[]

Size de oluyor mu ? ( psikiyatr psikolog var mı ? )

Ay şimdi nasıl anlatsam, anlatabilir miyim bilmiyorum ama çok sık olan bir şeyden bahsedeceğim.
En son bu gece oldu rüyamda saçlarımın döküldüğünü gördüm,uyandım sonra geri yattım tam uyku ile uyanıklık arası bu rüyanın tabiri resmen beynimin içinde döndü ama hiç benim kurabileceğim düzgünlükte cümleler ile değil resmen kitap gibi zihnimde yankılandı ve bilincim açıktı hatta kendi kendime de dedim ben bu cümleleri nası kuruyorum benim kelime dağarcığımda bunlar yok ki diye.
Bu sırf rüya özelinde değil başka konularda da aynısı oluyor zihnimde tanımlar dönüyor ama hi, bilmediğim şeyler sonra aklımda tutup netten bakıyorum doğru da çıkıyor. Bu ne olabilir böyle ?


 
Diğer kısımlarını bilmemekle birlikte, bellek ile olan ilişkisini ben şöyle açıklayabilirim. Bir takım bellek türleri var declaritive/implicit ve nondeclaritive/implicit/procedural memory diye.

İlk ana başlıkta bellekte bilgilerimizin farkındayızdır. İkinci başlıkta ise bilgiler bilinç yüzeyinde değillerdir. Misal okuma yazma bilirsiniz ama okuma yazma öğrendiğiniz anı hatırlar mısınız gibi. Yani bazen bilgileri biliriz ama hatırlayamayız, belleği bir tezgah gibi düşünürsek tüm bildiğimiz her şey tezgahta olsaydı ne olurdu? Müthiş bir karmaşa. O yüzden bildiğimiz bilgileri bazen unutuyoruz, genellikle de geri çağırıyoruz vs.

Bu genel girizgahtan sonra sizin olay sanıyorum ki belleğin "priming" kısmına giriyor. Daha önceden bildiğiniz bilgilerin o anki durumunuzu etkilemesi. Bu bilgileri bir şekilde öğrenmişsiniz/nerede öğrendiğinizi hatırlamıyorsunuz ama rüyanızın etkisi ile o bilgiler geri geliyor. Bana böyle bir durum gibi geldi.

Bir uyarandan etkileniyorsunuz farkında olmadan ve böylece daha önce edindiğiniz bilgiler gün yüzüne çıkıyor.
  • yahveyire  (23.01.16 09:44:35 ~ 09:44:54) 
Bana da yakın zamanda ona benzer bir şey oldu. Hit olabilecek bir şarkı çalındı kulağıma. Daha önce hiç duymamıştım, kendim yaptım sanırım. Sözü müziği hepsi tamamdı. Gece bir ara uyandım sonra aklıma kazıdım sözleri tekrar yattım. Sabah uyandığımda hepsi uçup gitmişti.


  • 1a2b3c4d  (23.01.16 10:07:54) 
Bkz. Lucid dreaming


  • seni sevenleri bir kere uzdun  (23.01.16 19:29:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.