[]

Kira Kontratı yenileme durumları (kentsel dönüşüm / aşırı zam vs)

selamlar,

aşağıdaki duyuruyu görünce aklıma geldi. şimdi benim ev sahibi biraz ajitasyoncu. geçen kira döneminde 1200 olan kirayı, "zor durumdayım" ve "kentsel dönüşüm nedeniyle civardaki evlerin fiyatları arttı, bizim kirayı da onlara eşitleyelim" diyerek 1500 yapmaya kalktı. en son "1350'den yukarı tek kuruş veremiycem, kusura bakmayın" dememle o meblada anlaştık. sözleşmede zam oranı olarak "en az %10" şeklinde bir ibare geçiyor, evi tutarken hem çok sevmiş olmam, hem de zamanımın çok dar olması nedeniyle çok takmamıştım ama kadın sürekli bu olayı da öne sürüyor.

bir sonraki dönemde 1700'den kapıyı açacak gibi hissetmeye başladığım için baştan kendimi hazırlayayım diyorum.

bu kadının "minimum %10" zam isteme hakkı var mı? yani sözleşmede yazıyorsa artık yapacak bişey yok mudur? kentsel dönüşüm nedeniyle civardaki evlerin fiyatları gerçekten artmış ama ben öncesinde girdiğim için hiçbir avantajım yok mu? bu kirayı orantısız arttırmaya sebep midir?

kadının önceki kiracıları ya kirasını zamanında ödememiş, ya da eve kötü bakmışlar hep. benden çok memnun olduğunu hep söylüyor ama böyle giderse beni kaybedecek bence...

 
Sözleşmede %10 yazmasının bir anlamı yok, borçlar kanununda yapılacak zam oranı belirlenmiş. Bu oranın üzerinde ev sahibi zam isteyemez.

Kentsel dönüşüm veya çevredeki evlerin fiyatlarının artması kiracıyı bağlamaz. Bu ev sahibinin sorunudur. Size evi kiralarken bu riskleri göze almak zorunda.

Siz yasal zammınızın üzerinde zam yapmak zorunda değilsiniz. Kontrat bitiminden 3 ay öncesinde size yazılı olarak "geçerli bir sebep belirterek" evden çıkmanızı isteyebilir. Bunu da yapmadıysa kontratınız yasal zammıyla birlikte yenilenir. Herhangi bir hak talep edemez.
  • Abdurrahman  (26.01.16 09:44:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.