icin en önemli engel calisma izni almak. o nedenle o ülkenin calisma izni prosedürleri hakkinda fikir sahibi olman önemli. calisma izni almak icin is yeri prosedürlere hakim olmayabilir, eger sen bu prodedürleri bilip "sizden istedigim is yerindeki olasi görevlerimi tanimlayan böyle bir belge, bu belge ile suraya basvurursam sorun olmayacaktir, 2 ayda prosedürler tamamlanir" gibi konusup sürec belirsizligini onlarin kafasinda cözersen daha niteliksiz ama calisma izni konusunda sorunsuz adaylar yerine daha nitelikli olarak seni tercih edeceklerdir. bu durumdan da ön yazinda "calisma izni almam icin hicbir sorun yoktur" ya da "vize/calisma izni durumum budur" gibi dilersen bahsedebilirsin.

- almanya icin ne kadar maas istedigini yillik brüt olarak cover lettera görünür bir sekilde yazmak avantajinadir. almanyada (ayni zamanda kuzey avrupa ülkelerinde) yetenekli calisan bulmak zor o nedenle is görüsmeleri türkiyedeki gibi "sirketimizin maas politikasi bu kabul edersen et, bu bilgiyi de son asamaya kadar söyleyemeyiz" gibi degil de karsilikli mutabakat, ikna etme seklinde yürüyor. onlar da sirketlerinin ne kadar iyi oldugunu sanki onlar sana is basvurusu yapmis gibi anlatacaklar, en sonunda konuyu paraya getirecek senden bir rakam alacaklardir. bu genelde ilk görüsmede olur. ama diger adaylardan fiyat olarak öne cikmak istersen bunu ön yazinda da acik acik yillkik su kadar brüt istiyorum diyebilirsin. bu sayede cv ne ilk bakan kisinin dikkatini cekersin. bircok durumda da özellikle ön yaziya yazilmasini istiyorlar, bana bircok kez "lütfen istediginiz rakami yazip tekrar gönderin demislerdi". ama istedigin rakam ortalama üstü ise yazmamak daha iyi olabilir.

- ingilizce konusunda önyazi ve ilk telefon görüsmesi iyi bir fikir verecektir.

- cv standart ama önyazi sirkete özel olmasi avantaj olur.
  • emrahday  (26.01.16 13:34:04 ~ 13:36:13) 
bikaç şey ekleme ihtiyacı daha duydum

almanyada firmaların büyük çoğunluğu sendikalarla çalışır o yüzden alacağın minimum maaşlar standarttır mesela bir mühendise ödenmesi gereken asgari maaş 49 küsür bin eurodur brüt olarak. bunu bilmende de fayda var kendi branşın için

öte yandan almanyada işverenin dikkat ettiğin en önemli diğer husus diplomanın avrupada geçerli olup olmadığıdır. ben buraya gelmeden 3 yıl mühendislik tecrüben vardı ona rağmen soruyorlar. ancak şöyle bir olayım var. mezun olup diplomayı alırken yanında içerisinde derslerim ve aldığım notların da olduğu genel olarak eğitim sistemini açıklayan ve ilk sayfasında EUA tarafından koşulan şartlara uygundur ibaresi olan bir diploma eki verdiler(ingilizce). sende de bu ek varsa ve üzerinde EUA ibaresi yer alıyorsa avrupada diplomandan faydalanabilirsin. yoksa türkiyedeki diplomanın iş başı yapacağın ülke tarafından tanıtılması gerekir ki bu almanya için minimum 200 ile maksimum 600 euro aralığında bir geçirmasyona tekabül eder.
  • KidLazer  (26.01.16 13:59:48) 
son yazan arkadaş 49bin euro demiş ama biraz göz korkutabilir, zaten çalışma izni falan uğraşacak adamlar, bence 43-44 bin yıllık brüt beklentisi daha mantıklı olabilir. yeni mezun masterı tamamlamış mühendislere 38-40 bin istemeleri öneriliyor.

Genel olarak konuşmak gerekirse; CV'ye tüm projeleri ıvırı zıvırı yazıp başvurduğun işle alakalı olanları cover letter'da öne çıkarmak gerekiyor.

Almanya için CV'de fotoğraf olmazsa olmaz. Formal bir fotoğraf konmalı, ayrıca formata çok dikkat ediyorlar, alman cv formatını aratıp ona uydurabilirsin. Bir de cover letter maximum 1 sayfa olacak. İskandinav ülkelerinde cover lettera to whom it may concern yada to the attention of HR departmen of ... falan gibi şeylerle girilmiyor ilginç olarak, direk paragrafa başlıyorsun bodoslama.

IELTS'e falan gerek yok. Konun çok hype olduğundan şansın da fazla diye düşünüyorum, CV ve cover letter yanına bir de ingilizce güzel bir referans mektubu iliştirebilirsin, hocalardan yada eski iş yerinden. Bol şans.
  • yonge and bloor  (26.01.16 14:17:03) 
@KidLazer dedigi gibi sanayi alaninda bircok firma sendikalarla calisiyor, bu tarz firmalara basvururken bu rakam dikkate alinmali ama yazilim alaninda calisan büyük firmalar (ebay, paypal, google) ve bu firmalarda calisan yazilim mühendisleri maalesef hala bir sendikaya bagli calismiyorlar. Ileride mutlaka bu bir sisteme oturacaktir ama su anda yazilim alaninda maaslar 2-5 yillik tecrübeli bir java yazilimci icin 40.000 ile 100.000 euro bürüt yillik degismekte bu da bekar biri icin aylik yaklasik 2000 ile 5000 net maas yapiyor. basvurmadan önce glassdoor (www.glassdoor.de gibi sitelerden basvurulan pozisyonum maaslarina bakmakta yarar var. Örnedin ebay bir yazilim mühendisine 72.000 ile 78.000 arasinda bir maas veriyormus www.glassdoor.de


  • emrahday  (26.01.16 14:37:13) 
emrahday

evet benim dediğim ağırlıklı olarak makine sektörünü kapsıyor düzeltme için teşekkürler

yonge and bloo

eğer yazılım sektörü için diyorsan haklı olabilirsin ancak mühendissen böyle bir şansın istesen de yok çünkü firma sana minimum 49k ödemek zorunda. sendikalar dayatır ve dediğim gibi firmaların çok büyük kısmı sendikalı.

+
ben konuşurken hep 49 diyorum onlar da "ha zaten normal bi rakam bu" diye karşılık veriyolar hiç "oo çok yüksek diyen olmadı"

çalışma izni için de yanılmıyosam firmadan çıkan bişe yok. firma sadece sana kontratını ve yabancılar şube için bu eleman bizde çalışacaktır diye bi yazı veriyor ve bunla mevcut oturumunu değişiyorsun. tam emin olmamakla birlikte firma bir ödeme yapmıyor diye biliyorum.
  • KidLazer  (26.01.16 15:01:42 ~ 15:03:24) 
ufak bir tavsiye daha, maas konusunda net eline gecen rakam ulkeye ve vergi dilimine gore degisiyor. "net salary calculator germany" gibi bir sorguyla internetteki maas hesap makinelerine ulasabilirsin.


  • ekyil  (26.01.16 15:13:12) 
kanada'da fotograf konulmaz, dogum tarihi yazilmaz, kesinlikle maas yazilmaz. iki sayfayi gecmesin eger cok ust seviye bir pozisyona basvurmuyorsan okumazlar. Projeler hakkinda fazla teknige girmeden bir iki cumlelik aciklama iyi olur. tek sayfa cover letter tavsiyem.


  • cooperr  (28.01.16 07:42:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.