[]

Bazen korkuyorum

Selamlar,

Az önce linkedin'de yeni çalışmaya başladığım yerde hemen yan masamdaki kişi tanıyor olabileceklerimde çıktı. Hiç ortak arkadaşım yok adamla.

Machine learning, yok şu yok bu, bilmem nasıl algoritma yapısı filan az buçuk biliyorum ve bu durum beni korkutuyor ya. Adamların elinde nasıl bir veri havuzu var... Hayatımızın her anını, ilerde neler yapabileceklerimizi filan çıkartabilirler, çıkartıyorlar. Bunlara göre reklamlarla veya başka araçlarla bizi yönlendirebilirler, yönlendiriyorlar. İstediğimizi yaptığımızı düşünürken farketmeden onların yapmamızı istediklerini yapabiliriz.

Çok ilginç şeyler. Siz de korkuyor musunuz bunlar tarafından yönlendirilmekten? İki inek, iki üç de tavuk alıp köye mi yerleşsek? Sobada kestane de yaparız mis gibi.

 
Köye de gelecekler.


  • arnold schwarzeneger  (22.01.16 08:05:01) 
aldığımız nefesi, attığımız adımı sosyal sitelerde paylaşmaya devam edersek bunlar daha iyi günlerimiz olacak. hem adamın eline data ver, hem sen niye bu dataları birleştirip bi sonuç çıkarıyosun diye şikayet et.


  • animalman  (22.01.16 08:14:30) 
Android kullanıyorsan google location history yaz google'a, ilk çıkan siteye bir bak bakalım.

Swarm kullanıyorsan da uygulamadan kendi profiline bak. Gidip de check in yapmadığın yerleri dahi gösterecek.

Linkedin'de ekli dahi olmayan eski sevgilimin hayatımda görmediğim ablası falan çıkıyor. Facebook'ta da keza. Bir fotoğraf ekliyorsun "bu kişi olabilri mi" diye kişi tag'i tavsiye ediyor.

Teknoloji inanılmaz ya.
  • roket adam  (22.01.16 08:15:39) 
lokasyon bazlıdır büyük ihtimalle. her şeye onay veriyoruz işte farkında olmadan. antalyaya gidiyorum başlıyor antalyadan otel mailleri mesajları gelmeye. bu işin sonu yok.
+
telefon rehberindeki insanları da karşına çıkarıyor böyle siteler.
  • baharat  (22.01.16 09:37:08 ~ 09:40:28) 
www.youtube.com

bi de buna benzer güya medyum olduğunu söyleyen bi adam ve arka planda çalışan hacker'lar vardı, insanların sevgilisiyle mesajlaşmalarından kredi kartı harcamalarına kadar her şeyi buluyorlardı. o videoyu bulamadım, hatta bulan olursa iyi olur:)
  • peggy  (22.01.16 09:51:55) 
  • icim urperiyor  (22.01.16 11:42:26) 
çok korkmaya gerek yok , evet internet üzerindeki hareketlerinizle bircok demografik , kişisel veri parçaları bırakıyorsunuz internet üzerinde ulaşılabilir bir şekilde. bunları toplamak ve üzerinden tahminleme yapmakta çok kolay.

ancak bu süreç 1 kişi için yapılacak kadar ucuz değil
çok kişi için yapıldığı durumda da sen ben bireysel olarak önemsiziz, kim napsın benim kimi tanıyor olabileceğimi . uygulama(genel) üzerinde bir şekilde bunu kullanır ama kimse (kişi) a fakyoras bunu tanıyabilirmiş gibi sizi takip etmez.

kısaca evet makinalar serverlar, algoritmalar var ama kişisel olarak seni takip eden onlar diye birisi yok :D
  • magoria  (22.01.16 11:47:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.