[]

Zevk için matematik öğrenmek

Tam olarak zevk için değil aslında, matematik bilmenin bir şeyler katacağına dair bir inanç var bende. Matematikten kastım dört işlem veya havuz problemleri değil tabi, türev, integral, logaritma, trigonometri (geometri de öğrenmek istiyorum)

Çok insan kaçar ama ben öğrenim hayatım boyunca kötü olan matematiği şimdi anlamak istiyorum. Hem de kariyer vs hiçbir faydası yokken. Ne dersiniz kendi kendime öğrenebilir miyim? Arada yardım alabileceğim bir matematik hocası arkadaşım var sadece.


 
yardım ve yönlendirme olmazsa ileri aşamalarda bunalırsınız diye düşünüyorum.
Geometride ise yardım olmasa bile çöze çöze ilerlerseniz keyfi kaçmaz bence.
Ben de sizle benzer heveslerdeyim.
geçen bir iki kitap karıştırdım ama biraz ileri gittim sanırım, kafa yandı; bıraktım kitabı.
  • nigeo  (26.01.16 11:26:13) 
bunlar matematik değil. bunlar ileri seviyede dört işlem denecek alet-edavatlar. matematiğin neye benzediğini öğrenmek istiyorsanız ali nesin'in mantık ve kümeler teorisi (matematiğe giriş 2 olması lazım adının) kitaplarını inceleyebilirsiniz.
bunlar ilginizi çekmezse khan akademi'den calculus derslerilerini izleyebilirsiniz.
ya da coursera'da koç üniversitesi'nden atilla aşkar'ın derslerini izleyebilirsiniz. İlle önümde bir kitap olsun derseniz thomas calculüs'ün türkçe kitabı var mesela ya da internette anadolu üniversitesi'nin ders notları var (hatta birçok üniversitenin var).
tabi ön şart olarak bu yukarıda yazdığınız logaritma,trigonometri gibi şeyleri bilmek gerekiyor.
Bunun dışında yeni başladığınız için soyut matematik ders notlarını inceleyebilirsiniz (Bunlar hem internette-mesela acikders adlı internet sitesinde- hem de akademik kitap satan yerlerde vardır)
Analitik geometri üzerine piyasada güzel kitaplar var fakat bunun için önce kalkülüs'ü hazmetmiş olmanız gerekiyor. Matematik biraz da böyle birşey önce logaritma-trigonometri vs. calculus için kullanılabilecek aletler iken bu sefer calculus bir araç haline geliyor.
Calculus öğrendikten sonra yolunuza basit diferansiyel denklemler, analitik geometri, reel analiz gibi çeşitli alet edavatlar ile devam edebilirsiniz.

Bunun dışında kendi kendinize öğrenilmez diye birşey yok fakat zaman alacaktır elbette. Internette bir eleman kendi kendine video izleyerek mit'nin derslerini izleyip sınavlarından geçebildiğini göstermişti (tabi ders "geçmek" öğrenciler için yetersiz ama sizin gibi zevk için çalışacak birisi için yeterli olacaktır sanırım).

başarılar dilerim,bir sorunuz olursa mesaj atmanız yeterlidir.

edit: zeki/çok zeki olmanız ya da olmamanız matematik öğrenmek için geçerli değil.çalışarak, çok çalışarak başarırsınız herşeyi.
  • rakicandir  (26.01.16 11:56:43 ~ 12:27:14) 
öğrenirsiniz tabii ki ancak çok zeki değilseniz ve altyapınız da yoksa bir yardım almanız gerekir. belirttiğiniz konular ileri matematikte sadece araç olarak kullanılıyor.(rakicandir +1), ha siz derseniz bunlar bana yeter, üstüne calculus ve analitik geometri de koyarsanız bu sizi belli ölçüde tatmin edecektir.


  • makarnavodka  (26.01.16 12:13:12) 
Şu cümlene itafen:

"Matematikten kastım dört işlem veya havuz problemleri değil tabi, türev, integral, logaritma, trigonometri (geometri de öğrenmek istiyorum)"

Youtube'da khan academy ve tokta akademi kanallara bakmanı tavsiye ederim. Khan'ın ayrıca internet sitesi var.
  • sylvan  (26.01.16 14:57:40) 
Önce ünivrrsite hazırlık konu anlatımlı kitaplarla çalışın sonra akademik olanlara bakarsınız


  • karahitayli  (26.01.16 20:37:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.