[]

Enerji bir şekilde tükenir mi?

Enerji tükenir mi?

Adonis okurken aklıma şu soru takıldı.

Bir birim enerjiden başka enerji türden tam olarak iki birim enerji üretmek mümkün müdür?

Yani A enerjisinden yine 2B enerjisi üretmek mümkün müdür? Yoksa A enerjisi herhangi bir tepkimeye maruz kaldığı zaman (ikiye bölündüğü ya da başka bir enerji türüne dönüştüğü sırada) mutlak suretle kendi asıl büyüklüğünün (artmak ya da azalmak şeklinde) dışına mı çıkar? Matematikteki gibi A=2B olabilir mi? Yoksa her halükarda bir kayıp var mıdır?

Eğer A=2B asla mümkün değilse. Yani A enerjisini sadece ikiye böldüğümüzü varsayarsak ve ortaya A = 2B + ( bölünme sırasında harcanan enerji) şeklinde bir denklem mi çıkar?

Evrendeki enerji her zaman "1 birim" midir?

 
merhaba. şöyledir böyledir diye çok emin olamadğımdan yazmak istemedim. aşağıdaki konulara bakarsanız bir fikriniz oluşabilir.
- termodinamiğin birinci kanunu
- kojenerasyon
- evrendeki enerji her zaman 0 birimdir. negatif enerji, pozitif enerji.
  • mahallemdeki aksamlar icin  (25.01.16 06:54:14 ~ 06:55:07) 
  • bryan fury  (25.01.16 08:17:39) 
evrendeki enerjinin hep bir birim olduğu söylenir. ancak önemli olan bu enerjinin hangi oranının işe dönüştürülebildiğidir ki bu da her bir enerji dönüşümü ile tek yönlü olarak azalır. hiçbir zaman artmayacağı gibi hiçbir zaman sabit bile kalmaz. sabit kalmasının tek olasılığı evrende hiçbir enerji dönüşümünün olmamasıdır.

termodinamiğin birinci yasası enerjinin yoktan varedilemeyeceğini ve tersinin de mümkün olmadığını söyler. birinci yasaya göre bir reaksiyona A birim enerji giriyorsa yine A birim enerji çıkmalıdır. ama birinci yasa enerjinin kalitesini (kullanılabilirliğini) dikkate almaz. ikinci yasası ise enerjinin bir formdan (ör. ısı) bir başka forma (mekanik) dönüşürken kalitesinin azalacağını söyler. bu kalite azalımı üretilen entropi ile doğru orantılı olarak değişir. yani entropi üretimi (bir süreçte) ne kadar fazla ise o oranda enerji kalitesi düşmüş olur. kaliteden kastım da enerjinin işe dönüştürülebilmesidir. enerji ile ilgili tasarımcıların ana amacı sistemleri minimum entropi oluşturacak şekilde tasarlamaktır.
  • puc  (25.01.16 08:45:21) 
2B<=A olmak üzere dediğiniz olabilir. En iyi ihtimalle kayıp yoktur, ama kazanç hiç yoktur.


  • eksi sozluk e bir daha geldim  (25.01.16 15:16:29) 
Merhaba,
Termodinamik ilkeleri ve e=mc^2 formülüyle her maddenin bir enerjisi vardır. Bunu çeşitli şekillerde depolayabilir. (ör. kinetik enerji)

Elinizde bir 1 kg top olduğunu düşünün ve 10m yükseklikte dünya üzerinde sabit konumda olduğunda sahip olduğu potansiyel enerji mgh ile 1.10.9,81 olacaktır.
Bunu serbest bıraktığınızda sürtünmeleri ve kayıpları ihmal ederseniz yere çarpma anındaki kinetik enerjisi potansiyel enerjisine eşit olacaktır. (m/2.v^2).

Bunlar dışında maddelerin bir de iç enerjisi vardır, genelde akışkanlarda kullanılır ilgilenen alan ise akışkanlar mekaniğidir.

Herhangi bir maddenin toplam enerjisinden (iç enerjisi+kinetik+potansiyel+..) fazla bir enerjiyi o maddeden elde edemezsiniz. Toplam enerjisini tek bir enerji çeşidine dönüştürseniz dahi toplam enerjisini geçemez.

Bahsettiğiniz A=2B enerjisini farklı enerji dönüşümleriyle olabilir ancak dediğim gibi zaten elde ettiğiniz enerji boşluktan gelen bir enerji olmaz. Zaten o maddeden elde edilmiştir yada dışardan enerji eklemişsinizdir (ısı değişimi gibi).

Merak ettiğiniz başka bir konu yada açıklamamı istediğiniz noktalar olursa mesaj atabilirsiniz.
  • Euxinos007  (25.01.16 15:30:34) 
@Euxinos007 verdigin cevap icin tesekkurler. Fizikci degilim ancak asil merak ettigim husus eger enerji her zaman icin a=2b+kaybolan (degisen, donusen enerji turuyse) tum everendeki enerji her halukarda asil 1 birim enerjiden turemis farkli enerji cesitleridir. Yani evrenin en basinda ya da evrenin de oncesi var ise hep 1 birim enerjiden bahsediyoruz.

O halde bu bir birim enerjinin ortaya cikmasi icin gereken enerjinin kaynagi hakkinda kafa yormamiz gerekirse nasil bir dusunce cizgisini takip etmeliyiz?
  • gunlerin kopegi  (18.02.16 09:23:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.