1.2. burada polonyalı bi arkadaşım var (almanyada) phd sunumunu yapacak yakında. aynı zamanda burada da çalışıyor. iş değiştirirken cv'sinin yanında bir de broşür hazırlamış (sayfa gibi düşünme bildiğin broşür). bunun içinde de o zamana kadarki proje ve başarılarından bahsetmiş. gören almanların ağzı açık kalmıştı hiç böyle bi başvuru almadıkları için. fraunhoferde işe girdi başvurulardan sonra da. sen de bence benzer bişe yapabilirsin. cv'nde proje adlarını ve 1-2 cümlelik içeriğini yazar broşüre de kaç para getirdi vs gibi şeylerden bahsedersin.
3. ülke ve iş bazlı cv yazmaya kalksan ömür yetmez o yüzden ben de standart cv ile başvuruyorum. işe göre bazı projelerdeki keywordleri bold ile yazabilirsin bu önemli bi nokta. öte yandan avrupa için mutlaka ve mutlaka fotoğraf koymalısın cv'ne. hatta bazı firmalar kendi sayfalarından başvuru yaptırırken özellikle foto eklettirirler. öte yandan kanada için zaten cv değil resume formatın olmalı ki ona da fotoğraf koyulması kesinlikle tavsiye edilmiyor. son nokta: eğer 10yıldan az tecrüben varsa resume mutlaka 1 sayfa olmalı. 10 yıldan fazla ve/veya management tecrüben varsa 2 sayfa olabilir.
4. CL 1 sayfayı geçmezse iyidir. yine önceki maddedeki gibi management seviyesinde veya 10 yıldan fazla tecrüben varsa 1 sayfayı aşabilir. kendimden örnek verecek olursam app eng veya FSE pozisyonlarına başvuruyorum ki bu pozisyonlar genelde yüksek seyahat oranın sahip. o yüzden CL'de mutlaka "haftalık çalışma zamanımın %80'ine kadar seyahat edebilirim" diye özellikle belirtiyorum. bu ve bunun gibi vurguladığım noktalar var yani bence sen de işe göre dikkat etmelisin.
5. CL'de yine yurtdışı deneyimin varsa belirt. ingilizcem şu şu sebeplerden ötürü iyidir diye yaz. avrupa için ielts skoruna bakılmıyor önemli olan iletşime geçebilmen ancak kanadaya başvuracaksan ielts alman şart. kanada konsolosluğunun immigration kısmına gidince sana bi online test yaptırıyor uygunluğunu saptamak için. iş amaçlı bile yönlendirsen bu testi, sana fransızca ve ingilizce bilgini soruyor. eğer ielts skorun 2 yıldan eskiyse otomatik red veriyor. yani ne kadar iyi konuştuğunun kanada için önemi yok eğer sertifikan yoksa.
ekyil'in bahsettiği siteleri biliyorum sanırım
resume için
www.resume.comavrupa standartlarına uygun cv için
ec.europa.eu