[]

Restoran Açmak İçin Doğru Zaman

Arkadaşlar selamlar,

Bir köfteci açalım diyoruz, tüm konsept, lezzetler, iş planı vs. hazır. Yaklaşık 100.000TL'lik bir yatırım olacak. Ancak güvendiğimiz bir aile dostu tutturdu "bekleyin, doğru zaman bu zaman değil" diyor. Ulan bekleyelim tamam da, doğru zaman ne zaman bu kodumun memleketinde? Bugün değil, yarın değil, e biz hayallerimiz için ne zaman savaşacağız?

Velhasıl kelam, soru şu: Piyasalar nasıl? Restoran açmak için doğru zaman mı? Tutar mı yoksa 100.000TL'yi çöpe mi atarız. Bekletmeli miyiz biraz daha?

 
Sektörün içinde değilim yalnız yeme içme sektörü şu an sıkıntılı. Doğru zaman bu zaman değil tezi mevsimsel değil ekonomik...


  • Frederick Co  (25.01.16 08:34:40) 
Zaten mevsimsel değil ekonomik olarak söyleniyor bu. Ancak ekonomi ne zaman düzlükteydi?


  • aradaki uzaklik  (25.01.16 09:00:35) 
100.000TL ile köfteci açılsa kazanılacak 1 yıllık kar ve o parayı faize yatırdığınızda getirecek karı karılaştırın. Faiz kazancı daha çok ise yatırım kararı almayın.

Ayrıca ekonomi hep krizde deniyor eyvallah da kimisi için kriz yatırım ve büyüme demek. Krizden kasıt tam olarak ne burada ona bakmak lazım. Enflasyon mu var stagflasyon mu var? İşsizlik eğer gizli işsizlikse marjinal verimliliği 0 olan işçiyi çıkartarak büyüyebilir miyim? En fazla tüketilen mallarn fiyatı artıyor ama belki de köftenin düşüyor mesela?

Kriz var diye yatırım yapmayalım deme bana mantıklı gelmiyor kısacası. Mevcut şartları enine boyuna değerlendir.
  • cinayet saati  (25.01.16 09:13:29) 
Klasik cümledir: "bekle biraz". Araba almak istersin, bekle biraz. Ev almak istiyorum, sen bekle bir süre. Hiç bekleyerek de daha iyiye giden bir şey görmedim.

Ekonomik konuya gelince zaten böyle bir yer açmanın riskleri var, bu riski göze alarak açıyorsunuz. Bankaya yatırıp faiz yemek veya ev alıp kira yemek değil iş kurmak istiyorsunuz. Ekonomik dalgalanmaları da göze alıp buna göre adım atamadığınız sürece zaten bugün olmazsa yarın batarsınız.
  • Abdurrahman  (25.01.16 09:19:13) 
Paranın faize yatırıldığında kar elde etmediğini kim söyledi? Faiz 11 enflasyon 10 o zaman %1 kazanç gibi bir mantık tamamen saçma.

O halde paranın zaman değeri diye bir şey yok. Tebrikler koskoca bankacılık sistemini çökerttiniz.
  • cinayet saati  (25.01.16 09:20:01) 
hahaha cinayet saati;
(bkz: enflasyon)
(bkz: faiz)
  • Frederick Co  (25.01.16 09:23:06) 
(bkz: John maynard keynes)
(bkz: Sermayenin marjinal etkinliği)

çok şükür ekonomiyi ekşiden öğrenmedik.

Neyse adam yatırım kararı alayım mı almayayım mı onu sormuş. Altında lüzumsuz bir ekononi tartışması yapmaya gerek yok :)
  • cinayet saati  (25.01.16 09:29:23) 
Istanbulda ise -kucuk, disarida hayat olmayan bi anadolu sehri degilse- iyi yemek yapan bir yerin tutmama ihtimali pek olmaz bence.

Yani isinizi iyi yaparsaniz herkes yavas yavas gelmeye baslar.
Anca kucuk sehirlerde "kofteye ne para vercem yav, o paraya evde 1 kilo kofte yaparim" kafasi olabilir, ona dikkat.

Bence alinabilir bir risk.

Acilista da "sutlac bedava" promosyonu yaparsiniz ;)
  • kuehles blondes  (25.01.16 09:38:20) 
Merkez bankası faiz arttıracak tabii ki :)

Şaka yapıyorum tabi :) arkadaşa dediğim de bu zatem hem ekonomik konjonktürü değerlendirsin hem kendi fırsat maliyetini. Köfteci açmanın fırsat maliyeti tabii ki yalnızca faiz değildir. Bana sorarsa da eğer sosyo-ekonomik olarak açacağı yer de uygunsa açsın.
  • cinayet saati  (25.01.16 09:40:11) 
Diğer herşey doğruysa, zaman olarak bugünlerin çok olumsuz bi yanı yok yiyecek sektörü için.


  • rencber  (25.01.16 10:44:09) 
aç gitsin yaa.
rızkın onda dokuzu ticaret ve cesarettir der peygamberimiz.
yalnız bana 100 bin çok fazla geldi, bu parayı çıkarmak için köfteleri pahalı satmanız gerekecek, bu da olumsuz bir etki yapmasın?
  • etna  (25.01.16 11:39:04) 
yemek sektörü sıkıntılı değil şu anda. geçen sene en çok aranan telefonlar restoran telefonları olmuş.

ramazan ayı gelmeden açmakta fayda var. ramazan ayı geldi mi gündüz satışları sekteli olur... o yüzden mekana ve sizin müşteri memnuniyetinize bağlı... güler yüzlü müşteri her zaman haklıdır felsefesini sürdürmenize bağlı... bir de bazı günler piyaz gün kelle paça günü gibi gün yaparsanız onun da çok faydası oluyor...
  • gotic  (25.01.16 12:08:28 ~ 12:09:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.