[]

bireysel emeklilik hakkında

çalıştığım şirketin kurumsal bireysel emeklilik anlaşması var. belli bir meblağ oranında şirket de ödeme yapıyor. örneğin 200 ben veriyorsam, 150 tl de şirket ekliyor. 200'ün %25'i kadarını da devlet ekliyor zaten.

şimdi bu işten anladığım, 3 yıl sistemde kalmam gerekiyor. bu 3 yılın sonunda:

1. yatırılan tüm para üstüne faiz işliyor mu?
2. %15 yasal kesinti anaparadan mı, kazanılan toplam tutardan mı yoksa sadece faiz gelirinden mi yapılıyor?

 
1) Evet.
2) Sadece faizden.

Ama sistemde 3 yıl kalmanın faydası yok, maaş almak için en az 10 sene + 56 yaş sınırı var yamulmuyorsam.

Para biriktiremiyorum gibi bir sorunun yoksa 46 yaşından önce sisteme girmek çok mantıklı değil.
  • cakabo  (21.01.16 16:53:46) 
@cakabo
Şirketten bana verilen bilgi 3 sene sonra kesinti dışındaki parayı alabileceğim yönündeydi. En kötü ihtimal %25 devlet desteğini de alamam sanırım.

  • uuth  (21.01.16 17:06:22) 
Devlet desteği 10 sene sonra verileceği taahhüt edilen bir para, henüz alan yok.

Kesinti zaten yatırdığını götürüyor, o yüzden erken çıkış büyük zarar anlamına geliyor.
  • cakabo  (21.01.16 18:16:19) 
Şirket'in katkı şartlarını bilemem ama;

1. Yatırılan para üzerine faiz işlemez, para "emeklilik yatırım fonları"nda değerlendirilir, kazanmak da var kaybetmek de. fonu siz seçersiniz, hisse fonu seçerseniz riski de potansiyel getirisi de daha fazla olur, likit ya da kamu borçlanma fonu seçerseniz fazla risk almadan enflasyon civarında getiri elde edersiniz.

2. 3 yıl kalma şartı devlet katkıları için;

Sistemde 3 yıl kaldığınızda devlet katkılarının %15'ine
6 yıl kaldığınızda %35'ine
10 yıl kaldığınızda %60'ına
emekli olduğunuzda (10 yıl + 56 yaş) tamamına hak kazanırsınız.

%15 kesintiden kastetiğiniz vergi ise; elde ettiğiniz getiri üzerinden ;

10 yıldan önce sistemden çıkarsanız %15
10 yıldan sonra çıkarsanız %10
emekli olursanız % 5 vergi kesilir.
  • ratso rizzo  (21.01.16 18:19:34 ~ 18:24:58) 
Şirket katkısı varsa çok mantıklı bireysel emeklilik. Eğer şirket katkısı bireysel emeklilik yapılmadığında farklı bir yan hak olarak size dönmüyorsa kesin yaptırın bireysel emeklilik. En kötü kesintilerle sistemden ayrılacak olsanız o şirket katkısından gider bir kısmı. Her halükarda yatırdığınızdan fazla para alırsınız.

Hatta şirketiniz yüksek ihtimal emeklilik şirletiyle anlaşmalıdır, yönetim gideri vs de kesilmez paranızfan.
  • hadi hadi  (21.01.16 19:46:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.