[]

muhasebecilere sorum var

serbest meslek erbapları zarar gösteremiyor mu?

yani ödemesi gereken KDV miktarını sıfıra düşüremez mi asla,

örn. 1000 gelir varsa
2000 bin fiş yollanıp da KDV ödüyorum. Muhasebecim sen meslek erbabısın zarar gösteremem dedi. doğru mu bu?

 
"zarar göstermek" dediğiniz gelir vergisi ile ilgili mart ayında vereceğiniz beyanname üzerinden 2015 yılı gelir ve giderleriniz sonucunda ortaya çıkar.
Serbest meslek erbapları da diğer tüm gelir vergisi mükellefleri gibi zarar edebilirler. Ancak doktor veya avukat gibi yüksek gelir grubunda iseniz bu zarar vergi incelemesine takılmanıza sebep olur ki . Ne muhasebeciniz ne de siz vergi incelemesi geçirmek istemezsiniz.

Kdv yi de siz ödemiyorsunuz müşterileriniz ödüyor. siz sadece bu parayı müşteriden alıp devlete veriyorsunuz. müşteriden aldığınız bir kdv yoksa tabiki devlete ödeme yapmazsınız. Ancak kdv tahsil ettiyseniz bunu devlete ödemek zorundasınız.
  • dreamsandcolours  (24.01.16 19:03:44) 
Yok öyle bir şey, herkes zarar edebilir. Ödenecek Kdv tutarın 0 çıkabilir. Sadece damga vergisi ödersin. Ha şöyle bir durum olabilir, gelirin yüksektir, giderin yoktur sırf kapatmak uğruna sahte fatura alıyorsundur, muhasebecin de faturalardan anlayacağı için aslında senin iyiliğini düşündüğünden o faturaları işlememek için böyle söyleyebilir. Ama cidden gelirin giderine göre azsa, sorun yok KDV çıkmayabilir. Gayet normal.


  • elikası  (24.01.16 19:04:27) 
arkadaşlar güzel açıklamış. her vergi mükellefi zarar edebilir. gelir giderden azsa zarar edilir. ama incelemeye takılma ihtimali var. kanuni bir zorunluluk yok ama serbest meslek erbabının zarar etmesi, özellikle kdv açısından alacaklı çıkması beklenmez.

çünkü bir serbest meslek erbabının kestiği sm makbuzunda kdv olur, ama karşılığında gider yazacağı kalemlerde o kadar kdv olmaz.

örneğin ben mali müşavir olarak bir mükellefimden 600 lira alıyorum, başka makbuz kesmediğimi varsaysak bile 100 küsur lira kdv ödemem çıkıyor. karşılığında gider olarak kdv'li ne yazabilirim ki? bir tüccar sattığı malı kdv'li kesiyor, aldığı malı kdv'li alıyor. sadece ettiği kar kadar kdv cebinden çıkıyor (KATMA DEĞER vergisi dedikleri de bu işte, herkes kattığı değerin vergisini ödüyor). bir serbest meslek erbabının gider yazabileceği kdv'li giderler sadce elektrik, su, telefon, benzin, yemek vs. olabilir. hepsinin kdv'sini toplasan 20 lira etmez. serbest meslek erbabının asıl gider unsurları kira olur, personel olur, onkarda da kdv olmaz.yani normal şartlarda serbest meslek erbabının kdv ödemesinin çıkmaması maliye'de "ulan bu adam olmadık şeyleri gider yazıp kdv'yi yersiz düşürüyor" intibaı uyandırır ve inceleme riski oluşturur.

muhasebecinizin yazamam derken kast ettiğinin bu olduğunu düşünüyorum.
  • kibritsuyu  (24.01.16 19:54:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.